Ön Koşul
|
Bu dersin ön koşulu yoktur.
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Dr. Öğr. Üyesi Yusuf Ziya AKBAŞ
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
Bölümün öğretim elemanları.
|
Kaynaklar
|
K1. Tosun, M., Boz, H., Çetinkaya, N. (2017). Gıda ve Personel Hijyeni.Boz, H. ve Tosun, M.(ed.). Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Yayınları, Erzurum.
|
Yardımcı Kitap
|
YK1. Bulduk, S. (2014). Gıda ve Personel Hijyeni. Detay Yayıncılık, Ankara.
YK2. Koçak, N. (2010). Yiyecek İçecek İşletmelerinde Gıda ve Personel Hijyeni. Detay Yayıncılık, Ankara.
YK3. Üzümcü, T. P. (2011). Temizlik Teknolojisi Kavram Uygulamalar. Detay Yayıncılık, Ankara.
|
Dersin Amacı
|
Gıda ve personel hijyeninin önemini kavramak. Gıda üretimim aşamaların her bir basamağında gıda güvenliği ve hijyenine yönelik her türlü tedbirin alınmasına ilişkin zorunluluğun önemini anlamak.
|
Dersin İçeriği
|
Öğrencilerle online eğitim şeklinde işlenecek bu dersin içeriğinde Hijyen ve Hijyen ile İlgili Temel Kavramlar, Personel Hijyeni, Gıda Hijyeni, Gıdalarda Mikrobiyal Gelişmeyi Etkileyen Faktörler, Gıdalarda Görülen Bozulmalar, Gıda Güvenliği, Gıda Muhafaza Yöntemleri, Gıdaların Kabulü ve Üretim Sürecinde Hijyen, Mutfak Hijyeni, Otel İşletmelerinde Hijyen, Temizlik ve Temizlik Maddeleri, Dezenfeksiyon ve Dezenfektanlar, HACCP (Tehlike Analizleri ve Kritik Kontrol Noktaları) ve ISO 22000 (Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri) konuları işlenecektir.
|