ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Turizm İşletmelerinde Yönetim ve Organizasyon TUR403 GÜZ 3+0 Z 5
    Öğrenme Çıktıları
    1-Yönetim düşüncesinin tarihsel gelişimini açıklar
    2-Yönetim işlevlerini tanımlar
    3-Liderlik kuramlarına ilişkin örnekler verir
    4-Örgütsel iletişimin önemi hakkında örnekler verir
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14342
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14342
    Ödevler0000
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 2011515
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)3012020
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 5012525
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   144
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     4,8 ---- (5)
    Dersin AKTS Kredisi   5
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Yönetimin Kavramsal İçeriği Yönetim Düşüncesinin Tarihsel Gelişimi K1-BÖLÜM-1 K1-BÖLÜM-2 K2-BÖLÜM-1 K2-BÖLÜM-2
    2 Yönetim İşlevleri (Planlama) K1-BÖLÜM-4 K2-BÖLÜM-3
    3 Yönetim İşlevleri (Örgütleme) K1-BÖLÜM-5 K2-BÖLÜM-3
    4 Yönetim İşlevleri (Yürütme) K1-BÖLÜM-6 K2-BÖLÜM-3
    5 Yönetim İşlevleri (Eşgüdümleme) K1-BÖLÜM-7 K2-BÖLÜM-3
    6 Yönetim İşlevleri (Denetim) K1-BÖLÜM-8 K2-BÖLÜM-3
    7 Liderlik Liderlik Kuramları K1-BÖLÜM-9 K2-BÖLÜM-5
    8 Örgütlerde Güdüleme Güdüleme Kuramları K1-BÖLÜM-10 K2-BÖLÜM-5
    9 Örgütsel İletişim K1-BÖLÜM-11 K2-BÖLÜM-5
    10 Modern sonrası yönetim yaklaşımları Stratejik yönetim K1-BÖLÜM-12 K2-BÖLÜM-4
    11 Toplam kalite yönetimi Yeniden yapılanma (reengıneerıng) K1-BÖLÜM-13 K1-BÖLÜM-14 K2-BÖLÜM-4
    12 Yalın yönetim ve yalın örgüt Öğrenen örgütler K1-BÖLÜM-15 K1-BÖLÜM-16 K2-BÖLÜM-4
    13 Personeli güçlendirme Örgütsel küçülme K1-BÖLÜM-17 K1-BÖLÜM-19 K2-BÖLÜM-4
    14 Kıyaslama tekniğinin kavramsal analizi K1-BÖLÜM-20 K2-BÖLÜM-4
    Ön Koşul Bu dersin ön koşulu yoktur
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Dr. Öğr. Üyesi Yakup ÖZTÜRK
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları Bölümün öğretim elemanları
    Kaynaklar K1. Bolat, T., Aytemiz Seymen, O., Bolat, O.İ., ve Erdem, B. ( 2016). Yönetim ve Organizasyon (6. Baskı). Detay Yayıncılık, Ankara.
    Yardımcı Kitap YK1. Koç, H., Topaloğlu, M. (2010), Yönetim Bilimi Temel Kavramlar, Kuramlar ve İlkeler. Seçkin Yayıncılık, Ankara.
    Dersin Amacı Yönetim kavramı ile ilgili temel terimlerin ve yönetim işlevlerinin birbirleriyle olan ilişkilerinin öğrencilere kazandırılması amaçlanmıştır.
    Dersin İçeriği Öğrencilerle yüz yüze eğitim şeklinde işlenecek bu dersin içeriğinde Yönetimin Kavramsal İçeriği, Yönetim Düşüncesinin Tarihsel Gelişimi, Yönetim İşlevleri, Yönetim İşlevleri (Planlama), Yönetim İşlevleri (Örgütleme), Yönetim İşlevleri (Yürütme), Yönetim İşlevleri (Eşgüdümleme), Yönetim İşlevleri (Denetim), Liderlik, Liderlik Kuramları, Örgütlerde Güdüleme, Güdüleme Kuramları ve Örgütsel İletişim konuları yer almaktadır.
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Turizm ile ilgili kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur. -
    2 İşletme, iktisat ve hukuk alanındaki temel kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular hakkında bilgi sahibi olur. 2
    3 Turizm sektörünün yapısı, işleyişi ve ülke kalkınmasındaki önemi konusunda bilgi sahibi olur. 2
    4 Turizm işletmeciliği alanında yönetim ve pazarlamaya yönelik stratejileri kavrar. -
    5 Bir turizm (konaklama, yiyecek-içecek, seyahat, rekreasyon) işletmesini etkin bir şekilde yönetebilmek için gerekli olan uygulamalı ve teorik bilgiye sahip olur. -
    6 Alternatif turizm türleri hakkında kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur. -
    7 Temel bilgisayar kullanımı bilgisi ile birlikte turizm işletmelerinde kullanılan iletişim teknolojilerini ve otomasyon sistemlerini etkin bir şekilde kullanır. -
    8 Temel hukuk bilgisi ile birlikte turizm alanı ile ilgili hukuki düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir ve uygular. -
    9 Turizm işletmelerindeki muhasebe sistemleri ve belge düzenlerini iş hayatında kullanabilme becerisine sahip olur. -
    10 Turizm işletmelerinde (konaklama, yiyecek-içecek, seyahat, rekreasyon) maliyet analiz yapabilecek seviyede bilgi sahibi olur. -
    11 Dünya ve Türkiye turizm coğrafyası bilgisi ile Türkiye`de yaşamış olan uygarlıkların kültür, tarih, din ve sanatlarını karşılaştırır. -
    12 Turizm işletmeciliği alanında geçerli en az bir yabancı dili sağlıklı iletişim kurabilecek düzeyde ve en az Avrupa Dil Portföyü B1 düzeyinde bilir. -
    13 Kendi kendine öğrenme ve yaşam boyu öğrenme bilinci ile bireysel ve ekip çalışmasına uygun davranışlara sahip olur. 3
    14 Turizm sektörüne özgü araştırma yöntemlerini tanımlayarak, bilgi ve verileri analiz eder, yorumlar ve değerlendirir. 3
    15 Alanıyla ilgili bilgi ve düşüncesini yazılı ve sözlü olarak başkalarıyla paylaşabilme yeterliliğine sahip olur. 3
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster