Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Örgüt-yönetim-işletme kavramları ve ilişkileri
Stratejik yönetimin tanımı ve ana kavramları
|
K1 - BÖLÜM -1
K2 - BÖLÜM- 1
|
2
|
Turizm işletmelerinde stratejik yönetim
|
K1 - BÖLÜM- 2
|
3
|
Turizm işletmelerini etkileyen çevre faktörleri: dış çevre
|
K1 - BÖLÜM- 3
K2 - BÖLÜM -2
|
4
|
Turizm işletmelerini etkileyen çevre faktörleri: iç çevre
|
K1 - BÖLÜM- 4
K2 - BÖLÜM -2
|
5
|
Turizm işletmelerinde stratejik analiz ve yöntemleri
|
K1 - BÖLÜM- 5
|
6
|
Turizm işletmelerinde stratejik yönelim
|
K1 - BÖLÜM- 6
|
7
|
Strateji oluşturma ve seçme evresi (kurumsal stratejiler)
|
K1 - BÖLÜM- 7
|
8
|
Rekabet stratejileri ve değer zinciri analizi
|
K1 - BÖLÜM -8
K2 - BÖLÜM- 6
|
9
|
Fonksiyonel (işlevsel) stratejiler
|
K1 - BÖLÜM -9
|
10
|
Stratejilerin uygulanması
|
K1 - BÖLÜM -10
K2 - BÖLÜM- 7
|
11
|
Stratejinin değerlendirilmesi ve kontrolü
|
K1 - BÖLÜM -11
K2 - BÖLÜM- 8
|
12
|
Kriz yönetimi
|
K1 - BÖLÜM- 12
|
13
|
Yenilik ve Bilgi - İletişim Teknolojileri Stratejisi
|
K2 - BÖLÜM- 5
|
14
|
Genel değerlendirme
|
|
Ön Koşul
|
Bu dersin ön koşulu yoktur
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Dr. Öğr. Üyesi Yakup ÖZTÜRK
|
Dersi Verenler
|
1-)Doçent Dr. Yakup Öztürk
|
Ders Yardımcıları
|
Bölümün öğretim elemanları
|
Kaynaklar
|
K1. Göral, R. (2014). Turizm İşletmelerinde Stratejik Yönetim. Detay Yayıncılık, Ankara.
K2. Akdemir, A., Ulukan, İ.C. (2018). Stratejik Yönetim. Anadolu Üniversitesi Yayını, Eskişehir.
K3. Çolakoğlu, Ü., ve Çolakoğlu, O.E. (2010). Stratejik Yönetim ve Turizmde Uygulamaları (1. Baskı). Detay Yayıncılık, Ankara.
|
Yardımcı Kitap
|
|
Dersin Amacı
|
Stratejik yönetim süreci aşamalarının ve stratejik yönetim sürecinde uygulanan yöntem ve tekniklerin kazandırılması amaçlanmıştır.
|
Dersin İçeriği
|
Öğrencilerle online eğitim şeklinde işlenecek bu dersin içeriğinde Yönetim Ve Strateji Kavramı, Stratejik Yönetim Seviyeleri, Stratejik Yönetim Süreci Ve Unsurlar (Misyon ve Vizyon), Stratejik Yönetim Süreci Ve Unsurlar (Swot Analizi), Stratejik Yönetim Süreci Ve Unsurlar (Stratejik Yönetim Araçları), Kriz Yönetimi, Dış Kaynak Kullanımı, Kıyaslama, Öğrenen Organizasyonlar, Personel Güçlendirme, Altı Sigma ve Değişim Mühendisliği konuları yer almaktadır.
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Turizm ile ilgili kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur.
|
-
|
2
|
İşletme, iktisat ve hukuk alanındaki temel kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular hakkında bilgi sahibi olur.
|
2
|
3
|
Turizm sektörünün yapısı, işleyişi ve ülke kalkınmasındaki önemi konusunda bilgi sahibi olur.
|
-
|
4
|
Turizm işletmeciliği alanında yönetim ve pazarlamaya yönelik stratejileri kavrar.
|
5
|
5
|
Bir turizm (konaklama, yiyecek-içecek, seyahat, rekreasyon) işletmesini etkin bir şekilde yönetebilmek için gerekli olan uygulamalı ve teorik bilgiye sahip olur.
|
5
|
6
|
Alternatif turizm türleri hakkında kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur.
|
-
|
7
|
Temel bilgisayar kullanımı bilgisi ile birlikte turizm işletmelerinde kullanılan iletişim teknolojilerini ve otomasyon sistemlerini etkin bir şekilde kullanır.
|
-
|
8
|
Temel hukuk bilgisi ile birlikte turizm alanı ile ilgili hukuki düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir ve uygular.
|
-
|
9
|
Turizm işletmelerindeki muhasebe sistemleri ve belge düzenlerini iş hayatında kullanabilme becerisine sahip olur.
|
-
|
10
|
Turizm işletmelerinde (konaklama, yiyecek-içecek, seyahat, rekreasyon) maliyet analiz yapabilecek seviyede bilgi sahibi olur.
|
-
|
11
|
Dünya ve Türkiye turizm coğrafyası bilgisi ile Türkiye`de yaşamış olan uygarlıkların kültür, tarih, din ve sanatlarını karşılaştırır.
|
-
|
12
|
Turizm işletmeciliği alanında geçerli en az bir yabancı dili sağlıklı iletişim kurabilecek düzeyde ve en az Avrupa Dil Portföyü B1 düzeyinde bilir.
|
-
|
13
|
Kendi kendine öğrenme ve yaşam boyu öğrenme bilinci ile bireysel ve ekip çalışmasına uygun davranışlara sahip olur.
|
3
|
14
|
Turizm sektörüne özgü araştırma yöntemlerini tanımlayarak, bilgi ve verileri analiz eder, yorumlar ve değerlendirir.
|
-
|
15
|
Alanıyla ilgili bilgi ve düşüncesini yazılı ve sözlü olarak başkalarıyla paylaşabilme yeterliliğine sahip olur.
|
4
|