ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Turizm İşletmelerinde Maliyet Muhasebesi TUR106 BAHAR 2+2 Z 5
    Öğrenme Çıktıları
    1-Maliyet muhasebesinin temel kavramlarını açıklar.
    2-Maliyetleri ve maliyetlerin sınıflandırılmasını açıklar.
    3-Stok kontrol ve stok değerleme yöntemlerini açıklar.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14456
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14228
    Ödevler0000
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 2021020
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)3011515
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 5012020
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   139
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     4,63 ---- (5)
    Dersin AKTS Kredisi   5
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Maliyet Muhasebesi Tanım ve Temel Kavramlar K1-BÖLÜM-1 ve 2
    2 Maliyetlerin İncelenmesi ve Sınıflandırılması K1-BÖLÜM-5 K2-BÖLÜM-14
    3 İlk Madde ve Malzeme Maliyetleri K1-BÖLÜM-6
    4 İşçilik Maliyetleri K1-BÖLÜM-7
    5 Genel Üretim Maliyetleri K1-BÖLÜM-8
    6 Maliyetlerin Dağıtımı K1-BÖLÜM-9 K2-BÖLÜM-16
    7 Faaliyet Tabanlı Maliyet Yöntemi K1-BÖLÜM-10 K2-BÖLÜM-19
    8 Sipariş Maliyet Sistemi K1-BÖLÜM-11 K2-BÖLÜM-17
    9 Safha Maliyet Yöntemi - Tek Safha K1-BÖLÜM-12 K2-BÖLÜM-18
    10 Safha Maliyet Yöntemi - Birden Fazla Safha K1-BÖLÜM-13 K2-BÖLÜM-18
    11 Satılan Malın Maliyeti ve Stoklar I (Stok Kontrol Yöntemleri) K2-BÖLÜM-15 K3-BÖLÜM-3
    12 Satılan Malın Maliyeti ve Stoklar II (Stok Değerleme Yöntemleri I) K1-BÖLÜM-3 K2-BÖLÜM-7
    13 Satılan Malın Maliyeti ve Stoklar III (Stok Değerleme Yöntemleri II) K1-BÖLÜM-3 K2-BÖLÜM-7
    14 Dönem Sonu İşlemleri Genel Değerlendirme ve Kapanış K2-BÖLÜM-5
    Ön Koşul Bu dersin ön koşulu yoktur.
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Doç. Dr. Hüseyin ÖZDEMİR
    Dersi Verenler

    1-)Doçent Dr. Hüseyin Özdemir

    Ders Yardımcıları Bölümün öğretim elemanları
    Kaynaklar K1. Kurnaz, E.,Yıldırım, D., Ertaş, F.C., Öztürk, M., Gülhan, Ü., Topcu, N., Özdemir, S. (2019). Maliyet Muhasebesi I. Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Yayınları, Erzurum.
    Parlak, D. (2020). Yönetici Adayları için Genel Muhasebe, Maliyet Muhasebesi ve Finansal Tablo Analizi (1. Baskı). Nobel Akademik Yayıncılık, Ankara.
    K3. Abdioğlu, H. (2016). Maliyet Muhasebesi ve Uygulamaları. Dora Basım Yayın Dağıtım, Bandırma.
    Yardımcı Kitap YK1. Karakaya, M. (2011). Maliyet Muhasebesi. Gazi Kitabevi, Ankara.
    YK2. Ayaz, N. ve Akay, B. (2016). Turizm İşletmelerinde Maliyetler ve Kontrolü. Detay Yayıncılık, Ankara.
    YK3. Usal, A. ve Kurgun, O. A. (2009). Turizm İşletmelerinde Maliyet Analizleri. Detay Yayıncılık, Ankara.
    YK4.Lazol, İ. (2016). Maliyet ve Yönetim Muhasebesi. Ekin Basım Yayın Dağıtım, Bursa.
    Dersin Amacı Öğrencilerin turizm işletmeleri faaliyetlerinin maliyet analizlerini yapabilecek bilgi ve beceriye sahip olmaları amaçlanmaktadır
    Dersin İçeriği Öğrencilerle online eğitim şeklinde işlenecek bu dersin içeriğinde Maliyet Muhasebesi Tanım ve Temel Kavramlar, Maliyetlerin İncelenmesi ve Sınıflandırılması, İlk Madde ve Malzeme Maliyetleri, İşçilik Maliyetleri, Genel Üretim Maliyetleri, Maliyetlerin Dağıtımı, Faaliyet Tabanlı Maliyet Yöntemi, Sipariş Maliyet Sistemi, Safha Maliyet Yöntemi, Satılan Malın Maliyeti ve Stoklar I (Stok Kontrol Yöntemleri), Satılan Malın Maliyeti ve Stoklar II (Stok Değerleme Yöntemleri) ve Dönem Sonu İşlemleri konuları işlenecektir.
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Turizm ile ilgili kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur. -
    2 İşletme, iktisat ve hukuk alanındaki temel kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular hakkında bilgi sahibi olur. -
    3 Turizm sektörünün yapısı, işleyişi ve ülke kalkınmasındaki önemi konusunda bilgi sahibi olur. -
    4 Turizm işletmeciliği alanında yönetim ve pazarlamaya yönelik stratejileri kavrar. -
    5 Bir turizm (konaklama, yiyecek-içecek, seyahat, rekreasyon) işletmesini etkin bir şekilde yönetebilmek için gerekli olan uygulamalı ve teorik bilgiye sahip olur. -
    6 Alternatif turizm türleri hakkında kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur. -
    7 Temel bilgisayar kullanımı bilgisi ile birlikte turizm işletmelerinde kullanılan iletişim teknolojilerini ve otomasyon sistemlerini etkin bir şekilde kullanır. -
    8 Temel hukuk bilgisi ile birlikte turizm alanı ile ilgili hukuki düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir ve uygular. -
    9 Turizm işletmelerindeki muhasebe sistemleri ve belge düzenlerini iş hayatında kullanabilme becerisine sahip olur. 3
    10 Turizm işletmelerinde (konaklama, yiyecek-içecek, seyahat, rekreasyon) maliyet analiz yapabilecek seviyede bilgi sahibi olur. 5
    11 Dünya ve Türkiye turizm coğrafyası bilgisi ile Türkiye`de yaşamış olan uygarlıkların kültür, tarih, din ve sanatlarını karşılaştırır. -
    12 Turizm işletmeciliği alanında geçerli en az bir yabancı dili sağlıklı iletişim kurabilecek düzeyde ve en az Avrupa Dil Portföyü B1 düzeyinde bilir. -
    13 Kendi kendine öğrenme ve yaşam boyu öğrenme bilinci ile bireysel ve ekip çalışmasına uygun davranışlara sahip olur. 3
    14 Turizm sektörüne özgü araştırma yöntemlerini tanımlayarak, bilgi ve verileri analiz eder, yorumlar ve değerlendirir. -
    15 Alanıyla ilgili bilgi ve düşüncesini yazılı ve sözlü olarak başkalarıyla paylaşabilme yeterliliğine sahip olur. 3
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster