Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Ekonomi bilimine giriş
|
K1- Bölüm 1
|
2
|
Temel makro ekonomik konular
|
K1- Bölüm 2
|
3
|
İstihdam
|
K1- Bölüm 3
|
4
|
Enflasyon
|
K1- Bölüm 3
|
5
|
Para
|
K1- Bölüm 4
|
6
|
Arz fonksiyonu ve hayvansal ürünler arzının özellikleri
|
K1- Bölüm 5
|
7
|
Talep fonksiyonu ve hayvansal ürünler talebinin özellikleri
|
K1- Bölüm 6
|
8
|
Başlıca piyasa türleri ve özellikleri
|
K1- Bölüm 7
|
9
|
Hayvancılık işletme ekonomisi
|
K1- Bölüm 8
|
10
|
Hayvancılık işletmelerinde üretim faktörlerinin tedariki
|
K1- Bölüm 9
|
11
|
Hayvancılık işletmelerinde kuruluş yeri seçimi
|
K1- Bölüm 10
|
12
|
Hayvancılık işletmelerinde maliyet muhasebesi
|
K1- Bölüm 11
K2- Bölüm 4
|
13
|
Hayvansal ürünlerde pazarlama
|
K1- Bölüm 12
K2- Bölüm 5
|
14
|
Hayvancılıkta örgütlenme
|
K1- Bölüm 13
|
Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Doç. Dr. Özgür KUZUKIRAN
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
Ders Notları: Prof. Dr. Sadi ARAL.
|
Yardımcı Kitap
|
K1: Rehber, E., Tipi, T. (2005) Tarımsal İşletmecilik ve Planlama, U.Ü. Basımevi Müdürlüğü, Bursa.
K2: Rehber, E., Çetin, B. (1998) Tarım Ekonomisi,Yayın No: 10, Vipaş A.Ş., Bursa.
|
Dersin Amacı
|
Temel ekonomik yaklaşımlar, kavramlar ve hayvancılık işletmeleri için gerekli olan sınırlı üretim kaynaklarından azami ölçüde yararlanma ilkelerini öğretmektir.
|
Dersin İçeriği
|
Ekonomi bilimine giriş; Temel makro ekonomik konular; İstihdam; Enflasyon; Para; Arz fonksiyonu ve hayvansal ürünler arzının özellikleri; Talep fonksiyonu ve hayvansal ürünler talebinin özellikleri; Başlıca piyasa türleri ve özellikleri; Hayvancılık işletme ekonomisi; Hayvancılık işletmelerinde üretim faktörlerinin tedariki;
Hayvancılık işletmelerinde kuruluş yeri seçimi; Hayvancılık işletmelerinde maliyet muhasebesi; Hayvansal ürünlerde pazarlama; Hayvancılıkta örgütlenme.
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Mesleki etik kurallarına uygun olarak hizmet verir.
|
-
|
2
|
Laboratuvar hijyen/işletim/güvenlik kurallarına hakim olur ve bu kurallara göre çalışır, laboratuvar çalışmalarında kullanılan ekipmanların düzenli çalışmasını sağlar ve bunları etkin olarak kullanma yeterliliğine sahip olur, laboratuvarda analiz yapabilir ve veteriner hekim kontrolünde sonuçları yorumlayabilir.
|
-
|
3
|
Histolojik, mikrobiyolojik, virolojik, parazitolojik, patolojik, biyokimyasal, fizyolojik ve genetik örnekleri alarak gerekli testleri uygular ve veteriner hekim kontrolünde sonuçları yorumlayabilir.
|
-
|
4
|
Hayvan türlerinin genel özelliklerini ve farklılıklarını tanıyabilir.
|
-
|
5
|
Hayvan hastanelerinde, veteriner kliniklerinde ve çiftliklerde hastalıklardan korunma ve enfeksiyon kontrolü için veteriner hekim kontrolünde ve veteriner hekim yardımcısı olarak hijyen, bakım ve sağlık hizmetlerini uygulayabilir.
|
4
|
6
|
Hayvan sağlığı ve refahı ile ilgili koşulları sağlayabilir ve bu sayede işletmenin verimini en yüksek düzeye çıkarmaya yardımcı olabilir.
|
5
|
7
|
Hayvanların karşılaşabileceği salgın ve zoonoz kaynaklı hastalık etkenlerini ve varsa bu etkenlerin vektörlerini tanır ve bu hastalıklardan korunma için gerekli takipleri yapabilir.
|
-
|
8
|
Hayvanların çiftleşme/döllenme zamanını belirleyebilir, veteriner hekim sorumluluğunda tohumlamayı gerçekleştirebilir, gebelik ve doğum süreçlerini tanıyabilir ve takip edebilir.
|
-
|
9
|
Döl verimi, meme ve ayak sağlığı konularında koruyucu önlemleri alır ve zamanında veteriner hekimi bilgilendirir.
|
4
|
10
|
Operasyon öncesi ve sonrası asepsi kurallarına uygun olarak hayvanın bakımını yapabilir.
|
-
|
11
|
Hayvansal gıdaların hijyeni ve teknolojisini uzman kişilerle uygulayabilir.
|
-
|
12
|
Her türlü arazi ve doğa şartında teknik donanımı kullanır, pratik testler uygular, veterinerlik alanında sürü tedavisi ve aşı uygulamaları konusunda hızlı ve verimli çalışır.
|
-
|
13
|
Aktarılan bilgiyi yorumlayarak veteriner hekim eşliğinde uygulayabilir.
|
-
|
14
|
Parazit enfestasyonları ve enfeksiyöz hastalıklardan korunma ve kontrol için yapılacak çalışmalarda veteriner hekime yardımcı olabilir.
|
-
|
15
|
Meslek içi ya da meslekler arası grup çalışmalarında ve projelerde rol alabilir.
|
4
|