ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Keyf Bitkileri YTB112 GÜZ-BAHAR 1+1 S 3
    Öğrenme Çıktıları
    1- Tütün, anason ve şerbetçiotunun morfolojik özelliklerini öğrenebilme
    2- Kaliteli tütün yaprağının fiziksel ve kimyasal özelliklerini belirleyebilme
    3-Kaliteli tütün yetiştiriciliği için ekolojik ve toprak koşullarını bilme
    4-Oryantal ve Amerikan tipi tütün yetiştiriciliğinin esaslarını öğrenebilme
    5-Anason ve şerbetçiotu yetiştiriciliğinin esaslarını bilme
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14228
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)000
    Ödevler1011515
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)4011515
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 5012020
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   78
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     2,6 ---- (3)
    Dersin AKTS Kredisi   3
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Tütünün orijini ve tarihçesi Dünya`da ve Türkiye`de tütün üretimi ve ekonomik önemi K1 K2 K4 K5
    2 Tütünün sınıflandırılması K1 K2 K4 K5
    3 Tütün yaprağının fiziksel özellikleri K1 K2 K4 K5
    4 Tütün yaprağının kimyasal özellikleri K1 K2 K4 K5
    5 Tütünün iklim ve toprak istekleri, Tütün fidesinin yetiştirilmesi K1 K2 K4 K5
    6 Türk tipi tütün tarımı (tarla seçimi, toprak hazırlama, bitki sıklığı, dikim) K1 K2 K4 K5
    7 Türk tipi tütün tarımında bakım işlemleri, tepe kırma, filiz alma K1 K2 K4 K5
    8 Türk tipi tütün tarımında hasat ve ipe dizim K1 K2 K4 K5
    9 Türk tipi tütün tarımında kurutma ve istiflenmesi K1 K2 K4 K5
    10 Türk tipi tütün tarımında tavlama, işleme, denklenmesi ve fermantasyon K1 K2 K4 K5
    11 Anason Tarımı K1 K2 K3
    12 Şerbetçiotu tarımı K1 K2 K3
    13 Çay ve haşhaş tarımı K5 K6 K7
    14 Keyf bitkileri hastalık ve zararlıları K1 K3 K5
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Öğr. Gör. Dilek AKIN
    Dersi Verenler

    1-)Öğretim Görevlisi Dr. Dilek Akın

    Ders Yardımcıları Öğr. Gör. Dilek AKIN
    Kaynaklar K1. Er, C. Yıldız, M. Keyf Bitkileri, Ankara Üniv. Ziraat Fakültesi Yayınları, No:1534, Ankara, 2003. K2 Baydar, H., 2005. Tıbbi, Aromatik ve Keyf Bitkileri Bilimi ve Teknolojisi. Süleyman Demirel Üniversitesi Yayın No: 51 (ISBN: 975?7929?79?4). Isparta/2005. K3 MEB yayınları Tarım. Keyf Bitkileri. Ankara 2016. K4 Prof. Dr. Saliha Kırıcı. Çukurova Üni. Tarla Bitkileri TBP-407 Keyf Bitkileri Ders notları. 2016-2017
    Yardımcı Kitap K5 Koç, H. 1993. Keyif Bitkileri. G.O.P. Üni. Ziraat Fak. Yayınları No:4, Tokat. K6 Prof. Dr. Muharrem Özcan. OMÜ. Ziraat Fak.Bahçe bitkileri. Turunçgil ve çay yetiştirciliği ders notu,2020. Prof. Dr. Necmi İşler. M.K.Ü. Ziraat Fak. Tarla Bitkileri Bölümü. Haşhaş tarımı ders notları.
    Dersin Amacı Bu derste öğrencilere Türk tipi ve Amerikan tipi tütünlerde kalite ve daha kaliteli tütün yetiştiriciliğinde agronomik uygulamalar anlatılması amaçlanmaktadır.
    Dersin İçeriği Keyf bitkilerinin genel özellikleri, Tütünün orjini ve tarihçesi, sınıflandırılması, yaprağının fiziksel ve kimyasal özellikleri, Türk tipi tütün tarımının yetiştiricilik esasları, hastalık ve zararlı popülasyonları, Anason ve şerbetçi otunun genel özellikleri, hastalık ve zararlıları
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster