ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Bal Arısı ve Yetiştiriciliği LVS214 BAHAR 2+0 Z 3
    Öğrenme Çıktıları
    1-Bal arısında tür ve ırklarını listeler.
    2-Bal arısının anatomik özelliklerini tanımlar.
    3-Türkiye ve dünyadaki arıcılığı önemini yorumlar.
    4-Ana arı yetiştirme yöntemlerine örneklendirir.
    5-Bal arısı hastalıklarını tanımlar.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14228
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)13226
    Ödevler0000
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 15188
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)3511010
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 5011414
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   86
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     2,87 ---- (3)
    Dersin AKTS Kredisi   3
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Dersin tanıtımı: giriş, amaç ve öğrenim hedefleri K1. Bölüm 1
    2 Bal Arısı Taksonomisi ve Sistematik Kavramlar K2. Bölüm 6
    3 Morfolojik Özellikler K2. Bölüm 6
    4 Dünyadaki Tür ve Irklar K1. Bölüm 1
    5 Bal Arısı Fizyolojisi K1. Bölüm 2
    6 Bal Arısı Anatomisi 1 K1. Bölüm 3
    7 Bal Arısı Anatomisi 2 K1. Bölüm 3
    8 Bal Arısı Ekolojisi ve Davranışları K1. Bölüm 4
    9 Türkiye ve Dünyada Arıcılık K1. Bölüm 5
    10 Bal Arısında Beslenme K1. Bölüm 6
    11 Ana Arı Yetiştiriciliği K1. Bölüm 7
    12 Ana Arı Yetiştirme Yöntemleri K1. Bölüm 7
    13 Bal Arısı Hastalıkları K1. Bölüm 8/ K2. Bölüm 18
    14 Arı Ürünleri K2. Bölüm 15
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Dr. Öğr. Üyesi. Serdal TARHANE
    Dersi Verenler

    1-)Doktor Öğretim Üyesi Serdal Tarhane

    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1. Silici, S. (2009) Bal Arısı Biyolojisi ve Yetiştiriciliği, Efil Yayınevi, Ankara. K2. Korkmaz, A. (2017) Anlaşılabilir Arıcılık, Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Yayını, Samsun.
    Yardımcı Kitap -
    Dersin Amacı Bal arısının tür ve ırklarının, bal arısının morfolojik ve fizyolojik özellikleri ve bal arısı yetiştiriciliğinde dikkat edilecek hususların öğrenilmesi amaçlanmaktadır.
    Dersin İçeriği Dersin tanıtımı: giriş, amaç ve öğrenim hedefleri; Bal Arısı Taksonomisi ve Sistematik Kavramlar; Morfolojik Özellikler; Dünyadaki Tür ve Irklar; Bal Arısı Fizyolojisi; Bal Arısı Anatomisi 1; Bal Arısı Anatomisi 2; Bal Arısı Ekolojisi ve Davranışları; Türkiye ve Dünyada Arıcılık; Bal Arısında Beslenme; Ana Arı Yetiştiriciliği; Ana Arı Yetiştirme Yöntemleri; Bal Arısı Hastalıkları; Arı Ürünleri.
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Mesleki etik kurallarına uygun olarak hizmet verir. -
    2 Laboratuvar hijyen/işletim/güvenlik kurallarına hakim olur ve bu kurallara göre çalışır, laboratuvar çalışmalarında kullanılan ekipmanların düzenli çalışmasını sağlar ve bunları etkin olarak kullanma yeterliliğine sahip olur, laboratuvarda analiz yapabilir ve veteriner hekim kontrolünde sonuçları yorumlayabilir. -
    3 Histolojik, mikrobiyolojik, virolojik, parazitolojik, patolojik, biyokimyasal, fizyolojik ve genetik örnekleri alarak gerekli testleri uygular ve veteriner hekim kontrolünde sonuçları yorumlayabilir. -
    4 Hayvan türlerinin genel özelliklerini ve farklılıklarını tanıyabilir. -
    5 Hayvan hastanelerinde, veteriner kliniklerinde ve çiftliklerde hastalıklardan korunma ve enfeksiyon kontrolü için veteriner hekim kontrolünde ve veteriner hekim yardımcısı olarak hijyen, bakım ve sağlık hizmetlerini uygulayabilir. -
    6 Hayvan sağlığı ve refahı ile ilgili koşulları sağlayabilir ve bu sayede işletmenin verimini en yüksek düzeye çıkarmaya yardımcı olabilir. -
    7 Hayvanların karşılaşabileceği salgın ve zoonoz kaynaklı hastalık etkenlerini ve varsa bu etkenlerin vektörlerini tanır ve bu hastalıklardan korunma için gerekli takipleri yapabilir. 5
    8 Hayvanların çiftleşme/döllenme zamanını belirleyebilir, veteriner hekim sorumluluğunda tohumlamayı gerçekleştirebilir, gebelik ve doğum süreçlerini tanıyabilir ve takip edebilir. -
    9 Döl verimi, meme ve ayak sağlığı konularında koruyucu önlemleri alır ve zamanında veteriner hekimi bilgilendirir. -
    10 Operasyon öncesi ve sonrası asepsi kurallarına uygun olarak hayvanın bakımını yapabilir. 4
    11 Hayvansal gıdaların hijyeni ve teknolojisini uzman kişilerle uygulayabilir. -
    12 Her türlü arazi ve doğa şartında teknik donanımı kullanır, pratik testler uygular, veterinerlik alanında sürü tedavisi ve aşı uygulamaları konusunda hızlı ve verimli çalışır. -
    13 Aktarılan bilgiyi yorumlayarak veteriner hekim eşliğinde uygulayabilir. -
    14 Parazit enfestasyonları ve enfeksiyöz hastalıklardan korunma ve kontrol için yapılacak çalışmalarda veteriner hekime yardımcı olabilir. -
    15 Meslek içi ya da meslekler arası grup çalışmalarında ve projelerde rol alabilir. -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster