Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Turizm Kavramı ve Özellikleri
|
K1-BÖLÜM-1
|
2
|
Uluslararası Turizm Pazarı
|
K1-BÖLÜM-2
|
3
|
Uluslararası Turizm Örgütleri
|
K1-BÖLÜM-2
|
4
|
Turizm İşletmeleri (Konaklama ve Yiyecek-İçecek)
|
K1-BÖLÜM-3
|
5
|
Seyahat, Ulaştırma ve Rekreasyon İşletmeleri
|
K1-BÖLÜM-3
|
6
|
Turizm Pazarlaması
|
K1-BÖLÜM-4
|
7
|
Tüketici Davranışı
|
K1-BÖLÜM-4
|
8
|
Pazarlama Karması Elemanları
|
K1-BÖLÜM-4
|
9
|
Turizm İşletmelerinde Yönetim ve Organizasyon
|
K1-BÖLÜM-5
|
10
|
İşletmelerde Yönetici Rolleri
|
K1-BÖLÜM-5
|
11
|
Turizm İşletmelerinde Çağdaş Yönetim Teknikleri
|
K1-BÖLÜM-5
|
12
|
Turizm İşletmelerinde İnsan Kaynakları Yönetimi
|
K1-BÖLÜM-6
|
13
|
Turizm İşletmelerinde İnsan Kaynakları Yönetimi II
|
K1-BÖLÜM-6
|
14
|
Turizm İşletmelerinde İnsan Kaynakları Yönetimi III
|
K1-BÖLÜM-6
|
Ön Koşul
|
Bu dersin ön koşulu yoktur.
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Dr. Öğr. Üyesi Gönül GÖKER
|
Dersi Verenler
|
1-)Doktor Öğretim Üyesi Gönül Göker
|
Ders Yardımcıları
|
Bölümün öğretim elemanları
|
Kaynaklar
|
K1. Akova, O., Kızılırmak, İ. ve Tanrıverdi, H. (2015). Turizm İşletmeciliği Temel Kavramlar ve Uygulamalar. Detay Yayıncılık, Ankara.
|
Yardımcı Kitap
|
YK1. Timur, A. ve Bardakoğlu, Ö. (2015). Turizm İşletmeciliği. Detay Yayıncılık, Ankara.
YK2. Cook, R.A., Hsu, C.H.C. ve Marqua, J.J. (2016). Turizm Konaklama ve Seyahat İşletmeciliği (Çev Edit. Tuna, M.),Nobel Yayınları, Ankara
|
Dersin Amacı
|
Turizm işletmelerinin özelliklerini ve turizm işletmelerinin yönetim ve organizasyon yapılarını açıklayabilmeleri amaçlanmaktadır.
|
Dersin İçeriği
|
Öğrencilerle online eğitim şeklinde işlenecek dersin içeriğinde Turizm Kavramı ve Özellikleri, Uluslararası Turizm Pazarı, Uluslararası Turizm Örgütleri, Turizm İşletmeleri (Konaklama ve Yiyecek-İçecek), Seyahat, Ulaştırma ve Rekreasyon İşletmeleri, Turizm Pazarlaması, Tüketici Davranışı, Pazarlama Karması Elemanları, Turizm İşletmelerinde Yönetim ve Organizasyon, İşletmelerde Yönetici Rolleri, Turizm İşletmelerinde Çağdaş Yönetim Teknikleri ve Turizm İşletmelerinde İnsan Kaynakları Yönetimi konuları yer almaktadır.
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Turizm ile ilgili kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur.
|
5
|
2
|
İşletme, iktisat ve hukuk alanındaki temel kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular hakkında bilgi sahibi olur.
|
-
|
3
|
Turizm sektörünün yapısı, işleyişi ve ülke kalkınmasındaki önemi konusunda bilgi sahibi olur.
|
4
|
4
|
Turizm işletmeciliği alanında yönetim ve pazarlamaya yönelik stratejileri kavrar.
|
4
|
5
|
Bir turizm (konaklama, yiyecek-içecek, seyahat, rekreasyon) işletmesini etkin bir şekilde yönetebilmek için gerekli olan uygulamalı ve teorik bilgiye sahip olur.
|
4
|
6
|
Alternatif turizm türleri hakkında kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur.
|
4
|
7
|
Temel bilgisayar kullanımı bilgisi ile birlikte turizm işletmelerinde kullanılan iletişim teknolojilerini ve otomasyon sistemlerini etkin bir şekilde kullanır.
|
-
|
8
|
Temel hukuk bilgisi ile birlikte turizm alanı ile ilgili hukuki düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir ve uygular.
|
-
|
9
|
Turizm işletmelerindeki muhasebe sistemleri ve belge düzenlerini iş hayatında kullanabilme becerisine sahip olur.
|
-
|
10
|
Turizm işletmelerinde (konaklama, yiyecek-içecek, seyahat, rekreasyon) maliyet analiz yapabilecek seviyede bilgi sahibi olur.
|
-
|
11
|
Dünya ve Türkiye turizm coğrafyası bilgisi ile Türkiye`de yaşamış olan uygarlıkların kültür, tarih, din ve sanatlarını karşılaştırır.
|
-
|
12
|
Turizm işletmeciliği alanında geçerli en az bir yabancı dili sağlıklı iletişim kurabilecek düzeyde ve en az Avrupa Dil Portföyü B1 düzeyinde bilir.
|
-
|
13
|
Kendi kendine öğrenme ve yaşam boyu öğrenme bilinci ile bireysel ve ekip çalışmasına uygun davranışlara sahip olur.
|
3
|
14
|
Turizm sektörüne özgü araştırma yöntemlerini tanımlayarak, bilgi ve verileri analiz eder, yorumlar ve değerlendirir.
|
-
|
15
|
Alanıyla ilgili bilgi ve düşüncesini yazılı ve sözlü olarak başkalarıyla paylaşabilme yeterliliğine sahip olur.
|
4
|