ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Yiyecek İçecek Servis Teknikleri TUR204 BAHAR 2+2 Z 5
    Öğrenme Çıktıları
    1-Yiyecek ve içecek bölümünün diğer bölümlerle ilişkisini açıklar.
    2-Hijyen ve sanitasyon kavramlarını açıklar.
    3-Ziyafet servisini açıklar.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14456
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14342
    Ödevler2511010
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)2511515
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 5012020
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   143
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     4,77 ---- (5)
    Dersin AKTS Kredisi   5
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Yiyecek ve içecek bölümünün tanımı, amacı, önemi, örgütlenmesi ve diğer bölümlerle ilişkisi K1-BÖLÜM -1 K1-BÖLÜM -2 K2-BÖLÜM -1 K3-BÖLÜM -1
    2 Yiyecek ve içecek bölümünde hijyen ve sanitasyon Serviste kullanılan malzemeler K1-BÖLÜM -3 K2-BÖLÜM -5 K1-BÖLÜM -4 K2-BÖLÜM -3
    3 Temel servis teknikleri ve servise hazırlık K1-BÖLÜM -5 K1-BÖLÜM -6 K2-BÖLÜM- 3
    4 Kuver hazırlama ve kuver çeşitleri K1-BÖLÜM -7 K2-BÖLÜM- 3
    5 İngiliz ve Fransız servisi K1-BÖLÜM -8 K2-BÖLÜM -4
    6 Rus ve Amerikan servisi K1-BÖLÜM -8 K2-BÖLÜM -4
    7 Kahvaltı servisi/kahvaltı çeşitleri/kahvaltı büfesi K1-BÖLÜM -13 K2-BÖLÜM -4
    8 Ziyafet servisi K1-BÖLÜM -9
    9 Menünün tanımı, türleri ve tanzimi Oda servisi K1-BÖLÜM -10 K1-BÖLÜM -13
    10 Konuğa servis K1-BÖLÜM -11
    11 Konuk masasında yemeklerin hazırlanması K1-BÖLÜM -12 K2-BÖLÜM -4
    12 Bar bilgisi K1-BÖLÜM -15 K2-BÖLÜM -6
    13 Sıcak içeceklerin servisi K1-BÖLÜM -14
    14 Soğuk içeceklerin servisi K1-BÖLÜM- 14
    Ön Koşul Bu dersin ön koşulu yoktur.
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Doç. Dr. Ayhan DAĞDEVİREN
    Dersi Verenler

    1-)Doçent Dr. Ayhan Dağdeviren

    Ders Yardımcıları Bölümün öğretim elemanları
    Kaynaklar K1. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı (2009). Yiyecek ve İçecek Servisi. Hazar Reklam, Ankara.
    K2. Denizer, D. (2012). Yiyecek-İçecek Hizmetleri (1. Baskı). M. Sarıışık (Ed.), Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Yayını, Eskişehir.
    K3. Sökmen, A. (2011). Yiyecek ve İçecek Servisi (3. Baskı). Detay Yayıncılık, Ankara.
    Yardımcı Kitap -
    Dersin Amacı Bu dersin amacı, öğrencilerin yiyecek ve içecek servisi konusunda bilgilerini artırmak ve becerilerini geliştirmektir.
    Dersin İçeriği Bu dersin içeriğinde yiyecek-içecek bölümünün tanımı, amacı, önemi, örgütlenmesi ve diğer bölümlerle ilişkisi, yiyecek ve içecek bölümünde hijyen ve sanitasyon, serviste kullanılan malzemeler, temel servis teknikleri ve servise hazırlık, kuver hazırlama ve kuver çeşitleri, İngiliz ve Fransız servisi, Rus ve Amerikan servisi, kahvaltı servisi/kahvaltı çeşitleri/kahvaltı büfesi, ziyafet servisi, menünün tanımı, türleri ve tanzimi, oda servisi, konuğa servis, konuk masasında yemeklerin hazırlanması, bar bilgisi, sıcak içeceklerin servisi, soğuk içeceklerin servisi konuları yer almaktadır.
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Turizm ile ilgili kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur. -
    2 İşletme, iktisat ve hukuk alanındaki temel kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular hakkında bilgi sahibi olur. -
    3 Turizm sektörünün yapısı, işleyişi ve ülke kalkınmasındaki önemi konusunda bilgi sahibi olur. -
    4 Turizm işletmeciliği alanında yönetim ve pazarlamaya yönelik stratejileri kavrar. -
    5 Bir turizm (konaklama, yiyecek-içecek, seyahat, rekreasyon) işletmesini etkin bir şekilde yönetebilmek için gerekli olan uygulamalı ve teorik bilgiye sahip olur. 5
    6 Alternatif turizm türleri hakkında kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur. -
    7 Temel bilgisayar kullanımı bilgisi ile birlikte turizm işletmelerinde kullanılan iletişim teknolojilerini ve otomasyon sistemlerini etkin bir şekilde kullanır. -
    8 Temel hukuk bilgisi ile birlikte turizm alanı ile ilgili hukuki düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir ve uygular. -
    9 Turizm işletmelerindeki muhasebe sistemleri ve belge düzenlerini iş hayatında kullanabilme becerisine sahip olur. -
    10 Turizm işletmelerinde (konaklama, yiyecek-içecek, seyahat, rekreasyon) maliyet analiz yapabilecek seviyede bilgi sahibi olur. -
    11 Dünya ve Türkiye turizm coğrafyası bilgisi ile Türkiye`de yaşamış olan uygarlıkların kültür, tarih, din ve sanatlarını karşılaştırır. -
    12 Turizm işletmeciliği alanında geçerli en az bir yabancı dili sağlıklı iletişim kurabilecek düzeyde ve en az Avrupa Dil Portföyü B1 düzeyinde bilir. -
    13 Kendi kendine öğrenme ve yaşam boyu öğrenme bilinci ile bireysel ve ekip çalışmasına uygun davranışlara sahip olur. 3
    14 Turizm sektörüne özgü araştırma yöntemlerini tanımlayarak, bilgi ve verileri analiz eder, yorumlar ve değerlendirir. -
    15 Alanıyla ilgili bilgi ve düşüncesini yazılı ve sözlü olarak başkalarıyla paylaşabilme yeterliliğine sahip olur. 5
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster