Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Dersin tanıtımı: Giriş, amaç ve öğrenim hedefleri
|
K-1, Bölüm-1
|
2
|
Mikrobiyolojiye giriş, mikroorganizmaların temel özelliklerini ve önemini anlama
|
K-1, Bölüm-2
|
3
|
Mikroorganizmaların sınıflandırılması ve isimlendirilmesi. Tıbbi önemi olan mikroorganizmalar
|
K-1, Bölüm-2
|
4
|
Hücre yapısı, prokaryot ve ökaryot hücre özellikleri. Bakterilerin genel özellikleri ve yapısal elemanları
|
K-1, Bölüm-1
|
5
|
Mikroorganizmalar arası etkileşim, mikroorganizma-çevre ve organizma ilişkileri. Flora ve mikrobiyota
|
K-1, Bölüm-4
|
6
|
Temel bakteri morfolojisi ve diziliş şekilleri. Gram negatif ve pozitif bakteri duvarı arasındaki farklar
|
K-1, Bölüm-9, K-2, Bölüm-7
|
7
|
Mikrobiyolojik preparat hazırlama. Boyama teknikleri (basit boyama, Gram boyama, EZN)
|
K-1, Bölüm-10
|
8
|
Mikroorganizmaların üretilmesi. Besiyeri çeşitleri ve özellikleri
|
K-1, Bölüm-7, K-2, Bölüm-4
|
9
|
Antimikrobiyal ilaçlar ve etki mekanizmaları. Mikroorganizmaların antibiyotiklere direnç ve duyarlılıklarının saptanması. Hastane infeksiyonları, ilaç direnci ve önemi
|
K-1, Bölüm-8
|
10
|
Sterilizasyon, dezenfeksiyon, antisepsi tanımı. Sterilizasyon yöntemleri ve kullanımı
|
K-1, Bölüm-9
|
11
|
Dezenfektanlar, etki mekanizmaları ve kullanımı. Antisepsi kavramı
|
K-1, Bölüm-11
|
12
|
İmmünoloji ile ilgili temel kavramları, antijen ve antikor
|
K-1, Bölüm-12, K-2, Bölüm-6
|
13
|
Aşılar, bağışıklık ve serumlar
|
K-1, Bölüm-12
|
14
|
Mikrop genetiğini ve terminolojisi (mutasyon, transformasyon, transdüksiyon, konjugasyon)
|
K-1, Bölüm-14
|