Yardımcı Kitap
|
SR1. Dizdar, E. N. (2000). İş Güvenliği, Alver.
SR2. Dizdar, E. N. (2003). İş Güvenliği, Dilara.
SR3. Dizdar, E. N. (2004). İş Hukuku, Dilara.
SR4. Dizdar, E. N. (2004). Uygulamalı Olasılık ve İstatistik, ABP.
SR5. Dizdar, E. N. (2006). Toplam Ergonomi, ZKU.
SR6. Dizdar, E. N. (2008). İş Güvenliği, Murathan (4. Baskı).
SR7. Dizdar, E. N. (2010). İş Sağlığı ve Güvenliğine Giriş, KBU.
SR8. Dizdar, E. N. (2014). Toplam İş Güvenliği, KBU.
SR9. Dizdar, E. N. (1998). Üretim Sistemlerinde Olası İş Kazaları İçin Bir Erken Uyarı Modeli, Gazi Üniversitesi, Endüstri Mühendisliği (Doktora Tezi)
|
Dersin Amacı
|
Ergonomide insan-makine sistemlerinin anlaşılması. İnsanın fizyolojisi, psikolojisi, biyolojisi, anatomisi üzerinde bilgi sahibi olmak. Fizyolojik çalışma yeri düzenlemede iklimlendirme, aydınlatma, gürültü ve titreşim hakkında bilgi sahibi olmak. Antropometri kavramını ve çalışma yeri düzenlemede Antropometrik boyutlandırmanın önemini kavramak. İnsan-bilgisayar etkileşimi tasarımını kavramak. Metot ve zaman etüdü kavramlarını öğrenmek.
|
Dersin İçeriği
|
İnsan-makine sistemleri. İnsan fizyolojisi, psikolojisi, biyolojisi, anatomisi. Ürün ergonomisi. Çalışma yeri tasarımı. Güvenlik tekniğine göre çalışma yeri düzenleme. Fizyolojik çalışma yeri düzenleme. İklimlendirme, yayılan ısı, hava akımı, nem, sıcaklık, ısı stresi, iklimsel konfor, efektif sıcaklık. Aydınlatma, adaptasyon, akomondasyon, ışık kaynağının seçimi, aydınlatma eş düzeylik, kamaşmanın sınırlandırılması, gölge önleme, renk düzenlemesi. Titreşim, gürültü, ses frekansı, ses şiddeti, duyma eşiği, ultasonik ve infrasonik sesler. Gürültü ve titreşimin etkileri, önleme ve insan sağlığı. Antropometrik çalışma yeri düzenleme. Antropometrik boyutlar, statik, dinamik Antropometrik veriler. İstatistiksel uygulamalar. Çalışma duruşları ve postür değerlendirme. Bilişsel ve enformatik ergonomi. Kavrama, algılama, bellek, mantık, motor cevap, beceri. Görsel enformasyon ve göstergeler. İnsan-bilgisayar etkileşimi. Yazılım ergonomisi, e-ergonomi, eğitim ergonomisi. Gösterge, kadran, kontrol ekipmanları tasarımı. Enerji gereksinimi, performans. Zihinsel ve fiziksel yorgunluk. İnsan vücudunun yapısı, metabolizma, anatomi, kaslar ve kasılma. Biyomekanik, kronobiyoloji. Vardiya sistemleri. Psikolojik çalışma yeri düzenleme. Görsel konfor, aydınlatma, müzik ve renk uyumunun psikoloji üzerindeki etkileri. Endüstriyel ve sağlık ve güvenlik renk kodları. Stres ve mental işleme. Metot ve zaman etüdü. Standart zaman hesabı. İş süreçleri. Çalışma istasyonu ve kokpit tasarımı. Performans değerlendirme. Mesleki sağlık. İş güvenliği. Birikimli travma bozuklukları. Sektörel ergonomi. Uygulamalar.
|