Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Temel İşletmecilik Kavramları
|
|
2
|
İşletmelerin Önemi, Amaçları ve Çevresel Unsurları
|
|
3
|
İşletme Türleri
|
|
4
|
İşletme Türleri
|
|
5
|
İşletmelerin Kuruluşu
|
|
6
|
İşletmelerin İşlevleri: Yönetim İşlevleri
|
|
7
|
İşletmelerin İşlevleri: Üretim İşlevleri
|
|
8
|
İşletmelerin İşlevleri: Pazarlama İşlevleri
|
|
9
|
İşletmelerin İşlevleri: Finans İşlevleri
|
|
10
|
İşletmelerin İşlevleri: Muhasebe İşlevleri
|
|
11
|
İnsan Kaynakları Yönetimi ve Kurumsal İletişim
|
|
12
|
Araştırma Geliştirme ve İnovasyon
|
|
13
|
Kurumsal Sosyal Sorumluluk ve İş - Meslek Ahlakı
|
|
14
|
Genel Değerlendirme ve Kapanış
|
|
Ön Koşul
|
Bu ders için ön koşul bulunmamaktadır.
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Dr. Öğr. Üyesi Gönül GÖKER
|
Dersi Verenler
|
1-)Doktor Öğretim Üyesi Gönül Göker
|
Ders Yardımcıları
|
Bölümün öğretim elemanları
|
Kaynaklar
|
Babacan, M. (2015). İlkeler ve İşlevlerle İşletme, 3. Baskı. Ankara: Detay Yayıncılık.
|
Yardımcı Kitap
|
Bahar, E. (2017). İşletme, 1. Baskı. Ankara: Detay Yayıncılık.
Karaca, Ş. ve Özbakır Umut, M. (2017), Genel İşletme, 1. Baskı. Ankara: Detay Yayıncılık.
Öztürk, S.A. (2014). Genel İşletme İlkeler ve İşlevler, 1. Baskı. Ankara: Detay Yayıncılık.
Şimşek, M.Ş. ve Çelik, A. (2017). Genel İşletme, 12. Baskı. Konya: Eğitim Yayınevi.
|
Dersin Amacı
|
Öğrencilerin genel işletmecilik bilgilerini geliştirmek ve işletmeciliğe yönelik güncel gelişmeleri yorumlayabilmeleri amaçlanmaktadır.
|
Dersin İçeriği
|
Öğrencilerle yüz yüze eğitim şeklinde işlenecek dersin içeriğinde Temel İşletmecilik Kavramları, İşletmelerin Önemi, Amaçları ve Çevresel Unsurları , İşletme Türleri , İşletmelerin Kuruluşu, İşletmelerin İşlevleri, İnsan Kaynakları Yönetimi ve Kurumsal İletişim, Araştırma Geliştirme ve İnovasyon ile Kurumsal Sosyal Sorumluluk ve İş - Meslek Ahlakı konuları yer almaktadır.
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Turizm ile ilgili kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur.
|
-
|
2
|
İşletme, iktisat ve hukuk alanındaki temel kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular hakkında bilgi sahibi olur.
|
5
|
3
|
Turizm sektörünün yapısı, işleyişi ve ülke kalkınmasındaki önemi konusunda bilgi sahibi olur.
|
-
|
4
|
Turizm işletmeciliği alanında yönetim ve pazarlamaya yönelik stratejileri kavrar.
|
2
|
5
|
Bir turizm (konaklama, yiyecek-içecek, seyahat, rekreasyon) işletmesini etkin bir şekilde yönetebilmek için gerekli olan uygulamalı ve teorik bilgiye sahip olur.
|
3
|
6
|
Alternatif turizm türleri hakkında kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur.
|
-
|
7
|
Temel bilgisayar kullanımı bilgisi ile birlikte turizm işletmelerinde kullanılan iletişim teknolojilerini ve otomasyon sistemlerini etkin bir şekilde kullanmayı kavrar.
|
-
|
8
|
Temel hukuk bilgisi ile birlikte turizm işletmeleriyle ilgili temel hukuk bilgisine sahip olur, turizm alanı ile ilgili hukuki düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir ve uygular.
|
-
|
9
|
Turizm işletmelerindeki belge düzeni, muhasebe sistemi ile ilgili temel bilgilere sahip olur. Temel matematik bilgisini iş hayatında kullanabilme becerisini kavrar.
|
-
|
10
|
Turizm işletmelerinde (konaklama, yiyecek-içecek, seyahat, rekreasyon) maliyet analiz yapabilecek seviyede bilgi sahibi olur.
|
-
|
11
|
Dünya ve Türkiye turizm coğrafyası hakkında detaylı bilgiye sahip olur. Türkiye`de yaşamış olan uygarlıkların kültür, tarih, din ve sanatları hakkında detaylı bilgiye sahip olur, analiz eder ve yorumlar.
|
-
|
12
|
Turizm işletmeciliği alanında geçerli en az bir yabancı dili sağlıklı iletişim kurabilecek düzeyde ve en az Avrupa Dil Portföyü B1 düzeyinde kavrar.
|
-
|
13
|
Kendi kendine öğrenme ve yaşam boyu öğrenme bilincine sahip olur, bireysel ve ekip çalışmasına uygun davranışlara sahip olur.
|
3
|
14
|
Turizm sektörüne özgü araştırma yöntemleri konusunda temel düzeyde bilgi sahibi olur. Bilgi ve verileri mesleki anlamda tanımlar, sentezler, analiz eder, yorumlar ve değerlendirir.
|
-
|
15
|
Yazılı ve sözlü iletişim yeterliliğine sahip olur. Alanıyla ilgili bilgi ve düşüncesini yazılı ve sözlü olarak başkalarıyla paylaşabilmeyi kavrar.
|
4
|