Ön Koşul
|
Bu dersin ön koşulu yoktur
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Dr. Öğr. Üyesi Yusuf Ziya AKBAŞ
|
Dersi Verenler
|
1-)Doktor Öğretim Üyesi Yusuf Ziya Akbaş
|
Ders Yardımcıları
|
Bölümün öğretim elemanları
|
Kaynaklar
|
K1. Büte, M. (2018) Örgüt kültürü, İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi.
K2. Tutar, H. (2017). Örgüt Kültürü (1. Baskı). Ankara: Detay Yayıncılık.
|
Yardımcı Kitap
|
YK1. Cameron, K.S., Quinn, R.E. (Çev. Edit. Gülcan, M.G., ve Cemaloğlu, N.) (2017). Örgüt Kültürü Örgütsel Tanı ve Değişim (1. Baskı). Ankara: Pegem Yayınevi.
YK2. Tutar, H. (2016). Örgütsel Davranış Örgüt Teorileri ve Çağdaş Yaklaşımlar Açısından (1. Baskı). Ankara: Detay Yayıncılık.
YK3. Terzi, A.R. (2016). Örgüt Kültürünü Değiştirmek (1. Baskı). Ankara: Detay Yayıncılık.
YK4. Doğan, E.Ş. (2013). Örgüt Kültürü ve Örgütsel Bağlılık (1. Baskı). İstanbul: Türkmen Yayınevi.
|
Dersin Amacı
|
Kültür ve örgütsel kültür kavramları tanımlanarak öğrencilere örgütsel kültür türleri ve modelleri hakkında bilgi verilmesi amaçlanmaktadır.
|
Dersin İçeriği
|
Dersle ilgili bilgilendirme Kültür kavramı Örgüt kavramı Örgüt Kültürü Modelleri Örgüt Kültürünün Unsurları Örgüt Kültürü Özellikleri Örgüt İçi Düzen Örgütlerde Çeşitlilik ve Kültürel Farklılıklar Örgütlerde Yönetim Turizm İşletmelerinde Örgüt Kültürü Örgütlerde iletişim Yaratıcı Örgüt Kültürü Örgüt Kültürünün Performansa Etkilen Örgüt Kültürü ve Motivasyon
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Turizm ile ilgili kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur.
|
4
|
2
|
İşletme, iktisat ve hukuk alanındaki temel kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular hakkında bilgi sahibi olur.
|
-
|
3
|
Turizm sektörünün yapısı, işleyişi ve ülke kalkınmasındaki önemi konusunda bilgi sahibi olur.
|
4
|
4
|
Turizm işletmeciliği alanında yönetim ve pazarlamaya yönelik stratejileri kavrar.
|
3
|
5
|
Bir turizm (konaklama, yiyecek-içecek, seyahat, rekreasyon) işletmesini etkin bir şekilde yönetebilmek için gerekli olan uygulamalı ve teorik bilgiye sahip olur.
|
5
|
6
|
Alternatif turizm türleri hakkında kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur.
|
4
|
7
|
Temel bilgisayar kullanımı bilgisi ile birlikte turizm işletmelerinde kullanılan iletişim teknolojilerini ve otomasyon sistemlerini etkin bir şekilde kullanır.
|
-
|
8
|
Temel hukuk bilgisi ile birlikte turizm alanı ile ilgili hukuki düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir ve uygular.
|
-
|
9
|
Turizm işletmelerindeki muhasebe sistemleri ve belge düzenlerini iş hayatında kullanabilme becerisine sahip olur.
|
-
|
10
|
Turizm işletmelerinde (konaklama, yiyecek-içecek, seyahat, rekreasyon) maliyet analiz yapabilecek seviyede bilgi sahibi olur.
|
-
|
11
|
Dünya ve Türkiye turizm coğrafyası bilgisi ile Türkiye`de yaşamış olan uygarlıkların kültür, tarih, din ve sanatlarını karşılaştırır.
|
3
|
12
|
Turizm işletmeciliği alanında geçerli en az bir yabancı dili sağlıklı iletişim kurabilecek düzeyde ve en az Avrupa Dil Portföyü B1 düzeyinde bilir.
|
-
|
13
|
Kendi kendine öğrenme ve yaşam boyu öğrenme bilinci ile bireysel ve ekip çalışmasına uygun davranışlara sahip olur.
|
5
|
14
|
Turizm sektörüne özgü araştırma yöntemlerini tanımlayarak, bilgi ve verileri analiz eder, yorumlar ve değerlendirir.
|
-
|
15
|
Alanıyla ilgili bilgi ve düşüncesini yazılı ve sözlü olarak başkalarıyla paylaşabilme yeterliliğine sahip olur.
|
5
|