Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Dersin Tanıtımı: Giriş, Amaç Ve Öğrenim Hedefleri
|
|
2
|
İş sağlığı ve güvenliğinin tanımı ve önemi
|
|
3
|
İş Kanunu, Ulusal ve uluslararası İSG mevzuatı
|
|
4
|
Türkiye`de iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin yasal sorumluluk ve yaptırımlar
|
|
5
|
Güvenli Bir Çalışma Ortamı Sağlamada Temel İlkeler ve Uygulamalar
|
|
6
|
Arazi Ekipmanı: Kişisel Koruyucu Donanım, Arazi Güvenliği Donanımı ve Uyulması Gereken Kurallar
|
|
7
|
Güvenlik ekipmanları: kişisel koruyucu ekipman, laboratuvar güvenlik ekipmanları
|
|
8
|
Arazi Kazaları ve İlk Yardım Acil tıbbi operasyonlar: ilk yardım / gerekli aletlerin seçimi, ekipman, malzeme, ekipman ve koruyucu ekipman, hazırlık, kullanım
|
|
9
|
Laboratuvar Kazaları ve İlk Yardım Acil tıbbi operasyonlar: ilk yardım / gerekli aletler, ekipman, malzemeler, ekipman ve koruyucu ekipman seçimi, hazırlanması, kullanımı
|
|
10
|
Yanıcı maddeler, Aşındırıcı maddeler, Reaktif (Patlayıcı-Oksitleyici) maddeler
|
|
11
|
Zehirli Maddeler, Kanserojenler, Mutajenler, Teratojenler, Sıkıştırılmış Gazlar: Sıkıştırılmış gazlar kullanılırken dikkate alınması gereken kurallar (basınçlı tüpler)
|
|
12
|
Biyolojik tehlikelere karşı alınacak önlemler
|
|
13
|
Risk Değerlendirmesi nedir ve nasıl uygulanır?
|
|
14
|
Tehlike sınıfları ve sembolleri, Güvenlik İşaretleri Etiketleme, Malzeme Güvenlik Verileri (MSDS`ler), Bilgi ve Eğitim
|
|
Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Dr. Öğretim Üyesi Okan ÜRKER
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
Doç. Dr. Ülkü Nihan YAZGAN TAVŞANOĞLU, Dr. Öğretim Üyesi İlker ŞİMŞEK
|
Kaynaklar
|
Canel M., Laboratuvar Güvenliği, A.Ü. Kimya. 2002. Ankara
Laboratuar Güvenliği, Prof. Dr. Handan Ak Çelik, 2004
Bilir, N., (2015). İş Sağlığı ve Güvenliği, Güneş Tıp Kitabevleri.
|
Yardımcı Kitap
|
Şahingöz, S.A., Şık, A., (2015). Son Mevzuatlara Göre İş Sağlığı ve Güvenliği Temel Eğitimi. Detay Yayıncılık.
|
Dersin Amacı
|
Arazide ve laboratuarda çalışanların sağlığı ve güvenliği için alınması gereken tedbirler ile laboratuvarda çalıştıkları maddelerin fiziksel, kimyasal ve toksikolojik özelliklerini ve bu maddelerin canlılar üzerine etkilerini öğretmektir.
|
Dersin İçeriği
|
Güvenli Çalışma Ortamının Sağlanmasında Temel Prensipler ve Uygulamalar, Arazide Dikkat Edilecek Noktalar, Laboratuvar Personelinin Bilgilendirilmesi Gerekli Hususlar, Kimyasalların Sınıflandırılması,Etiketleme,Depolama ve Kullanım Bilgileri, Alev alabilen maddeler, Korozif (Aşındırıcı) maddeler, Reaktif (Patlayıcı-Oksitleyici) maddeler, Toksik Maddeler, Kanserojenler, Mutajenler, Teratojenler, Sıkıştırılmış Gazlar: Sıkıştırılmış gazların (basınçlı tüplerin) kullanımında dikkat edilecek kurallar, Etiketleme, Malzeme Emniyet Verileri (MSDS?ler), Bilgi ve Eğitim, Tehlike sınıfları ve sembolleri, Güvenlik Ekipmanları: Kişisel Koruyucu Ekipmanlar, Laboratuvar Güvenlik Ekipmanları
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Alanı ile ilgili temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kazanır.
|
4
|
2
|
Ekosisteme ait temel bileşenler hakkında detaylı bilgi sahibi olur
|
-
|
3
|
Çevre kirliliği, ölçüm ve arıtım yöntemleriyle ilgili bilgi sahibi olur.
|
-
|
4
|
Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak, verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme becerisine sahip olur.
|
5
|
5
|
İş güvenliği, işçi sağlığı, çevre koruma bilgisi ve kalite bilincine sahip olur.
|
5
|
6
|
Alanının gerektirdiği temel düzeyde bilgisayar yazılım ve donanımlarını kullanabilme becerisi kazanır.
|
-
|
7
|
Çevre sağlığı alanıyla ilgili sektörlerde işleyiş süreçlerini yerinde inceleyerek uygulama becerisi kazanır.
|
-
|
8
|
Disiplinler arası bireysel ve takım halinde çalışabilme ve sorumluluk alma becerisine sahip olur.
|
-
|
9
|
Alanı ile ilgili uygulamalarda öngörülmeyen durumlarla karşılaştığında çözüm üretebilme becerisini kazanır.
|
5
|
10
|
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme bilincini kazanır.
|
-
|
11
|
Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü iletişim kurma tekniklerine hâkim olur.
|
3
|
12
|
Alanı ile ilgili uygulamalar için gerekli olan modern teknikleri, araçları ve bilişim teknolojilerini seçer ve etkin bir şekilde kullanır.
|
-
|
13
|
Alanı ile ilgili yasal mevzuat hakkında bilgi sahibi ve yorumlama yeteneğine sahip olur.
|
5
|
14
|
Alanı ile ilgili evrensel, toplumsal ve mesleki etik bilincine sahip olur.
|
-
|