Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Turizm ve ilişkili kavramlar
Turizm ve diğer bilim dalları
|
K1-BÖLÜM-1
|
2
|
Turizm çeşitleri ve şekilleri
|
K1-BÖLÜM-2
|
3
|
Turizm ve ekonomi
Temel ekonomik kavramlar ve turizm
Piyasa çeşitleri ve turizm.
Turizmin ekonomik etkileri
|
K1-BÖLÜM-3
|
4
|
Turizm arz ve talebi
|
K1-BÖLÜM-4
|
5
|
Turizmde çevre ve sürdürülebilirlik
|
K1-BÖLÜM-5
|
6
|
Turizm ve toplum
Turizm olayında toplumsal eğilimler
Turizmin toplumsal niteliği
|
K1-BÖLÜM-6
|
7
|
Turizmde cazibe unsurları
Doğal çekicilikler.
Kültürel çekicilikler
Özel olaylar
Aktiviteler (sportif etkinlikler)
Eğlence çekicilikleri
Diğer çekicilik unsurları
|
K1-BÖLÜM-7
|
8
|
Turizmde ulaştırma
|
K1-BÖLÜM-8
|
9
|
Konaklama sektörü
Ağırlama endüstrisi ve konaklama sektörü
|
K1-BÖLÜM-9
|
10
|
Turizmde yiyecek-içecek
Yiyecek-içecek sektörünün tarihsel gelişimi
Gastronomi ve turizm ilişkisi
|
K1-BÖLÜM-10
|
11
|
Turizm endüstrisinde kariyer
|
K1-BÖLÜM-11
|
12
|
Turizmde destinasyon yönetimi
|
K1-BÖLÜM-12
|
13
|
Turizm örgütleri
|
K1-BÖLÜM-13
|
14
|
Turizmin geleceği ve yeni eğilimler
|
K1-BÖLÜM-14
|
Ön Koşul
|
Bu ders için ön koşul bulunmamaktadır.
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Dr. Öğr. Üyesi Yakup ÖZTÜRK
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
Bölüm öğretim elemanları
|
Kaynaklar
|
K1. Çakıcı, A., C. (2019). Kavramlar ve Örneklerle GENEL TURİZM, 1. Baskı. Ankara: Detay Yayıncılık.
|
Yardımcı Kitap
|
YK1. Kozak, N., Akoğlan Kozak, M. ve Kozak, M. (2017). Genel Turizm İlkeler ve Kavramlar, 19. Baskı. Ankara: Detay Yayıncılık.
|
Dersin Amacı
|
Öğrencilerin turizm sektörü ile ilgili temel bilgi ve kavramları açıklayabilmeleri amaçlanmaktadır.
|
Dersin İçeriği
|
Öğrencilerle yüz yüze eğitim şeklinde işlenecek bu dersin içeriğinde Turizm ve Turist Kavramları, Turizmin Gelişimi ve Turizmin Gelişmesine Etki Eden Faktörler, Türkiye` de Turizm ve Gelişimi, Turizm Sektörü Tanımı ve Temel Özellikleri, Turizm Talebi ve Turizm Arzı, Turizmin Ekonomik , Sosyal ve Fiziksel Çevre İlişkisi, Turizmin Çeşitleri, Turizm Politikası ve Planlaması ve Dünya Turizm Hareketleri ve Yeni Trendler konuları işlenecektir.
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Turizm ile ilgili kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur.
|
5
|
2
|
İşletme, iktisat ve hukuk alanındaki temel kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular hakkında bilgi sahibi olur.
|
-
|
3
|
Turizm sektörünün yapısı, işleyişi ve ülke kalkınmasındaki önemi konusunda bilgi sahibi olur.
|
5
|
4
|
Turizm işletmeciliği alanında yönetim ve pazarlamaya yönelik stratejileri kavrar.
|
-
|
5
|
Bir turizm (konaklama, yiyecek-içecek, seyahat, rekreasyon) işletmesini etkin bir şekilde yönetebilmek için gerekli olan uygulamalı ve teorik bilgiye sahip olur.
|
2
|
6
|
Alternatif turizm türleri hakkında kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur.
|
4
|
7
|
Temel bilgisayar kullanımı bilgisi ile birlikte turizm işletmelerinde kullanılan iletişim teknolojilerini ve otomasyon sistemlerini etkin bir şekilde kullanır.
|
-
|
8
|
Temel hukuk bilgisi ile birlikte turizm alanı ile ilgili hukuki düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir ve uygular.
|
-
|
9
|
Turizm işletmelerindeki muhasebe sistemleri ve belge düzenlerini iş hayatında kullanabilme becerisine sahip olur.
|
-
|
10
|
Turizm işletmelerinde (konaklama, yiyecek-içecek, seyahat, rekreasyon) maliyet analiz yapabilecek seviyede bilgi sahibi olur.
|
-
|
11
|
Dünya ve Türkiye turizm coğrafyası bilgisi ile Türkiye`de yaşamış olan uygarlıkların kültür, tarih, din ve sanatlarını karşılaştırır.
|
-
|
12
|
Turizm işletmeciliği alanında geçerli en az bir yabancı dili sağlıklı iletişim kurabilecek düzeyde ve en az Avrupa Dil Portföyü B1 düzeyinde bilir.
|
-
|
13
|
Kendi kendine öğrenme ve yaşam boyu öğrenme bilinci ile bireysel ve ekip çalışmasına uygun davranışlara sahip olur.
|
3
|
14
|
Turizm sektörüne özgü araştırma yöntemlerini tanımlayarak, bilgi ve verileri analiz eder, yorumlar ve değerlendirir.
|
-
|
15
|
Alanıyla ilgili bilgi ve düşüncesini yazılı ve sözlü olarak başkalarıyla paylaşabilme yeterliliğine sahip olur.
|
4
|