Ön Koşul
|
Bu dersin ön koşulu yoktur
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Dr. Öğr. Üyesi Gönül GÖKER
|
Dersi Verenler
|
1-)Doktor Öğretim Üyesi Gönül Göker
|
Ders Yardımcıları
|
Bölüm Öğretim Elemanları
|
Kaynaklar
|
K1.Kopar, İ., Dinçer, B., Çevik-Güçyılmaz, Ö., Şerifoğlu, T.E., Erdem-Otman, A.Ü., Alparslan, M., Köroğlu, K., Konyar, E., Başaran, C., Can, B., Öztürk, N., Şahin, H., Köşklü, Z., & Özdöl-Kutlu, S. (2019). Anadolu Uygarlıkları. M.Işıklı Ed. Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Yayını, Erzurum.
K.2. Akurgal.E. (2000) Anadolu Uygarlıkları,(2. Baskı). Phoenix Yayınevi, İstanbul.
M1. Şar- İşbilen, E., & Çığır- Dikyol, D. (2019). Anadolu Uygarlıklarının kültürel aidiyet hissindeki yeri ve Uygarlık Tarihi dersinin önemi, Toplum Bilimleri Dergisi, 25, 216-232.
|
Yardımcı Kitap
|
YK1. Yıldız, S. (2017). Bizans Tarihi Kültürü Sanatı ve Anadolu`da İzleri (4. Baskı). Detay Yayıncılık, Ankara.
YK2. Ayvazoğlu, A., Kırmızı, H., & Köse, İ. (2007). Pratik Anadolu Rehberi (1. Baskı). Detay Yayıncılık, Ankara.
|
Dersin Amacı
|
Tarih öncesi çağlardan günümüze kadar Anadolu`da yaşamış olan uygarlıklara ait sanat, dil din, mimari ve yaşam tarzları hakkında tanıtıcı bilgi vermektir.
|
Dersin İçeriği
|
Bu ders kapsamında; Anadolu uygarlıklarının kültürel aidiyet hissindeki yeri ve uygarlık tarihi dersinin önemi, Anadolu`nun Prehistoryası: Paleolitik Çağ, Anadolu`da Neolitik Dönem, Anadolu`da Kalkolitik Dönem ve kültürleri, Erken Tunç Çağı: Anadolu`nun ilk Kentleri, Anadolu`da devletleşme süreci: Hititler, Demir Çağ`da Anadolu`yu Etkileyen Kültürler, Demir Çağ`da Anadolu Uygarlıkları ve Krallıkları: Geç Hitit, Urartu, Frig ve Lidya, Antik Yunan Uygarlığı ve Anadolu, Roma Uygarlığı ve Anadolu, Orta Çağ`da Anadolu, Selçuklu ve Beylikler Döneminde Anadolu ve Osmanlı İmparatorluğu konuları işlenecektir.
|