ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Halk Sağlığı LVS263 GÜZ-BAHAR 2+0 S 3
    Öğrenme Çıktıları
    1-Halk sağlığına ilişkin temel kavramları açıklar.
    2-Toplumda görülen sağlık sorunlarını ve korunma yollarını listeler.
    3-Hastalıkların çeşitlerini ve oluş nedenleri sıralar.
    4-Toplumu hastalıklara karşı koruyabilecek tedbirleri listeler.
    5-Türkiyedeki sağlık hizmetleri örgütlenmesini anlatır.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14228
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)13226
    Ödevler0000
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 2011010
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)3011010
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 5011515
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   89
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     2,97 ---- (3)
    Dersin AKTS Kredisi   3
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Halk sağlığına giriş, halk sağlığında temel kavramlar K2, Bölüm 1
    2 Sağlık ve hastalık kavramları, sağlığı etkileyen faktörler, sağlık kültürü ve hastalık kültürü ilişkileri K2, Bölüm 1
    3 Sağlık hizmetlerinin sınıflandırılması, temel sağlık hizmetleri K2, Bölüm 1
    4 Sağlık eğitimi K2, Bölüm 11
    5 Türkiye`de sağlık yönetimi ve sağlık hizmetleri K2, Bölüm 24
    6 Bulaşıcı hastalıklarla savaş ve korunma K2, Bölüm 2
    7 Bağışıklama hizmetleri, İşçi ve iş sağlığı K2, Bölüm 8, 18
    8 Epidemiyolojinin tanımı ve gözlemsel tanımlayıcı epidemiyoloji K2, Bölüm 6
    9 Sağlığı geliştirme kavramı afetlerde sağlık yönetimi K2, Bölüm 10
    10 Temel beslenme ve toplum beslenmesi K2, Bölüm 16
    11 Gıda katkı maddeleri ve halk sağlığı K1, Sayfa 435
    12 Çevre ve insan, çevre ve sağlık ilişkisi K2, Bölüm 22
    13 Hayvansal gıdalar ve çevre kirliliği K1, Sayfa 473
    14 Çevresel etkilere bağlı hastalıklar K2, Bölüm 22
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Doç. Dr. Özgür KUZUKIRAN
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1. Tayar, M. ve Yarsan, E. (2014). Veteriner Halk Sağlığı, Dora Basım-Yayın Dağıtım Ltd. Şti. K2. Akbaba, M. ve Demirhindi, H. (2017). Temel Halk Sağlığı, Akademisyen Kitabevi.
    Yardımcı Kitap -
    Dersin Amacı Halk sağlığı kavramını, sağlığı korumada temel ilkeleri, temel sağlık hizmetleri ve sağlık göstergelerinin neler olduğunu öğrenecek, toplumda görülen önemli sağlık sorunlarında halk sağlığı yaklaşımı ve çevre sağlığı konularında bilgi ve beceri sahibi olunması.
    Dersin İçeriği Halk sağlığına giriş ve halk sağlığında temel kavramlar;Sağlık ve hastalık kavramı ve sağlığı etkileyen etmenler, Sağlık kültür ve hastalık kültür ilişkisi;Sağlık hizmetlerinin sınıflandırılması, temel sağlık hizmetleri;Sağlık eğitimi;Sağlık yönetimi ve Türkiye?de sağlık hizmetleri;Bulaşıcı hastalıklarla savaş ve korunma;Bağışıklama hizmetleri, İşçi ve iş sağlığı;Epidemiyolojinin tanımı ve gözlemsel tanımlayıcı epidemiyoloji;Sağlığı geliştirme kavramı afetlerde sağlık yönetimi;Temel beslenme ve toplum beslenmesi;Gıda katkı maddeleri ve halk sağlığı;Çevre ve insan, çevre ve sağlık ilişkisi;Hayvansal gıdalar ve çevre kirliliği;Çevresel etkilere bağlı hastalıklar.
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Mesleki etik kurallarına uygun olarak hizmet verir. 3
    2 Laboratuvar hijyen/işletim/güvenlik kurallarına hakim olur ve bu kurallara göre çalışır, laboratuvar çalışmalarında kullanılan ekipmanların düzenli çalışmasını sağlar ve bunları etkin olarak kullanma yeterliliğine sahip olur, laboratuvarda analiz yapabilir ve veteriner hekim kontrolünde sonuçları yorumlayabilir. -
    3 Histolojik, mikrobiyolojik, virolojik, parazitolojik, patolojik, biyokimyasal, fizyolojik ve genetik örnekleri alarak gerekli testleri uygular ve veteriner hekim kontrolünde sonuçları yorumlayabilir. -
    4 Hayvan türlerinin genel özelliklerini ve farklılıklarını tanıyabilir. -
    5 Hayvan hastanelerinde, veteriner kliniklerinde ve çiftliklerde hastalıklardan korunma ve enfeksiyon kontrolü için veteriner hekim kontrolünde ve veteriner hekim yardımcısı olarak hijyen, bakım ve sağlık hizmetlerini uygulayabilir. 4
    6 Hayvan sağlığı ve refahı ile ilgili koşulları sağlayabilir ve bu sayede işletmenin verimini en yüksek düzeye çıkarmaya yardımcı olabilir. 4
    7 Hayvanların karşılaşabileceği salgın ve zoonoz kaynaklı hastalık etkenlerini ve varsa bu etkenlerin vektörlerini tanır ve bu hastalıklardan korunma için gerekli takipleri yapabilir. 5
    8 Hayvanların çiftleşme/döllenme zamanını belirleyebilir, veteriner hekim sorumluluğunda tohumlamayı gerçekleştirebilir, gebelik ve doğum süreçlerini tanıyabilir ve takip edebilir. -
    9 Döl verimi, meme ve ayak sağlığı konularında koruyucu önlemleri alır ve zamanında veteriner hekimi bilgilendirir. -
    10 Operasyon öncesi ve sonrası asepsi kurallarına uygun olarak hayvanın bakımını yapabilir. -
    11 Hayvansal gıdaların hijyeni ve teknolojisini uzman kişilerle uygulayabilir. -
    12 Her türlü arazi ve doğa şartında teknik donanımı kullanır, pratik testler uygular, veterinerlik alanında sürü tedavisi ve aşı uygulamaları konusunda hızlı ve verimli çalışır. 3
    13 Aktarılan bilgiyi yorumlayarak veteriner hekim eşliğinde uygulayabilir. -
    14 Parazit enfestasyonları ve enfeksiyöz hastalıklardan korunma ve kontrol için yapılacak çalışmalarda veteriner hekime yardımcı olabilir. -
    15 Meslek içi ya da meslekler arası grup çalışmalarında ve projelerde rol alabilir. -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster