ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Veteriner Mikrobiyoloji LVS151 GÜZ-BAHAR 2+0 S 3
    Öğrenme Çıktıları
    1-Mikroorganizmaların klasifikasyonunu ve genel karakterlerini tanımlar.
    2-Bakteriyolojik laboratuvar yöntemlerini tanımlar.
    3-Makroskobik veya mikroskobik olarak bakterileri ayırt eder.
    4-Patojen bakteriler ve sebep oldukları hastalıkları tanımlar.
    5-Temel mikolojiyi tanımlar.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14228
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)13226
    Ödevler0000
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 10188
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)2011212
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 7011414
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   88
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     2,93 ---- (3)
    Dersin AKTS Kredisi   3
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Mikroorganizmaların klasifikasyonu ve genel mikrobiyolojiye giriş K1/Bölüm 1
    2 Bakterilerin genel özellikleri K1/Bölüm 2
    3 Bakterilerin genetik özellikleri K1/Bölüm 3
    4 Bakterilerin patojenik özellikleri K1/Bölüm 4
    5 Antimikrobiyel yaklaşımlar K1/Bölüm 5
    6 Bakteriyolojik laboratuvar yöntemleri K1/Bölüm 6
    7 Bakteriyolojide kullanılan önemli genetik tabanlı testler K1/Bölüm 7
    8 Bağışıklığın temel kavramları K1/Bölüm 8
    9 Seroloji K1/Bölüm 9
    10 Yuvarlak biçimli bakteriler ve sebep oldukları önemli hastalıklar K2/Bölüm 10
    11 Çomak biçimli bakteriler ve sebep oldukları önemli hastalıklar K2/Bölüm 11
    12 Sarmal biçimli bakteriler ve sebep oldukları önemli hastalıklar K2/Bölüm 12
    13 Mikoplazmalar ve sebep oldukları önemli hastalıklar K2/Bölüm 13
    14 Mantarlar, mayalar ve sebep oldukları önemli hastalıklar K2/Bölüm 14
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Dr. Öğretim Üyesi Serdal TARHANE
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1. Carlı, T., Diker, S., Yardımcı, H., Şen, A., Ülgen, M., Çetin, C., Akan, M., Sareyyüpoğlu, B. (2015). Temel Veteriner Mikrobiyoloji ve İmmunoloji, Anadolu Üniversitesi Yayınları, Eskişehir. K2. Diker, S., Akan, M., Carlı, T. (2011). Veteriner Mikrobiyoloji ve Epidemiyoloji, Anadolu Üniversitesi Yayınları, Eskişehir.
    Yardımcı Kitap -
    Dersin Amacı Bakterilerin morfolojileri, metabolizmaları, genetik yapıları, üremeleri ve enfeksiyon mekanizmaları ile temel mikolojiye ilişkin temel kavram ve bilgiler hakkında bilgi sahibi olunması amaçlanmaktadır.
    Dersin İçeriği Mikroorganizmaların klasifikasyonu ve genel mikrobiyolojiye giriş; Bakterilerin genel özellikleri; Bakterilerin genetik özellikleri; Bakterilerin patojenik özellikleri; Antimikrobiyel yaklaşımlar; Bakteriyolojik laboratuvar yöntemleri; Bakteriyolojide kullanılan önemli genetik tabanlı testler; Bağışıklığın temel kavramları; Seroloji; Yuvarlak biçimli bakteriler ve sebep oldukları önemli hastalıklar; Çomak biçimli bakteriler ve sebep oldukları önemli hastalıklar; Sarmal biçimli bakteriler ve sebep oldukları önemli hastalıklar; Mikoplazmalar ve sebep oldukları önemli hastalıklar; Mantarlar, mayalar ve sebep oldukları önemli hastalıklar.
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Mesleki etik kurallarına uygun olarak hizmet verir. -
    2 Laboratuvar hijyen/işletim/güvenlik kurallarına hakim olur ve bu kurallara göre çalışır, laboratuvar çalışmalarında kullanılan ekipmanların düzenli çalışmasını sağlar ve bunları etkin olarak kullanma yeterliliğine sahip olur, laboratuvarda analiz yapabilir ve veteriner hekim kontrolünde sonuçları yorumlayabilir. -
    3 Histolojik, mikrobiyolojik, virolojik, parazitolojik, patolojik, biyokimyasal, fizyolojik ve genetik örnekleri alarak gerekli testleri uygular ve veteriner hekim kontrolünde sonuçları yorumlayabilir. -
    4 Hayvan türlerinin genel özelliklerini ve farklılıklarını tanıyabilir. -
    5 Hayvan hastanelerinde, veteriner kliniklerinde ve çiftliklerde hastalıklardan korunma ve enfeksiyon kontrolü için veteriner hekim kontrolünde ve veteriner hekim yardımcısı olarak hijyen, bakım ve sağlık hizmetlerini uygulayabilir. -
    6 Hayvan sağlığı ve refahı ile ilgili koşulları sağlayabilir ve bu sayede işletmenin verimini en yüksek düzeye çıkarmaya yardımcı olabilir. -
    7 Hayvanların karşılaşabileceği salgın ve zoonoz kaynaklı hastalık etkenlerini ve varsa bu etkenlerin vektörlerini tanır ve bu hastalıklardan korunma için gerekli takipleri yapabilir. -
    8 Hayvanların çiftleşme/döllenme zamanını belirleyebilir, veteriner hekim sorumluluğunda tohumlamayı gerçekleştirebilir, gebelik ve doğum süreçlerini tanıyabilir ve takip edebilir. -
    9 Döl verimi, meme ve ayak sağlığı konularında koruyucu önlemleri alır ve zamanında veteriner hekimi bilgilendirir. -
    10 Operasyon öncesi ve sonrası asepsi kurallarına uygun olarak hayvanın bakımını yapabilir. -
    11 Hayvansal gıdaların hijyeni ve teknolojisini uzman kişilerle uygulayabilir. -
    12 Her türlü arazi ve doğa şartında teknik donanımı kullanır, pratik testler uygular, veterinerlik alanında sürü tedavisi ve aşı uygulamaları konusunda hızlı ve verimli çalışır. -
    13 Aktarılan bilgiyi yorumlayarak veteriner hekim eşliğinde uygulayabilir. -
    14 Parazit enfestasyonları ve enfeksiyöz hastalıklardan korunma ve kontrol için yapılacak çalışmalarda veteriner hekime yardımcı olabilir. -
    15 Meslek içi ya da meslekler arası grup çalışmalarında ve projelerde rol alabilir. -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster