ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Yaşlılıkta Beslenme YBP108 BAHAR 2+0 Z 3
    Öğrenme Çıktıları
    1-Besin öğelerini tanımlar.
    2-Besin öğeleri ve başlıca besin gruplarını tanımlar.
    3-Hastaya özgü diyeti değerlendirir.
    4-Kronik hastalıklara özgü beslenmenin önemini bilir.
    5-Toplumda görülen beslenme sorunlarını analiz eder.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14228
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)13113
    Ödevler0000
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)4011515
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 6012020
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   76
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     2,53 ---- (3)
    Dersin AKTS Kredisi   3
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Dersin tanıtımı: giriş, amaç ve öğrenim hedefleri K1- Genel Giriş
    2 Sağlık ve Beslenme K1-Bölüm-2 YK1-Bölüm-4
    3 Toplumda Beslenme Sorunları ve Nedenleri K1-Bölüm-7 YK1-Bölüm-4
    4 Yeterli ve Dengeli Beslenme İlkeleri Obozite ve Yol Açtığı Sorunlar K1-Bölüm-2 K2-Kısım-5-Bölüm-01 YK1-Bölüm-4
    5 Enerji Gereksinimi K1-Bölüm-2 K2-Kısım-5-Bölüm-01
    6 İdeal Boy ve Kilo Hesaplaması, Besin Grupları ve Besin Piramidi K1-Bölüm-3 K2-Kısım-5-Bölüm-01 YK1-Bölüm-4
    7 Besin Öğelerine Giriş Karbonhidratlar, Proteinler K1-Bölüm-4 K2-Kısım-5-Bölüm-01 YK1-Bölüm-4
    8 Yağlar ve Vitaminler K1-Bölüm-4 K2-Kısım-5-Bölüm-01 YK1-Bölüm-4
    9 Mineraller ve Su K1-Bölüm-5 YK1-Bölüm-4
    10 Hasta Beslenmesinde Genel İlkeler Standart Hastane Diyetleri Diyet Mutfağı-Hastayı Besleme ve Diyet K1-Bölüm-5-7 YK1-Bölüm-4
    11 Kardiyovasküler Hastalığı Olanlarda Beslenme K1-Bölüm-3 K3-Bölüm-11
    12 Diyabette Beslenme K1-Bölüm-3 K3-Bölüm-11
    13 Kanserli Hastalarda Beslenme K1-Bölüm-3 K3-Bölüm-11
    14 Hastaya Yemek Yedirme K1-Bölüm-6
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Öğr. Gör. Hasan ÇERÇİOĞLU
    Dersi Verenler

    1-)Öğretim Görevlisi Hasan Çerçioğlu

    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1. Kalkan, İ., Akman, M. (2017). Klinik Uygulamalarda Beslenme. Güneş Tıp Kitapevleri, Ankara. K2. Konak, Ş. (2016). Sosyal, Ruhsal ve Medikal Yönleriyle Evde Bakım. Kongre Kitapevi. K3. Kapucu, S. (2019). Geriatri Hemşireliği. Hipokrat Kitapevi, Ankara.
    Yardımcı Kitap YK1. Craven, Hirnle and Jensen. (2015). Fundamentals of Nursing. Lippincot. Wiliams&Wilkons.
    Dersin Amacı Besin öğelerinin, başlıca besin grupları, tolumda görülen beslenme sorunları, ideal boy ve kilo hesaplaması, besin piramidi, karbonhidratlar, proteinler, vitaminler, yağ, mineraller, su, hasta diyetleri, kronik hastalıklarda beslenme konusunda bilgi ve beceri kazandırılması amaçlanmaktadır.
    Dersin İçeriği Sağlık ve Beslenme, Toplumda Beslenme Sorunları ve Nedenleri, Yeterli ve Dengeli Beslenme İlkeleri, Obozite ve Yol Açtığı Sorunlar, Enerji Gereksinimi, İdeal Boy ve Kilo Hesaplaması, Besin Grupları ve Besin Piramidi, Besin Öğelerine Giriş, Karbonhidratlar, Proteinler, Yağlar, Vitaminler, Mineraller ve Su, Hasta Beslenmesinde Genel İlkeler, Standart Hastane Diyetleri, Diyet Mutfağı-Hastayı Besleme ve Diyet, Kardiyovasküler Hastalığı Olanlarda Beslenme, Diyabette Beslenme, Kanserli Hastalarda Beslenme, Hastaya Yemek Yedirme
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Temel sağlık bilimleri konusunda genel bir bilgiye sahip olur ve gerektiğinde mesleğinde kullanabilir. 3
    2 Alanının gerektirdiği konularda yeterli altyapıya sahip olur, bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kazanır. 4
    3 Yaşlı Bakımı alanında edindiği bilgiler sayesinde yaşlıların sosyal, fiziksel ve psikolojik değişimlerini ve ihtiyaçlarını fark edebilir, sorunları saptar ve çözüm önerileri geliştirir. -
    4 Alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereçleri, bilgi ve iletişim teknolojilerini tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur. -
    5 Yaşam boyu öğrenme bilincine sahip bir birey olarak, alanı ile ilgili toplumun ve dünyanın gündemindeki olaylara duyarlı olup gelişmeleri izleyebilir. -
    6 Yaşlı bakımı ile ilgili uygulamalarda diğer sağlık ekibi üyeleri ve farklı disiplinlerden profesyonellerle ile işbirliği içinde çalışabilir. -
    7 Birey olarak görev hak ve sorumlulukları ile ilgili yasa, yönet-melik ve mevzuatı bilir ve uygun davranır. -
    8 Sağlıklı beslenme kuralları, yeterli ve dengeli beslenme, yaşlılarda beslenme ilkeleri, yaşlılıkta beslenmenin önemi, yaşlılıkta sık görülen sağlık sorunları ve hastalıklarda beslenme ilkelerini bilir. 5
    9 Toplumsal sorumluluk bilinci ile yaşadığı sosyal çevre için proje ve etkinliklere katkı verir, kendisine verilen bir görevi bağımsız olarak yürütür. -
    10 Özel durum ve hastalıklara sahip yaşlılara bakım konusunda temel bilgiye sahip olur. 3
    11 İlk yardım, halk sağlığı, çevre koruma konularında temel bilgiye sahip olur. -
    12 Yaşlı bireyin aile üyeleri ve yakınlarıyla etkili iletişim kurabilir, yaşlıyı istismardan korur, aileyi ve ilgili kurumları bu konuda bilgilendirir. -
    13 Temel ilaç bilgisine sahip olur, yaşlının kullanmakta olduğu ilaçları düzenler, yaşlılarda uygunsuz ilaç kullanımının azaltılabilmesi için ekip üyeleri ile karşılıklı iletişim ve geri bildirimin sağlar. -
    14 Etik değer ve ilkeler çerçevesinde bakım hizmeti sunar. -
    15 Yaşlıların planlanan rehabilitasyon programını uygulamaya yardım edebilir. -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster