Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Maliyet Muhasebesine Giriş
|
|
2
|
Maliyet Muhasebesi İle İlgili Bilgiler
|
|
3
|
Konaklama İşletmeleri Muhasebe İşlemleri
|
|
4
|
Konaklama İşletmeleri Muhasebe İşlemleri
|
|
5
|
Yiyecek - İçecek İşletmeleri Muhasebe İşlemleri
|
|
6
|
Yiyecek - İçecek İşletmeleri Muhasebe İşlemleri
|
|
7
|
Seyahat İşletmeleri Muhasebe İşlemleri
|
|
8
|
Seyahat İşletmeleri Muhasebe İşlemleri
|
|
9
|
Rekreasyon İşletmeleri Muhasebe İşlemleri
|
|
10
|
Rekreasyon İşletmeleri Muhasebe İşlemleri
|
|
11
|
Ulaştırma İşletmeleri Muhasebe İşlemleri
|
|
12
|
Ulaştırma İşletmeleri Muhasebe İşlemleri
|
|
13
|
Uygulama
|
|
14
|
Genel Değerlendirme ve Kapanış
|
|
Ön Koşul
|
Bu dersin ön koşulu yoktur.
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Dr. Öğr. Üyesi Gönül GÖKER
|
Dersi Verenler
|
1-)Doktor Öğretim Üyesi Mikail Kara
|
Ders Yardımcıları
|
Bölümün öğretim elemanları
|
Kaynaklar
|
Karakaya, M. (2011). Maliyet Muhasebesi, 4. Baskı. Ankara: Gazi Kitabevi.
Usal, A. ve Kurgun, O. A. (2009). Turizm İşletmelerinde Maliyet Analizleri, 3. Baskı. Ankara: Detay Yayıncılık.
|
Yardımcı Kitap
|
Ayaz, N. ve Akay, B. (2016). Turizm İşletmelerinde Maliyetler ve Kontrolü, 1. Baskı. Ankara: Detay Yayıncılık.
Şengel, S. (2017). Konaklama İşletmeleri Muhasebesi, 1. Baskı. Ankara: Detay Yayıncılık.
Çalıyurt, K. ve Eskin, İ. (2012). Otel İşletmelerinde Muhasebe ve Muhasebe Belge Sistemi, 1. Baskı. Bursa: Ekin Basım Yayın.
Çetiner, E. (2001). Seyahat İşletmelerinde Muhasebe Uygulamaları, 1. Baskı. Ankara: Gazi Kitabevi.
Çetiner, E. (2009). Otel İşletmeleri Yönetim Muhasebesi, 1. Baskı. Ankara: Gazi Kitabevi.
Çetiner, E. (2009). Otel İşletmeleri Muhasebesi, 1. Baskı. Ankara: Gazi Kitabevi.
Yücel, H. ve Atay, M.S. (2007). Turizm İşletmelerinde Kombine Hizmet Muhasebesi, 1. Baskı. Ankara: Gazi Kitabevi.
Şengel, S. (2012). Seyahat İşletmeleri Muhasebesi, 1. Baskı. Ankara: Detay Yayıncılık.
|
Dersin Amacı
|
Öğrencilerin turizm işletmeleri faaliyetlerinin maliyet analizlerini yapabilecek bilgi ve beceriye sahip olmaları amaçlanmaktadır
|
Dersin İçeriği
|
Öğrencilerle yüz yüze eğitim şeklinde işlenecek bu dersin içeriğinde Maliyet Muhasebesine Giriş, Maliyet Muhasebesi İle İlgili Bilgiler, Konaklama İşletmeleri Muhasebe İşlemleri, Yiyecek - İçecek İşletmeleri Muhasebe İşlemleri, Seyahat İşletmeleri Muhasebe İşlemleri, Rekreasyon İşletmeleri Muhasebe İşlemleri, Ulaştırma İşletmeleri Muhasebe İşlemleri ve Uygulama konuları işlenecektir.
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Turizm ile ilgili kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur.
|
-
|
2
|
İşletme, iktisat ve hukuk alanındaki temel kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular hakkında bilgi sahibi olur.
|
-
|
3
|
Turizm sektörünün yapısı, işleyişi ve ülke kalkınmasındaki önemi konusunda bilgi sahibi olur.
|
-
|
4
|
Turizm işletmeciliği alanında yönetim ve pazarlamaya yönelik stratejileri kavrar.
|
-
|
5
|
Bir turizm (konaklama, yiyecek-içecek, seyahat, rekreasyon) işletmesini etkin bir şekilde yönetebilmek için gerekli olan uygulamalı ve teorik bilgiye sahip olur.
|
4
|
6
|
Alternatif turizm türleri hakkında kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur.
|
-
|
7
|
Temel bilgisayar kullanımı bilgisi ile birlikte turizm işletmelerinde kullanılan iletişim teknolojilerini ve otomasyon sistemlerini etkin bir şekilde kullanmayı kavrar.
|
-
|
8
|
Temel hukuk bilgisi ile birlikte turizm işletmeleriyle ilgili temel hukuk bilgisine sahip olur, turizm alanı ile ilgili hukuki düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir ve uygular.
|
-
|
9
|
Turizm işletmelerindeki belge düzeni, muhasebe sistemi ile ilgili temel bilgilere sahip olur. Temel matematik bilgisini iş hayatında kullanabilme becerisini kavrar.
|
5
|
10
|
Turizm işletmelerinde (konaklama, yiyecek-içecek, seyahat, rekreasyon) maliyet analiz yapabilecek seviyede bilgi sahibi olur.
|
5
|
11
|
Dünya ve Türkiye turizm coğrafyası hakkında detaylı bilgiye sahip olur. Türkiye`de yaşamış olan uygarlıkların kültür, tarih, din ve sanatları hakkında detaylı bilgiye sahip olur, analiz eder ve yorumlar.
|
-
|
12
|
Turizm işletmeciliği alanında geçerli en az bir yabancı dili sağlıklı iletişim kurabilecek düzeyde ve en az Avrupa Dil Portföyü B1 düzeyinde kavrar.
|
-
|
13
|
Kendi kendine öğrenme ve yaşam boyu öğrenme bilincine sahip olur, bireysel ve ekip çalışmasına uygun davranışlara sahip olur.
|
4
|
14
|
Turizm sektörüne özgü araştırma yöntemleri konusunda temel düzeyde bilgi sahibi olur. Bilgi ve verileri mesleki anlamda tanımlar, sentezler, analiz eder, yorumlar ve değerlendirir.
|
-
|
15
|
Yazılı ve sözlü iletişim yeterliliğine sahip olur. Alanıyla ilgili bilgi ve düşüncesini yazılı ve sözlü olarak başkalarıyla paylaşabilmeyi kavrar.
|
-
|