ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Zootekni LVS103 GÜZ 3+0 Z 4
    Öğrenme Çıktıları
    1-Dünya ve Türkiye`deki hayvancılığı genel hatlarıyla tanımlar.
    2-Hayvanlarda tür ve ırk kavramını açıklar.
    3-Hayvanların; üreme, davranış ve büyüme süreçlerinin temellerini açıklar.
    4-Tarım işletmesi bünyesinde hayvancılığın yeri, yetiştirilmesi gereken türleri belirler.
    5-Çiftlik hayvanlarını verim, performans açısından karşılaştırır.
    6-Islah çalışmalarının hayvancılığa ne kattığını açıklar.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14342
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)13339
    Ödevler10188
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)30188
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 6011212
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   109
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     3,63 ---- (4)
    Dersin AKTS Kredisi   4
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Türkiye ve Dünya`da Hayvancılığın Yapısı
    2 Başlıca Yetiştiricilik Tanımları
    3 Tür ve Irk Kavramı
    4 Ekonomik Verim Düzeyi, Uyum ve Seleksiyon
    5 Sığır Irkları, Süt Üretimi, Bakım ve Yönetim, Laktasyon ve Sağım
    6 Sığır Yetiştiriciliğinde Barınaklar ve Sağlık Koruma, Sığırlardan Et Üretimi
    7 Koyun Irkları ve Üretim Sistemleri
    8 Koyunlarda Bakım-Yönetim ve Islah Çalışmaları
    9 Keçi Varlığı, Keçi Irkları, Üretim Biçimleri, Bakım-Yönetim
    10 Keçi-Orman İlişkileri, Keçi Islah Çalışmaları
    11 Tavukçuluğun Önemi, Kuluçka, Damızlık Tavuk Yetiştiriciliği, Etlik Piliç ve Yumurtacı Tavuk Yetiştiriciliği
    12 Tavukçulukta İşletme Tipleri
    13 At Irkları ve Üretimi
    14 Hayvancılıkta Yeni Yaklaşımlar, Türkiye?de Hayvancılığın Problemleri
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Dr. Öğretim Üyesi Emin BOZKURT
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar İnal, N., Akmaz, A., Garip, M. (2016) Zootekni 1, Atlas Akademi Yayınları, Ankara.
    Yardımcı Kitap -
    Dersin Amacı Zootekni alanında yürütülen çalışmaların, çiftlik hayvanları ve ürünlerinin tanımlanarak üretim bilgilerini edindirmektir.
    Dersin İçeriği Türkiye ve Dünya`da Hayvancılığın Yapısı; Başlıca Yetiştiricilik Tanımları; Tür ve Irk Kavramı; Ekonomik Verim Düzeyi, Uyum ve Seleksiyon; Sığır Irkları, Süt Üretimi, Bakım ve Yönetim, Laktasyon ve Sağım; Sığır Yetiştiriciliğinde Barınaklar ve Sağlık Koruma, Sığırlardan Et Üretimi; Koyun Irkları ve Üretim Sistemleri; Koyunlarda Bakım-Yönetim ve Islah Çalışmaları; Keçi Varlığı, Keçi Irkları, Üretim Biçimleri, Bakım-Yönetim; Keçi-Orman İlişkileri, Keçi Islah Çalışmaları; Tavukçuluğun Önemi, Kuluçka, Damızlık Tavuk Yetiştiriciliği, Etlik Piliç ve Yumurtacı Tavuk Yetiştiriciliği; Tavukçulukta İşletme Tipleri; At Irkları ve Üretimi; Hayvancılıkta Yeni Yaklaşımlar, Türkiye`de Hayvancılığın Problemleri.
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Mesleki etik kurallarına uygun olarak hizmet verir. -
    2 Laboratuvar hijyen/işletim/güvenlik kurallarına hakim olur ve bu kurallara göre çalışır, laboratuvar çalışmalarında kullanılan ekipmanların düzenli çalışmasını sağlar ve bunları etkin olarak kullanma yeterliliğine sahip olur, laboratuvarda analiz yapabilir ve veteriner hekim kontrolünde sonuçları yorumlayabilir. -
    3 Histolojik, mikrobiyolojik, virolojik, parazitolojik, patolojik, biyokimyasal, fizyolojik ve genetik örnekleri alarak gerekli testleri uygular ve veteriner hekim kontrolünde sonuçları yorumlayabilir. -
    4 Hayvan türlerinin genel özelliklerini ve farklılıklarını tanıyabilir. 5
    5 Hayvan hastanelerinde, veteriner kliniklerinde ve çiftliklerde hastalıklardan korunma ve enfeksiyon kontrolü için veteriner hekim kontrolünde ve veteriner hekim yardımcısı olarak hijyen, bakım ve sağlık hizmetlerini uygulayabilir. 5
    6 Hayvan sağlığı ve refahı ile ilgili koşulları sağlayabilir ve bu sayede işletmenin verimini en yüksek düzeye çıkarmaya yardımcı olabilir. 5
    7 Hayvanların karşılaşabileceği salgın ve zoonoz kaynaklı hastalık etkenlerini ve varsa bu etkenlerin vektörlerini tanır ve bu hastalıklardan korunma için gerekli takipleri yapabilir. -
    8 Hayvanların çiftleşme/döllenme zamanını belirleyebilir, veteriner hekim sorumluluğunda tohumlamayı gerçekleştirebilir, gebelik ve doğum süreçlerini tanıyabilir ve takip edebilir. 5
    9 Döl verimi, meme ve ayak sağlığı konularında koruyucu önlemleri alır ve zamanında veteriner hekimi bilgilendirir. 5
    10 Operasyon öncesi ve sonrası asepsi kurallarına uygun olarak hayvanın bakımını yapabilir. -
    11 Hayvansal gıdaların hijyeni ve teknolojisini uzman kişilerle uygulayabilir. -
    12 Her türlü arazi ve doğa şartında teknik donanımı kullanır, pratik testler uygular, veterinerlik alanında sürü tedavisi ve aşı uygulamaları konusunda hızlı ve verimli çalışır. -
    13 Aktarılan bilgiyi yorumlayarak veteriner hekim eşliğinde uygulayabilir. -
    14 Parazit enfestasyonları ve enfeksiyöz hastalıklardan korunma ve kontrol için yapılacak çalışmalarda veteriner hekime yardımcı olabilir. -
    15 Meslek içi ya da meslekler arası grup çalışmalarında ve projelerde rol alabilir. -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster