ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Kimyasal Analizler LVS254 GÜZ-BAHAR 2+0 S 3
    Öğrenme Çıktıları
    1-Kimyasal analizleri diğer analizlerden ayırt eder.
    2-Örnekleri analize hazır hale getirir.
    3-Kimyasal analize uygun yöntemi seçer.
    4-Kimyasal analize uygun analiz cihazını tanımlar.
    5-Analizlerde kullandıkları yöntemleri standardize eder.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14228
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)13226
    Ödevler10188
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)3011010
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 6011212
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   84
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     2,8 ---- (3)
    Dersin AKTS Kredisi   3
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Kimyasal Analizlere Giriş
    2 Kalitatif Analizler
    3 Kantitatif Analizler
    4 Özütleme ve Teknikleri I
    5 Özütleme ve Teknikleri II
    6 Spektrofotometrik Cihazlar
    7 Kromatografik Cihazlar I
    8 Kromatografik Cihazlar II
    9 Su Kimyası Analizleri
    10 Gıda Kimyası Analizleri
    11 Yem Kimyası Analizleri
    12 Farmasötik Analizler
    13 Kalıntı Analizleri
    14 Yöntem Validasyonu
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Dr. Öğretim Üyesi Emin BOZKURT
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar Demirtaş, S., Can, M., Güven, B. (2018) Tıbbi Biyokimya ve Laboratuvar, Nobel Yayınevi, Ankara. Uylaşer, V., Başoğlu, F. (2011) Temel Gıda Analizleri, Dora Yayıncılık, Bursa. Aydın, H. (2016) Analitik Metotların Geliştirilmesi ve Validasyonu, Gazi Yayınevi, Ankara.
    Yardımcı Kitap -
    Dersin Amacı Çeşitli kimyasal analizlerin yapıldığı laboratuvarlarda kullanılan yöntemler, teknikler ve cihazlar konusunda bilgi sahibi olunmasını amaçlanmaktır.
    Dersin İçeriği Kimyasal Analizlere Giriş; Kalitatif Analizler; Kantitatif Analizler; Özütleme ve Teknikleri I; Özütleme ve Teknikleri II; Spektrofotometrik Cihazlar; Kromatografik Cihazlar I; Kromatografik Cihazlar II; Su Kimyası Analizleri; Gıda Kimyası Analizleri; Yem Kimyası Analizleri; Farmasötik Analizler; Kalıntı Analizleri; Yöntem Validasyonu.
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Mesleki etik kurallarına uygun olarak hizmet verir. -
    2 Laboratuvar hijyen/işletim/güvenlik kurallarına hakim olur ve bu kurallara göre çalışır, laboratuvar çalışmalarında kullanılan ekipmanların düzenli çalışmasını sağlar ve bunları etkin olarak kullanma yeterliliğine sahip olur, laboratuvarda analiz yapabilir ve veteriner hekim kontrolünde sonuçları yorumlayabilir. 5
    3 Histolojik, mikrobiyolojik, virolojik, parazitolojik, patolojik, biyokimyasal, fizyolojik ve genetik örnekleri alarak gerekli testleri uygular ve veteriner hekim kontrolünde sonuçları yorumlayabilir. 5
    4 Hayvan türlerinin genel özelliklerini ve farklılıklarını tanıyabilir. -
    5 Hayvan hastanelerinde, veteriner kliniklerinde ve çiftliklerde hastalıklardan korunma ve enfeksiyon kontrolü için veteriner hekim kontrolünde ve veteriner hekim yardımcısı olarak hijyen, bakım ve sağlık hizmetlerini uygulayabilir. -
    6 Hayvan sağlığı ve refahı ile ilgili koşulları sağlayabilir ve bu sayede işletmenin verimini en yüksek düzeye çıkarmaya yardımcı olabilir. -
    7 Hayvanların karşılaşabileceği salgın ve zoonoz kaynaklı hastalık etkenlerini ve varsa bu etkenlerin vektörlerini tanır ve bu hastalıklardan korunma için gerekli takipleri yapabilir. -
    8 Hayvanların çiftleşme/döllenme zamanını belirleyebilir, veteriner hekim sorumluluğunda tohumlamayı gerçekleştirebilir, gebelik ve doğum süreçlerini tanıyabilir ve takip edebilir. -
    9 Döl verimi, meme ve ayak sağlığı konularında koruyucu önlemleri alır ve zamanında veteriner hekimi bilgilendirir. -
    10 Operasyon öncesi ve sonrası asepsi kurallarına uygun olarak hayvanın bakımını yapabilir. -
    11 Hayvansal gıdaların hijyeni ve teknolojisini uzman kişilerle uygulayabilir. -
    12 Her türlü arazi ve doğa şartında teknik donanımı kullanır, pratik testler uygular, veterinerlik alanında sürü tedavisi ve aşı uygulamaları konusunda hızlı ve verimli çalışır. -
    13 Aktarılan bilgiyi yorumlayarak veteriner hekim eşliğinde uygulayabilir. -
    14 Parazit enfestasyonları ve enfeksiyöz hastalıklardan korunma ve kontrol için yapılacak çalışmalarda veteriner hekime yardımcı olabilir. -
    15 Meslek içi ya da meslekler arası grup çalışmalarında ve projelerde rol alabilir. -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster