ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Hayvancılık İşletme Ekonomisi LVS156 GÜZ-BAHAR 2+0 S 3
    Öğrenme Çıktıları
    1-Temel ekonomik kavramları ve prensipleri açıklar.
    2-Ekonomik hayvancılığı tanımlar.
    3-Hayvancılık işletme çeşitlerini ve özelliklerini açıklar.
    4-Hayvansal ürünlerde pazarlama ve örgütlenme konularını açıklar.
    5-Türkiye`deki hayvancılığın yapısı ve hayvancılık politikalarının ekonomik yansımalarını değerlendirir.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14228
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)13226
    Ödevler0188
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 20000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)3011010
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 5011212
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   84
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     2,8 ---- (3)
    Dersin AKTS Kredisi   3
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Ekonomi bilimine giriş K1- Bölüm 1
    2 Temel makro ekonomik konular K1- Bölüm 2
    3 İstihdam K1- Bölüm 3
    4 Enflasyon K1- Bölüm 3
    5 Para K1- Bölüm 4
    6 Arz fonksiyonu ve hayvansal ürünler arzının özellikleri K1- Bölüm 5
    7 Talep fonksiyonu ve hayvansal ürünler talebinin özellikleri K1- Bölüm 6
    8 Başlıca piyasa türleri ve özellikleri K1- Bölüm 7
    9 Hayvancılık işletme ekonomisi K1- Bölüm 8
    10 Hayvancılık işletmelerinde üretim faktörlerinin tedariki K1- Bölüm 9
    11 Hayvancılık işletmelerinde kuruluş yeri seçimi K1- Bölüm 10
    12 Hayvancılık işletmelerinde maliyet muhasebesi K1- Bölüm 11 K2- Bölüm 4
    13 Hayvansal ürünlerde pazarlama K1- Bölüm 12 K2- Bölüm 5
    14 Hayvancılıkta örgütlenme K1- Bölüm 13
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Doç. Dr. Özgür KUZUKIRAN
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar Ders Notları: Prof. Dr. Sadi ARAL.
    Yardımcı Kitap K1: Rehber, E., Tipi, T. (2005) Tarımsal İşletmecilik ve Planlama, U.Ü. Basımevi Müdürlüğü, Bursa. K2: Rehber, E., Çetin, B. (1998) Tarım Ekonomisi,Yayın No: 10, Vipaş A.Ş., Bursa.
    Dersin Amacı Temel ekonomik yaklaşımlar, kavramlar ve hayvancılık işletmeleri için gerekli olan sınırlı üretim kaynaklarından azami ölçüde yararlanma ilkelerini öğretmektir.
    Dersin İçeriği Ekonomi bilimine giriş; Temel makro ekonomik konular; İstihdam; Enflasyon; Para; Arz fonksiyonu ve hayvansal ürünler arzının özellikleri; Talep fonksiyonu ve hayvansal ürünler talebinin özellikleri; Başlıca piyasa türleri ve özellikleri; Hayvancılık işletme ekonomisi; Hayvancılık işletmelerinde üretim faktörlerinin tedariki; Hayvancılık işletmelerinde kuruluş yeri seçimi; Hayvancılık işletmelerinde maliyet muhasebesi; Hayvansal ürünlerde pazarlama; Hayvancılıkta örgütlenme.
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Mesleki etik kurallarına uygun olarak hizmet verir. -
    2 Laboratuvar hijyen/işletim/güvenlik kurallarına hakim olur ve bu kurallara göre çalışır, laboratuvar çalışmalarında kullanılan ekipmanların düzenli çalışmasını sağlar ve bunları etkin olarak kullanma yeterliliğine sahip olur, laboratuvarda analiz yapabilir ve veteriner hekim kontrolünde sonuçları yorumlayabilir. -
    3 Histolojik, mikrobiyolojik, virolojik, parazitolojik, patolojik, biyokimyasal, fizyolojik ve genetik örnekleri alarak gerekli testleri uygular ve veteriner hekim kontrolünde sonuçları yorumlayabilir. -
    4 Hayvan türlerinin genel özelliklerini ve farklılıklarını tanıyabilir. -
    5 Hayvan hastanelerinde, veteriner kliniklerinde ve çiftliklerde hastalıklardan korunma ve enfeksiyon kontrolü için veteriner hekim kontrolünde ve veteriner hekim yardımcısı olarak hijyen, bakım ve sağlık hizmetlerini uygulayabilir. 4
    6 Hayvan sağlığı ve refahı ile ilgili koşulları sağlayabilir ve bu sayede işletmenin verimini en yüksek düzeye çıkarmaya yardımcı olabilir. 5
    7 Hayvanların karşılaşabileceği salgın ve zoonoz kaynaklı hastalık etkenlerini ve varsa bu etkenlerin vektörlerini tanır ve bu hastalıklardan korunma için gerekli takipleri yapabilir. -
    8 Hayvanların çiftleşme/döllenme zamanını belirleyebilir, veteriner hekim sorumluluğunda tohumlamayı gerçekleştirebilir, gebelik ve doğum süreçlerini tanıyabilir ve takip edebilir. -
    9 Döl verimi, meme ve ayak sağlığı konularında koruyucu önlemleri alır ve zamanında veteriner hekimi bilgilendirir. 4
    10 Operasyon öncesi ve sonrası asepsi kurallarına uygun olarak hayvanın bakımını yapabilir. -
    11 Hayvansal gıdaların hijyeni ve teknolojisini uzman kişilerle uygulayabilir. -
    12 Her türlü arazi ve doğa şartında teknik donanımı kullanır, pratik testler uygular, veterinerlik alanında sürü tedavisi ve aşı uygulamaları konusunda hızlı ve verimli çalışır. -
    13 Aktarılan bilgiyi yorumlayarak veteriner hekim eşliğinde uygulayabilir. -
    14 Parazit enfestasyonları ve enfeksiyöz hastalıklardan korunma ve kontrol için yapılacak çalışmalarda veteriner hekime yardımcı olabilir. -
    15 Meslek içi ya da meslekler arası grup çalışmalarında ve projelerde rol alabilir. 4
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster