ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    İş Sağlığı ve Güvenliği-1 İSG131 GÜZ 3+0 Z 4
    Öğrenme Çıktıları
    1-İş Sağlığı Güvenliği ile ilgili temel bilgileri tanımlar.
    2-İş Sağlığı ve Güvenliği Kültürünü yorumlar.
    3-Kaza ile iş kazası kavramlarını tanımlar.
    4-Kaza sebeplendirme yaklaşımları sınıflandırır.
    5-İş kazası sonrasında resmi olarak oluşturulması gerekli belgeleri düzenler.
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Doç. Dr. Ercüment N. DİZDAR
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1. Dizdar, E. N. (2014). Toplam İş Güvenliği, 2014.
    Yardımcı Kitap YK1. Dizdar, E. N. (1998). Üretim Sistemlerinde Olası İş Kazaları İçin Bir Erken Uyarı Modeli, Gazi Üniversitesi, Endüstri Mühendisliği (Doktora Tezi).
    YK2. Dizdar, E. N. (2000). İş Güvenliği, Alver.
    YK3. Dizdar, E. N. (2002). Tehlike Analiz Teknikleri. Gazi Üniversitesi, FBE, Ankara.
    YK4. Dizdar, E. N. (2003). İş Güvenliği, Dilara.
    YK5. Dizdar, E. N. (2004). İş Hukuku, Dilara.
    YK6. Dizdar, E. N. (2006). Toplam Ergonomi, ZKU.
    YK7. Dizdar, E. N. (2008). İş Güvenliği, Murathan (4. Baskı).
    YK8. Dizdar, E. N. (2008). Ergonomi, ABP.
    YK9. Dizdar, E. N. (2010). İş Sağlığı ve Güvenliğine Giriş, KBU.
    YK10. Dizdar, E. N. (2013). İş Güvenliği Uzmanlığı, 2013, 320 sayfa.
    YK11. Dizdar, E. N. (2014). İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemleri. AÜ.
    YK12. Dizdar, E. N. (2014). Toplam İş Güvenliği, KBU.
    YK13. https://www.csgb.gov.tr/
    YK14. http://www.mevzuat.gov.tr/
    YK15. http://www.csgb.gov.tr/csgbPortal/itkb.portal
    YK16. http://www.csgb.gov.tr/csgbPortal/isggm.portal
    YK17. http://www.isgum.gov.tr/
    YK18. http://www.casgem.gov.tr/
    YK 19. https://isgkatip.csgb.gov.tr/Logout.aspx
    Dersin Amacı İş sağlığı ve güvenliği temel prensiplerinin öğrenilmesi. İSG ve risk önleme kültürünün anlaşılması. Güvenlik kültürünün önemi ve günlük yaşamdaki yerinin öğrenilmesi. Kaza ve iş kazası kavramlarının yerleştirilmesi. İş kazalarının sınıflandırma ve kaza sebeplendirme yaklaşımları ile kaza teorilerinin anlaşılması. Kaza sonrası düzenlenecek belgeler ve kaza bildirimilerinin anlaşılması. İş kazaları konusunda yapılması gereken kontroller ve düzenlenecek belgelerin bilinmesi. Türkiye ve dünyada iş sağlığı ve güvenliği tarihsel gelişiminin bilinmesi. Çağdaş iş sağlığı ve güvenliği kavramının anlaşılması. İş sağlığı ve güvenliği alanında devlet, çalışan, işveren taraflarının yeri ve öneminin bilinmesi. Ulusal ve uluslararası İş Sağlığı ve Güvenliği kurum ve kuruluşlar ile sözleşmelerin bilinmesi.
    Dersin İçeriği Temel kavramlar. İş sağlığı. İş güvenliği. İş sağlığı ve güvenliği temel prensipleri. Sağlıklı ve güvenli yaşam. İş sağlığı ve güvenliği alanında yaşam boyu öğrenme. İş sağlığı ve güvenliğine bütünsel yaklaşım İş sağlığı ve güvenliğinin işletme yönetimindeki yeri. İşyerinde risk önleme kültürü. Güvenlik kültürünün önemi ve günlük yaşamdaki yeri. Güvenlik kültürünün oluşturulması ve devamının sağlanması. Kaza ve iş kazası kavramları. İş kazalarının nedenleri. İş kazası nedenli maddi ve manevi kayıplar. İş kazalarının sınıflandırılması. Kaza sebeplendirme yaklaşımları. Kaza teorileri. Domino teorisi. Kaza sebep teorisi. Sistem Teorisi. Kombinasyon teorisi. İnsan hatası teorisi. İnsan hatası. Kaza sonrası düzenlenecek belgeler ve kaza bildirimi. Kazanın incelenmesi, rapor ve istatistik düzenlenmesi. İş kazaları konusunda yapılması gereken kontroller ve düzenlenecek belgeler. İş güvenliği bakımından işyerinde yapılması gereken kontrolleri. İş kazaları bakımından işyerinde yapılması gereken kontrollerle hazırlanması gereken belgeler.İş güvenliği istatistikleri. Kaza ağırlığı. Kaza sıklığı hesabı. İş kazalarının makro ve mikro maliyeti. Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması. Güvenlik kültürünün oluşturulmasında ulusal kurum ve kuruluşlara düşen görevler. İş sağlığı ve güvenliği kavramı ve iş sağlığı ve güvenliğinin gelişme aşamaları. Türkiye`de ve dünyada iş sağlığı ve güvenliği. İş sağlığı ve güvenliğinin Türkiye ve dünyadaki tarihsel gelişimi. Çağdaş iş sağlığı ve güvenliği. Kavram. Gelişme aşamaları. İş ve sağlık ilişkileri. Çağdaş iş sağlığı ve güvenliği uygulama ilkeleri. Uygun işe yerleştirme. İş sağlığı ve güvenliği alanında devlet, çalışan, işveren taraflarının yeri ve önemi. Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı. İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyi. İSGGM, İSGÜM, İş Teftiş Kurulu Başkanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu. ÇASGEM, SGK. Sağlık Bakanlığı. İşçi ve işveren kuruluşları. Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve sözleşmeleri. Dünya Sağlık Örgütü (WHO). Avrupa İş Sağlığı ve Güvenliği Ajansı (OSHA). AB direktifleri.
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster