Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Yiyecek ve içecek bölümünün tanımı, amacı, önemi, örgütlenmesi ve diğer bölümlerle ilişkisi
|
K1-BÖLÜM -1
K1-BÖLÜM -2
K2-BÖLÜM -1
K3-BÖLÜM -1
|
2
|
Yiyecek ve içecek bölümünde hijyen ve sanitasyon
Serviste kullanılan malzemeler
|
K1-BÖLÜM -3
K2-BÖLÜM -5
K1-BÖLÜM -4
K2-BÖLÜM -3
|
3
|
Temel servis teknikleri ve servise hazırlık
|
K1-BÖLÜM -5
K1-BÖLÜM -6
K2-BÖLÜM- 3
|
4
|
Kuver hazırlama ve kuver çeşitleri
|
K1-BÖLÜM -7
K2-BÖLÜM- 3
|
5
|
İngiliz ve Fransız servisi
|
K1-BÖLÜM -8
K2-BÖLÜM -4
|
6
|
Rus ve Amerikan servisi
|
K1-BÖLÜM -8
K2-BÖLÜM -4
|
7
|
Kahvaltı servisi/kahvaltı çeşitleri/kahvaltı büfesi
|
K1-BÖLÜM -13
K2-BÖLÜM -4
|
8
|
Ziyafet servisi
|
K1-BÖLÜM -9
|
9
|
Menünün tanımı, türleri ve tanzimi
Oda servisi
|
K1-BÖLÜM -10
K1-BÖLÜM -13
|
10
|
Konuğa servis
|
K1-BÖLÜM -11
|
11
|
Konuk masasında yemeklerin hazırlanması
|
K1-BÖLÜM -12
K2-BÖLÜM -4
|
12
|
Bar bilgisi
|
K1-BÖLÜM -15
K2-BÖLÜM -6
|
13
|
Sıcak içeceklerin servisi
|
K1-BÖLÜM -14
|
14
|
Soğuk içeceklerin servisi
|
K1-BÖLÜM- 14
|
Ön Koşul
|
Bu dersin ön koşulu yoktur.
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Doç. Dr. Ayhan DAĞDEVİREN
|
Dersi Verenler
|
1-)Doçent Dr. Ayhan Dağdeviren
|
Ders Yardımcıları
|
Bölümün öğretim elemanları
|
Kaynaklar
|
K1.
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı (2009). Yiyecek ve İçecek Servisi. Hazar Reklam, Ankara.
K2.
Denizer, D. (2012). Yiyecek-İçecek Hizmetleri (1. Baskı). M. Sarıışık (Ed.), Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Yayını, Eskişehir.
K3.
Sökmen, A. (2011). Yiyecek ve İçecek Servisi (3. Baskı). Detay Yayıncılık, Ankara.
|
Yardımcı Kitap
|
-
|
Dersin Amacı
|
Bu dersin amacı, öğrencilerin yiyecek ve içecek servisi konusunda bilgilerini artırmak ve becerilerini geliştirmektir.
|
Dersin İçeriği
|
Bu dersin içeriğinde yiyecek-içecek bölümünün tanımı, amacı, önemi, örgütlenmesi ve diğer bölümlerle ilişkisi, yiyecek ve içecek bölümünde hijyen ve sanitasyon, serviste kullanılan malzemeler, temel servis teknikleri ve servise hazırlık, kuver hazırlama ve kuver çeşitleri, İngiliz ve Fransız servisi, Rus ve Amerikan servisi, kahvaltı servisi/kahvaltı çeşitleri/kahvaltı büfesi, ziyafet servisi, menünün tanımı, türleri ve tanzimi, oda servisi, konuğa servis, konuk masasında yemeklerin hazırlanması, bar bilgisi, sıcak içeceklerin servisi, soğuk içeceklerin servisi konuları yer almaktadır.
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Turizm ile ilgili kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur.
|
-
|
2
|
İşletme, iktisat ve hukuk alanındaki temel kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular hakkında bilgi sahibi olur.
|
-
|
3
|
Turizm sektörünün yapısı, işleyişi ve ülke kalkınmasındaki önemi konusunda bilgi sahibi olur.
|
-
|
4
|
Turizm işletmeciliği alanında yönetim ve pazarlamaya yönelik stratejileri kavrar.
|
-
|
5
|
Bir turizm (konaklama, yiyecek-içecek, seyahat, rekreasyon) işletmesini etkin bir şekilde yönetebilmek için gerekli olan uygulamalı ve teorik bilgiye sahip olur.
|
5
|
6
|
Alternatif turizm türleri hakkında kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur.
|
-
|
7
|
Temel bilgisayar kullanımı bilgisi ile birlikte turizm işletmelerinde kullanılan iletişim teknolojilerini ve otomasyon sistemlerini etkin bir şekilde kullanır.
|
-
|
8
|
Temel hukuk bilgisi ile birlikte turizm alanı ile ilgili hukuki düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir ve uygular.
|
-
|
9
|
Turizm işletmelerindeki muhasebe sistemleri ve belge düzenlerini iş hayatında kullanabilme becerisine sahip olur.
|
-
|
10
|
Turizm işletmelerinde (konaklama, yiyecek-içecek, seyahat, rekreasyon) maliyet analiz yapabilecek seviyede bilgi sahibi olur.
|
-
|
11
|
Dünya ve Türkiye turizm coğrafyası bilgisi ile Türkiye`de yaşamış olan uygarlıkların kültür, tarih, din ve sanatlarını karşılaştırır.
|
-
|
12
|
Turizm işletmeciliği alanında geçerli en az bir yabancı dili sağlıklı iletişim kurabilecek düzeyde ve en az Avrupa Dil Portföyü B1 düzeyinde bilir.
|
-
|
13
|
Kendi kendine öğrenme ve yaşam boyu öğrenme bilinci ile bireysel ve ekip çalışmasına uygun davranışlara sahip olur.
|
3
|
14
|
Turizm sektörüne özgü araştırma yöntemlerini tanımlayarak, bilgi ve verileri analiz eder, yorumlar ve değerlendirir.
|
-
|
15
|
Alanıyla ilgili bilgi ve düşüncesini yazılı ve sözlü olarak başkalarıyla paylaşabilme yeterliliğine sahip olur.
|
5
|