Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Halk bilimi, tanımı ve tarihçesi, halk bilimi kaynakları, Dernekler ve Kurumlar, Kültür.
|
K1-BÖLÜM-1
|
2
|
Anadolu Halk Bilimini Besleyen İslamiyet Öncesi İnanç Sistemi Öğretiler ve Dinler-I
|
K1-BÖLÜM-6
|
3
|
Anadolu Halk Bilimini Besleyen İslamiyet Öncesi İnanç Sistemi Öğretiler ve Dinler-II
|
K1-BÖLÜM-6
|
4
|
Halk Kültüründe Sosyal Normlar, Yaptırımlar ve Davranış Türleri
|
K1-BÖLÜM-7
|
5
|
Halk kültüründe Geçiş Dönemleri (Doğum-Evlenme-Ölüm)-I
|
K1-BÖLÜM-8
|
6
|
Halk kültüründe Geçiş Dönemleri (Doğum-Evlenme-Ölüm)-II
|
K1-BÖLÜM-8
|
7
|
Halk kültüründe Geçiş Dönemleri (Doğum-Evlenme-Ölüm)-III
|
K1-BÖLÜM-8
|
8
|
Bayramlar-Karşılamalar-Uğurlamalar
|
K1-BÖLÜM-10
|
9
|
Bayramlar-Karşılamalar-Uğurlamalar
|
K1-BÖLÜM-10
|
10
|
İnanışlar
|
K1-BÖLÜM-11
|
11
|
Çocuk ve Halk Oyunları
|
K1-BÖLÜM-12
|
12
|
Mutfak Kültürü-I
|
K1-BÖLÜM-13
|
13
|
Mutfak Kültürü-II
|
K1-BÖLÜM-13
|
14
|
Giyim- Kuşam Kültürü
|
K1-BÖLÜM-14
|
Ön Koşul
|
Bu dersin ön koşulu yoktur.
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Dr. Öğr. Üyesi Gönül GÖKER
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
Bölümün öğretim elemanları
|
Kaynaklar
|
K1. Artun, E. (2018) Türk Halk Bilimi, 14. Baskı, Karahan Kitapevi: Adana
|
Yardımcı Kitap
|
YK1. Örf ve Adetlerimiz. (1998). Başbakanlık Basımevi, Ankara.
|
Dersin Amacı
|
Bu ders kapsamında Türk Halk Bilimi ve Anadolu Halk Kültürü konularının öğretilmesi amaçlanmaktadır.
|
Dersin İçeriği
|
Türk Halk Bilimi tanımı ve tarihçesi
Halk Edebiyatı ve Tiyatrosu
Halk oyunları
Halk bilgisi
Giyim-kuşam-süs
Bayramlar-Karşılamalar-Uğurlamalar
Halk müziği, sanatları ve zanaatları
Beslenme ve mutfak
Halk Bilimi alanında faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlar
Kültürün tanımı, yapısı ve özellikleri
Anadolu kültürü ve geleneksel adetler
Sosyal normlar
Anadolu?da geleneksel adetler
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Turizm ve turizm rehberliği alanında kavramlar, ilkeler ve olgular hakkında ileri düzeyde bilgi sahibidir.
|
-
|
2
|
İşletme, iktisat, hukuk, tarih ve coğrafya alanındaki temel kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular hakkında bilgi sahibi olur.
|
-
|
3
|
Turizm sektörünün yapısı, işleyişi ve ülke kalkınmasındaki önemi konusunda bilgi sahibi olur.
|
-
|
4
|
Turizm rehberliği mesleği ile ilgili yasal düzenlemeler, mesleki standartlar, hak ve yükümlülükler hakkında bilgi sahibi olur.
|
-
|
5
|
Turizm ve turizm rehberliği ile ilgili mevcut sorunları bilir; bu sorunları irdeleyebilir; tartışmalar gerçekleştirebilir; sorunlara analizci yaklaşımla bilimsellik çerçevesinde çözümler üretebilir.
|
-
|
6
|
Alternatif turizm türleri hakkında kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur.
|
-
|
7
|
Temel bilgisayar kullanımı bilgisi ile birlikte turizm işletmelerinde kullanılan iletişim teknolojilerini ve otomasyon sistemlerini etkin bir şekilde kullanmayı öğrenir.
|
-
|
8
|
Temel hukuk bilgisi ile birlikte turizm alanı ile ilgili hukuki düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir ve uygular.
|
-
|
9
|
Rehberlik alanına giren tur organizasyonu, tur planlaması ve yönetilmesi konularında edindiği teorik bilgileri iş ortamında uygular.
|
-
|
10
|
Turizmde meydana gelen değişmeleri inceleyerek yeni eğilimler, yeni yaklaşımlar, yeni pazarlama, işletme ve yönetim anlayışlarını, hizmet süreçlerini takip edebilir, yeterli düzeyde katkı sağlayabilir.
|
-
|
11
|
Dünya ve Türkiye turizm coğrafyası bilgisi ile Türkiye`de yaşamış olan uygarlıkların kültür, tarih, din ve sanatlarını karşılaştırır.
|
5
|
12
|
Turizm işletmeciliği alanında geçerli en az bir yabancı dili sağlıklı iletişim kurabilecek düzeyde ve en az Avrupa Dil Portföyü B1 düzeyinde bilir.
|
-
|
13
|
Kendi kendine öğrenme ve yaşam boyu öğrenme bilinci ile bireysel ve ekip çalışmasına uygun davranışlara sahip olur.
|
-
|
14
|
Turizm sektörüne özgü araştırma yöntemlerini tanımlayarak, bilgi ve verileri analiz eder, yorumlar ve değerlendirir.
|
-
|
15
|
Alanıyla ilgili bilgi ve düşüncesini yazılı ve sözlü olarak başkalarıyla paylaşabilme yeterliliğine sahip olur.
|
5
|