Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Maliyet Muhasebesi Tanım ve Temel Kavramlar
|
K1-BÖLÜM-1 ve 2
|
2
|
Maliyetlerin İncelenmesi ve Sınıflandırılması
|
K1-BÖLÜM-5
K2-BÖLÜM-14
|
3
|
İlk Madde ve Malzeme Maliyetleri
|
K1-BÖLÜM-6
|
4
|
İşçilik Maliyetleri
|
K1-BÖLÜM-7
|
5
|
Genel Üretim Maliyetleri
|
K1-BÖLÜM-8
|
6
|
Maliyetlerin Dağıtımı
|
K1-BÖLÜM-9
K2-BÖLÜM-16
|
7
|
Faaliyet Tabanlı Maliyet Yöntemi
|
K1-BÖLÜM-10
K2-BÖLÜM-19
|
8
|
Sipariş Maliyet Sistemi
|
K1-BÖLÜM-11
K2-BÖLÜM-17
|
9
|
Safha Maliyet Yöntemi - Tek Safha
|
K1-BÖLÜM-12
K2-BÖLÜM-18
|
10
|
Safha Maliyet Yöntemi - Birden Fazla Safha
|
K1-BÖLÜM-13
K2-BÖLÜM-18
|
11
|
Satılan Malın Maliyeti ve Stoklar I (Stok Kontrol Yöntemleri)
|
K2-BÖLÜM-15
K3-BÖLÜM-3
|
12
|
Satılan Malın Maliyeti ve Stoklar II (Stok Değerleme Yöntemleri I)
|
K1-BÖLÜM-3
K2-BÖLÜM-7
|
13
|
Satılan Malın Maliyeti ve Stoklar III (Stok Değerleme Yöntemleri II)
|
K1-BÖLÜM-3
K2-BÖLÜM-7
|
14
|
Dönem Sonu İşlemleri
Genel Değerlendirme ve Kapanış
|
K2-BÖLÜM-5
|
Ön Koşul
|
Bu dersin ön koşulu yoktur.
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Doç. Dr. Hüseyin ÖZDEMİR
|
Dersi Verenler
|
1-)Doçent Dr. Hüseyin Özdemir
|
Ders Yardımcıları
|
Bölümün öğretim elemanları
|
Kaynaklar
|
K1. Kurnaz, E.,Yıldırım, D., Ertaş, F.C., Öztürk, M., Gülhan, Ü., Topcu, N., Özdemir, S. (2019). Maliyet Muhasebesi I. Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Yayınları, Erzurum.
Parlak, D. (2020). Yönetici Adayları için Genel Muhasebe, Maliyet Muhasebesi ve Finansal Tablo Analizi (1. Baskı). Nobel Akademik Yayıncılık, Ankara.
K3. Abdioğlu, H. (2016). Maliyet Muhasebesi ve Uygulamaları. Dora Basım Yayın Dağıtım, Bandırma.
|
Yardımcı Kitap
|
YK1. Karakaya, M. (2011). Maliyet Muhasebesi. Gazi Kitabevi, Ankara.
YK2. Ayaz, N. ve Akay, B. (2016). Turizm İşletmelerinde Maliyetler ve Kontrolü. Detay Yayıncılık, Ankara.
YK3. Usal, A. ve Kurgun, O. A. (2009). Turizm İşletmelerinde Maliyet Analizleri. Detay Yayıncılık, Ankara.
YK4.Lazol, İ. (2016). Maliyet ve Yönetim Muhasebesi. Ekin Basım Yayın Dağıtım, Bursa.
|
Dersin Amacı
|
Öğrencilerin turizm işletmeleri faaliyetlerinin maliyet analizlerini yapabilecek bilgi ve beceriye sahip olmaları amaçlanmaktadır
|
Dersin İçeriği
|
Öğrencilerle online eğitim şeklinde işlenecek bu dersin içeriğinde Maliyet Muhasebesi Tanım ve Temel Kavramlar, Maliyetlerin İncelenmesi ve Sınıflandırılması, İlk Madde ve Malzeme Maliyetleri, İşçilik Maliyetleri, Genel Üretim Maliyetleri, Maliyetlerin Dağıtımı, Faaliyet Tabanlı Maliyet Yöntemi, Sipariş Maliyet Sistemi, Safha Maliyet Yöntemi, Satılan Malın Maliyeti ve Stoklar I (Stok Kontrol Yöntemleri), Satılan Malın Maliyeti ve Stoklar II (Stok Değerleme Yöntemleri) ve Dönem Sonu İşlemleri konuları işlenecektir.
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Turizm ile ilgili kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur.
|
-
|
2
|
İşletme, iktisat ve hukuk alanındaki temel kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular hakkında bilgi sahibi olur.
|
-
|
3
|
Turizm sektörünün yapısı, işleyişi ve ülke kalkınmasındaki önemi konusunda bilgi sahibi olur.
|
-
|
4
|
Turizm işletmeciliği alanında yönetim ve pazarlamaya yönelik stratejileri kavrar.
|
-
|
5
|
Bir turizm (konaklama, yiyecek-içecek, seyahat, rekreasyon) işletmesini etkin bir şekilde yönetebilmek için gerekli olan uygulamalı ve teorik bilgiye sahip olur.
|
-
|
6
|
Alternatif turizm türleri hakkında kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur.
|
-
|
7
|
Temel bilgisayar kullanımı bilgisi ile birlikte turizm işletmelerinde kullanılan iletişim teknolojilerini ve otomasyon sistemlerini etkin bir şekilde kullanır.
|
-
|
8
|
Temel hukuk bilgisi ile birlikte turizm alanı ile ilgili hukuki düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir ve uygular.
|
-
|
9
|
Turizm işletmelerindeki muhasebe sistemleri ve belge düzenlerini iş hayatında kullanabilme becerisine sahip olur.
|
3
|
10
|
Turizm işletmelerinde (konaklama, yiyecek-içecek, seyahat, rekreasyon) maliyet analiz yapabilecek seviyede bilgi sahibi olur.
|
5
|
11
|
Dünya ve Türkiye turizm coğrafyası bilgisi ile Türkiye`de yaşamış olan uygarlıkların kültür, tarih, din ve sanatlarını karşılaştırır.
|
-
|
12
|
Turizm işletmeciliği alanında geçerli en az bir yabancı dili sağlıklı iletişim kurabilecek düzeyde ve en az Avrupa Dil Portföyü B1 düzeyinde bilir.
|
-
|
13
|
Kendi kendine öğrenme ve yaşam boyu öğrenme bilinci ile bireysel ve ekip çalışmasına uygun davranışlara sahip olur.
|
3
|
14
|
Turizm sektörüne özgü araştırma yöntemlerini tanımlayarak, bilgi ve verileri analiz eder, yorumlar ve değerlendirir.
|
-
|
15
|
Alanıyla ilgili bilgi ve düşüncesini yazılı ve sözlü olarak başkalarıyla paylaşabilme yeterliliğine sahip olur.
|
3
|