Ön Koşul
|
Bu dersin ön koşulu yoktur
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin ÖZDEMİR
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
Bölümün öğretim elemanları
|
Kaynaklar
|
Çolakoğlu, Ü., ve Çolakoğlu, O.E. (2010). Stratejik Yönetim ve Turizmde Uygulamaları (1. Baskı). Ankara: Detay Yayıncılık.
|
Yardımcı Kitap
|
Bolat, T., Aytemiz Seymen, O., Bolat, O.İ., ve Erdem, B. ( 2016). Yönetim ve Organizasyon (6. Baskı). Ankara: Detay Yayıncılık.
Ülgen, H., ve Mirze, S.K. (2016). İşletmelerde Stratejik Yönetim (8. Baskı). İstanbul: Beta Basım Yayım.
Okumuş, F., Günlü, E., ve Koyuncu, M. (2014). İşletmelerde Stratejik Yönetim (2. Baskı). Ankara: Seçkin Yayıncılık.
Dinçer, Ö. (2013). Stratejik Yönetim Ve işletme Politikası (8. Baskı). İstanbul: Alfa Yayınları.
Ertuna, Ö. (2011). Stratejik Yönetim (1. Baskı). İstanbul: Okan Üniversitesi Yayınları.
|
Dersin Amacı
|
Stratejik yönetim süreci aşamalarının ve stratejik yönetim sürecinde uygulanan yöntem ve tekniklerin kazandırılması amaçlanmıştır.
|
Dersin İçeriği
|
Öğrencilerle yüz yüze eğitim şeklinde işlenecek bu dersin içeriğinde Yönetim Ve Strateji Kavramı, Stratejik Yönetim Seviyeleri, Stratejik Yönetim Süreci Ve Unsurlar (Misyon ve Vizyon), Stratejik Yönetim Süreci Ve Unsurlar (Swot Analizi), Stratejik Yönetim Süreci Ve Unsurlar (Stratejik Yönetim Araçları), Kriz Yönetimi, Dış Kaynak Kullanımı, Kıyaslama, Öğrenen Organizasyonlar, Personel Güçlendirme, Altı Sigma ve Değişim Mühendisliği konuları yer almaktadır.
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Turizm ile ilgili kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur.
|
-
|
2
|
İşletme, iktisat ve hukuk alanındaki temel kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular hakkında bilgi sahibi olur.
|
2
|
3
|
Turizm sektörünün yapısı, işleyişi ve ülke kalkınmasındaki önemi konusunda bilgi sahibi olur.
|
-
|
4
|
Turizm işletmeciliği alanında yönetim ve pazarlamaya yönelik stratejileri kavrar.
|
5
|
5
|
Bir turizm (konaklama, yiyecek-içecek, seyahat, rekreasyon) işletmesini etkin bir şekilde yönetebilmek için gerekli olan uygulamalı ve teorik bilgiye sahip olur.
|
5
|
6
|
Alternatif turizm türleri hakkında kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur.
|
-
|
7
|
Temel bilgisayar kullanımı bilgisi ile birlikte turizm işletmelerinde kullanılan iletişim teknolojilerini ve otomasyon sistemlerini etkin bir şekilde kullanmayı kavrar.
|
-
|
8
|
Temel hukuk bilgisi ile birlikte turizm işletmeleriyle ilgili temel hukuk bilgisine sahip olur, turizm alanı ile ilgili hukuki düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir ve uygular.
|
-
|
9
|
Turizm işletmelerindeki belge düzeni, muhasebe sistemi ile ilgili temel bilgilere sahip olur. Temel matematik bilgisini iş hayatında kullanabilme becerisini kavrar.
|
-
|
10
|
Turizm işletmelerinde (konaklama, yiyecek-içecek, seyahat, rekreasyon) maliyet analiz yapabilecek seviyede bilgi sahibi olur.
|
-
|
11
|
Dünya ve Türkiye turizm coğrafyası hakkında detaylı bilgiye sahip olur. Türkiye`de yaşamış olan uygarlıkların kültür, tarih, din ve sanatları hakkında detaylı bilgiye sahip olur, analiz eder ve yorumlar.
|
-
|
12
|
Turizm işletmeciliği alanında geçerli en az bir yabancı dili sağlıklı iletişim kurabilecek düzeyde ve en az Avrupa Dil Portföyü B1 düzeyinde kavrar.
|
-
|
13
|
Kendi kendine öğrenme ve yaşam boyu öğrenme bilincine sahip olur, bireysel ve ekip çalışmasına uygun davranışlara sahip olur.
|
3
|
14
|
Turizm sektörüne özgü araştırma yöntemleri konusunda temel düzeyde bilgi sahibi olur. Bilgi ve verileri mesleki anlamda tanımlar, sentezler, analiz eder, yorumlar ve değerlendirir.
|
-
|
15
|
Yazılı ve sözlü iletişim yeterliliğine sahip olur. Alanıyla ilgili bilgi ve düşüncesini yazılı ve sözlü olarak başkalarıyla paylaşabilmeyi kavrar.
|
4
|