Ön Koşul
|
Bu ders için ön koşul bulunmamaktadır.
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Dr. Öğr. Üyesi Ayhan DAĞDEVİREN
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
Bölüm öğretim elemanları
|
Kaynaklar
|
Acar, D. ve Tetik, N. (2016). Genel Muhasebe, 14. Baskı. Ankara: Detay Yayıncılık.
|
Yardımcı Kitap
|
Akpınar, O. (2016). Genel Muhasebe Teori ve Uygulama, 1. Baskı. Ankara: Detay Yayıncılık.
Şengel, S. (2015). Genel Muhasebe, 1. Baskı. Ankara: Detay Yayıncılık.
Yıldız, G. (2008). Genel Muhasebe 1, 1. Baskı. Ankara: Detay Yayıncılık.
Yıldız, G. (2009). Genel Muhasebe 2 Dönem İçi ve Dönem Sonu Muhasebe İşlemleri, 1. Baskı. Ankara: Detay Yayıncılık.
|
Dersin Amacı
|
Öğrencilerin turizm işletmelerindeki muhasebe sistemi ile ilgili temel bilgi, belge ve kayıtları öğrenmeleri amaçlanmaktadır.
|
Dersin İçeriği
|
Öğrencilerle yüz yüze eğitim ve uygulama yaptırma şeklinde işlenecek dersin içeriğinde Muhasebenin Tanımı ve Temel Kavramları, Muhasebe Standartları ve Tarafları, Muhasebede Kullanılan Belge ve Defterler, Temel Mali Tablolar, Hesaplar ve Hesap Planı, Muhasebe Süreci ,Aktif Hesaplar, Pasif Hesaplar, Sonuç Hesapları, Nazım Hesapları ve Mizan ile Dönem Sonu İşlemleri konuları işlenecektir.
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Turizm ile ilgili kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur.
|
-
|
2
|
İşletme, iktisat ve hukuk alanındaki temel kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular hakkında bilgi sahibi olur.
|
-
|
3
|
Turizm sektörünün yapısı, işleyişi ve ülke kalkınmasındaki önemi konusunda bilgi sahibi olur.
|
-
|
4
|
Turizm işletmeciliği alanında yönetim ve pazarlamaya yönelik stratejileri kavrar.
|
-
|
5
|
Bir turizm (konaklama, yiyecek-içecek, seyahat, rekreasyon) işletmesini etkin bir şekilde yönetebilmek için gerekli olan uygulamalı ve teorik bilgiye sahip olur.
|
-
|
6
|
Alternatif turizm türleri hakkında kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur.
|
-
|
7
|
Temel bilgisayar kullanımı bilgisi ile birlikte turizm işletmelerinde kullanılan iletişim teknolojilerini ve otomasyon sistemlerini etkin bir şekilde kullanmayı kavrar.
|
-
|
8
|
Temel hukuk bilgisi ile birlikte turizm işletmeleriyle ilgili temel hukuk bilgisine sahip olur, turizm alanı ile ilgili hukuki düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir ve uygular.
|
-
|
9
|
Turizm işletmelerindeki belge düzeni, muhasebe sistemi ile ilgili temel bilgilere sahip olur. Temel matematik bilgisini iş hayatında kullanabilme becerisini kavrar.
|
5
|
10
|
Turizm işletmelerinde (konaklama, yiyecek-içecek, seyahat, rekreasyon) maliyet analiz yapabilecek seviyede bilgi sahibi olur.
|
5
|
11
|
Dünya ve Türkiye turizm coğrafyası hakkında detaylı bilgiye sahip olur. Türkiye`de yaşamış olan uygarlıkların kültür, tarih, din ve sanatları hakkında detaylı bilgiye sahip olur, analiz eder ve yorumlar.
|
-
|
12
|
Turizm işletmeciliği alanında geçerli en az bir yabancı dili sağlıklı iletişim kurabilecek düzeyde ve en az Avrupa Dil Portföyü B1 düzeyinde kavrar.
|
-
|
13
|
Kendi kendine öğrenme ve yaşam boyu öğrenme bilincine sahip olur, bireysel ve ekip çalışmasına uygun davranışlara sahip olur.
|
4
|
14
|
Turizm sektörüne özgü araştırma yöntemleri konusunda temel düzeyde bilgi sahibi olur. Bilgi ve verileri mesleki anlamda tanımlar, sentezler, analiz eder, yorumlar ve değerlendirir.
|
4
|
15
|
Yazılı ve sözlü iletişim yeterliliğine sahip olur. Alanıyla ilgili bilgi ve düşüncesini yazılı ve sözlü olarak başkalarıyla paylaşabilmeyi kavrar.
|
5
|