ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Besin Hijyeni ve Teknolojisi LVS202 BAHAR 3+0 Z 4
    Öğrenme Çıktıları
    1-Besinlerin sağlıklı koşullarda saklanması ve taşınmasını açıklar.
    2-Et teknolojilerinin kullanımını açıklar.
    3-Süt ürünleri ve kullanılan teknolojileri açıklar.
    4-Su ürünleri teknolojilerini kullanır.
    5-Kalite kontrol noktalarındaki görevleri yerine getirir.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14342
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)13339
    Ödevler0000
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 20188
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)3011010
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 5011414
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   113
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     3,77 ---- (4)
    Dersin AKTS Kredisi   4
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisine Giriş K1-Bölüm 1
    2 Hayvansal Gıdalardan Kaynaklanan Sağlık Riskleri K1-Bölüm 4
    3 Gıda Kaynaklı İnfeksiyon ve İntoksikasyonların Patogenezi ve İmmun Reaksiyonlar K1-Bölüm 5
    4 Gıda Kaynaklı Patojen Bakteriler K1-Bölüm 6
    5 Gıda Kaynaklı Patojen Mantarlar ve Virüsler K1-Bölüm 7-8
    6 Parazit ve Prionlar K1-Bölüm 10
    7 Gıda Muhafazası K1-Bölüm 13
    8 Gıdalarda Kalıntı ve Kontaminantlar K1-Bölüm 14
    9 Gıda İşletmelerinde Temizlik ve Dezenfeksiyon K1-Bölüm 17
    10 Gıdalarda Bozulma K1-Bölüm 12
    11 Et Teknolojisi K1-Bölüm 12
    12 Süt Teknolojisi K1-Bölüm 12
    13 Su Ürünleri Teknolojisi K1-Bölüm 12
    14 HACCP K1-Bölüm 18
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Doç. Dr. Özgür KUZUKIRAN
    Dersi Verenler

    1-)Doçent Dr. Özgür Kuzukıran

    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1-Erol, İ. (2007) Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi, Pozitif Matbaacılık, Ankara.
    Yardımcı Kitap -
    Dersin Amacı Gıda hijyeni ve kontrolü, et bilimi, hijyeni ve muayenesi, süt bilimi, hijyeni ve teknolojisi, gıda kimyası, su hijyeni, su ürünleri teknolojisi, kalite kontrol sistemleri konularındaki uygulamaları öğrenilmesi amaçlanmaktadır.
    Dersin İçeriği Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisine Giriş; Hayvansal Gıdalardan Kaynaklanan Sağlık Riskleri; Gıda Kaynaklı İnfeksiyon ve İntoksikasyonların Patogenezi ve İmmun Reaksiyonlar; Gıda Kaynaklı Patojen Bakteriler; Gıda Kaynaklı Patojen Mantarlar ve Virüsler; Parazit ve Prionlar; Gıda Muhafazası; Gıdalarda Kalıntı ve Kontaminantlar; Gıda İşletmelerinde Temizlik ve Dezenfeksiyon; Gıdalarda Bozulma; Et Teknolojisi; Süt Teknolojisi; Su Ürünleri Teknolojisi; HACCP.
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Mesleki etik kurallarına uygun olarak hizmet verir. -
    2 Laboratuvar hijyen/işletim/güvenlik kurallarına hakim olur ve bu kurallara göre çalışır, laboratuvar çalışmalarında kullanılan ekipmanların düzenli çalışmasını sağlar ve bunları etkin olarak kullanma yeterliliğine sahip olur, laboratuvarda analiz yapabilir ve veteriner hekim kontrolünde sonuçları yorumlayabilir. 5
    3 Histolojik, mikrobiyolojik, virolojik, parazitolojik, patolojik, biyokimyasal, fizyolojik ve genetik örnekleri alarak gerekli testleri uygular ve veteriner hekim kontrolünde sonuçları yorumlayabilir. 5
    4 Hayvan türlerinin genel özelliklerini ve farklılıklarını tanıyabilir. -
    5 Hayvan hastanelerinde, veteriner kliniklerinde ve çiftliklerde hastalıklardan korunma ve enfeksiyon kontrolü için veteriner hekim kontrolünde ve veteriner hekim yardımcısı olarak hijyen, bakım ve sağlık hizmetlerini uygulayabilir. -
    6 Hayvan sağlığı ve refahı ile ilgili koşulları sağlayabilir ve bu sayede işletmenin verimini en yüksek düzeye çıkarmaya yardımcı olabilir. -
    7 Hayvanların karşılaşabileceği salgın ve zoonoz kaynaklı hastalık etkenlerini ve varsa bu etkenlerin vektörlerini tanır ve bu hastalıklardan korunma için gerekli takipleri yapabilir. -
    8 Hayvanların çiftleşme/döllenme zamanını belirleyebilir, veteriner hekim sorumluluğunda tohumlamayı gerçekleştirebilir, gebelik ve doğum süreçlerini tanıyabilir ve takip edebilir. -
    9 Döl verimi, meme ve ayak sağlığı konularında koruyucu önlemleri alır ve zamanında veteriner hekimi bilgilendirir. -
    10 Operasyon öncesi ve sonrası asepsi kurallarına uygun olarak hayvanın bakımını yapabilir. -
    11 Hayvansal gıdaların hijyeni ve teknolojisini uzman kişilerle uygulayabilir. 5
    12 Her türlü arazi ve doğa şartında teknik donanımı kullanır, pratik testler uygular, veterinerlik alanında sürü tedavisi ve aşı uygulamaları konusunda hızlı ve verimli çalışır. -
    13 Aktarılan bilgiyi yorumlayarak veteriner hekim eşliğinde uygulayabilir. 4
    14 Parazit enfestasyonları ve enfeksiyöz hastalıklardan korunma ve kontrol için yapılacak çalışmalarda veteriner hekime yardımcı olabilir. -
    15 Meslek içi ya da meslekler arası grup çalışmalarında ve projelerde rol alabilir. -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster