ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Mesleki Etik ve Deontoloji LVS154 GÜZ-BAHAR 2+0 S 3
    Öğrenme Çıktıları
    1-Mevzuat hakkında temel bilgileri tanımlar.
    2-Meslek etiğini tanımlar.
    3-Etik olarak ne yapması-ne yapmaması gerektiğini tanımlar.
    4-Meslek deontolojisini tanımlar.
    5-Hayvan, halk ve gıda sağlığı konularını tanımlar.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14228
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)13226
    Ödevler0000
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 2011010
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)3011212
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 5011414
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   90
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     3 ---- (3)
    Dersin AKTS Kredisi   3
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Etik ve mevzuat alanında temel kavramlar K1-BÖLÜM-1
    2 Veteriner hekimliği yardımcı sağlık hizmetlerinde etik K1-BÖLÜM-2, K2-BÖLÜM-2
    3 Türkiye`de veteriner yardımcı sağlık hizmetlerinde örgütlenme K1-BÖLÜM-3
    4 Klinik veteriner hekimliği hizmetleri ve yardımcı sağlık personeli K1-BÖLÜM-4
    5 Halk sağlığı, gıda güvenliği ve yardımcı sağlık personeli K1-BÖLÜM-5
    6 Hayvan ıslahı çalışmaları, mevzuatı ve yardımcı sağlık personeli K1-BÖLÜM-6
    7 Veteriner hizmetlerinde yeni konseptler ve çalışma alanları K1-BÖLÜM-7
    8 Meslekler sosyolojisine kavramsal giriş K1-BÖLÜM-8
    9 Veteriner hekimliği mesleği ve veteriner hekimler K1-BÖLÜM-8
    10 Türkiye`de veteriner hekimliği mesleğinin sosyal yapısı K1-BÖLÜM-8
    11 Veteriner hizmetlerinde iletişim ve sosyalizasyon K1-BÖLÜM-8
    12 Mesleki etik ve mevzuat tartışmaları I K2-BÖLÜM-2
    13 Mesleki etik ve mevzuat tartışmaları II K2-BÖLÜM-2
    14 Mesleki etik ve mevzuat tartışmaları III K2-BÖLÜM-2
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Dr. Öğr. Üyesi Müge FIRAT
    Dersi Verenler

    1-)Doktor Öğretim Üyesi Müge Fırat

    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1- Eser, M., Yiğit, A., Sinmez, Ç.Ç. & Aslım, G. (2018). Veteriner Hizmetleri Mevzuatı ve Etik (1.baskı). Mustafa Eser (Ed.), Anadolu Üniversitesi Yayınları, Eskişehir. K2- Başağaç Gül, R.T. (2012). Veteriner Hizmetleri Mevzuatı ve Etik (2.baskı). R. Tamay Başağaç Gül (Ed.), Anadolu Üniversitesi Yayınları, Eskişehir.
    Yardımcı Kitap -
    Dersin Amacı Veteriner hizmetlerinin ahlaki, yasal ve etik sorumlulukları ile veteriner mevzuatına uyum hakkında bilgi sahibi olunması amaçlanmaktadır.
    Dersin İçeriği Etik ve mevzuat alanında temel kavramlar; Veteriner hekimliği yardımcı sağlık hizmetlerinde etik; Türkiye`de veteriner yardımcı sağlık hizmetlerinde örgütlenme; Klinik veteriner hekimliği hizmetleri ve yardımcı sağlık personeli; Halk sağlığı, gıda güvenliği ve yardımcı sağlık personeli; Hayvan ıslahı çalışmaları, mevzuatı ve yardımcı sağlık personeli; Veteriner hizmetlerinde yeni konseptler ve çalışma alanları; Meslekler sosyolojisine kavramsal giriş; Veteriner hekimliği mesleği ve veteriner hekimler; Türkiye`de veteriner hekimliği mesleğinin sosyal yapısı; Veteriner hizmetlerinde iletişim ve sosyalizasyon; Mesleki etik ve mevzuat tartışmaları I; Mesleki etik ve mevzuat tartışmaları II; Mesleki etik ve mevzuat tartışmaları III.
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Mesleki etik kurallarına uygun olarak hizmet verir. 5
    2 Laboratuvar hijyen/işletim/güvenlik kurallarına hakim olur ve bu kurallara göre çalışır, laboratuvar çalışmalarında kullanılan ekipmanların düzenli çalışmasını sağlar ve bunları etkin olarak kullanma yeterliliğine sahip olur, laboratuvarda analiz yapabilir ve veteriner hekim kontrolünde sonuçları yorumlayabilir. 4
    3 Histolojik, mikrobiyolojik, virolojik, parazitolojik, patolojik, biyokimyasal, fizyolojik ve genetik örnekleri alarak gerekli testleri uygular ve veteriner hekim kontrolünde sonuçları yorumlayabilir. -
    4 Hayvan türlerinin genel özelliklerini ve farklılıklarını tanıyabilir. -
    5 Hayvan hastanelerinde, veteriner kliniklerinde ve çiftliklerde hastalıklardan korunma ve enfeksiyon kontrolü için veteriner hekim kontrolünde ve veteriner hekim yardımcısı olarak hijyen, bakım ve sağlık hizmetlerini uygulayabilir. -
    6 Hayvan sağlığı ve refahı ile ilgili koşulları sağlayabilir ve bu sayede işletmenin verimini en yüksek düzeye çıkarmaya yardımcı olabilir. 5
    7 Hayvanların karşılaşabileceği salgın ve zoonoz kaynaklı hastalık etkenlerini ve varsa bu etkenlerin vektörlerini tanır ve bu hastalıklardan korunma için gerekli takipleri yapabilir. -
    8 Hayvanların çiftleşme/döllenme zamanını belirleyebilir, veteriner hekim sorumluluğunda tohumlamayı gerçekleştirebilir, gebelik ve doğum süreçlerini tanıyabilir ve takip edebilir. -
    9 Döl verimi, meme ve ayak sağlığı konularında koruyucu önlemleri alır ve zamanında veteriner hekimi bilgilendirir. -
    10 Operasyon öncesi ve sonrası asepsi kurallarına uygun olarak hayvanın bakımını yapabilir. -
    11 Hayvansal gıdaların hijyeni ve teknolojisini uzman kişilerle uygulayabilir. -
    12 Her türlü arazi ve doğa şartında teknik donanımı kullanır, pratik testler uygular, veterinerlik alanında sürü tedavisi ve aşı uygulamaları konusunda hızlı ve verimli çalışır. -
    13 Aktarılan bilgiyi yorumlayarak veteriner hekim eşliğinde uygulayabilir. 4
    14 Parazit enfestasyonları ve enfeksiyöz hastalıklardan korunma ve kontrol için yapılacak çalışmalarda veteriner hekime yardımcı olabilir. -
    15 Meslek içi ya da meslekler arası grup çalışmalarında ve projelerde rol alabilir. 4
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster