Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Protokol Kavramının Tanımı, anlamı, tarihçesi
|
|
2
|
Protokol mevzuatı
|
|
3
|
Terbiye, nezaket, görgü ve zarafet kuralları
|
|
4
|
Protokol listeleri: Ankara`da uygulanan devlet protokol listesi
|
|
5
|
İllerde uygulanan protokol listesi
|
|
6
|
Toplumsal yaşamı düzenleyen kurallar
|
|
7
|
İş yaşamını düzenleyen kurallar: İş yaşamında örgüt hiyerarşi ve protokol kuralları
|
|
8
|
Kurum ve kuruluşlarda protokol: Hitaplar, tanışma ve tanıştırmalar, selamlaşma, tokalaşma vb.
|
|
9
|
Yazılı ve sözlü iletişimde protokol: Kartvizit protokolü, mektuplarda hitap şekilleri
|
|
10
|
Araçlarda protokol
|
|
11
|
Dış görünüm protokolü
|
|
12
|
Göreve başlama ve ayrılma protokolü
|
|
13
|
Kurumsal etkinlikler: Törenler, davetler, Açılış, törenler ve konuşmalarda protokol kuralları
|
|
14
|
Toplantı protokolü, Davet ve ziyaret protokolü: Yemeklerde, hediyeleşmede, çiçek göndermede vb., Yönetici-sekreter ilişkisinde protokol
|
|
Ön Koşul
|
Bu dersin ön koşulu yoktur.
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Dr. Öğr. Üyesi Yakup ÖZTÜRK
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
Bölümün öğretim elemanları
|
Kaynaklar
|
Mısırlı, İ. (2011) Görgü, Nezaket ve Protokol Kurallar Uygulamalar, Detay Yayıncılık, Ankara.
Yılmaz, Y. (2009). Kamusal ve Toplumsal Alanda Görgü ve Protokol Kuralları, Detay Yayıncılık, Ankara.
|
Yardımcı Kitap
|
Tutar, H. ve Altınöz, M. (2010), Protokol Bilgisi, Ankara: Seçkin Yayıncılık.
Aytürk, N. (2013), Protokol Bilgisi, Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık.
|
Dersin Amacı
|
Bu dersin genel amacı, resmi ilişkiler ve iş yaşamında dikkat edilmesi gereken kurallar ve bunların uygulanmasının ilişkilere getireceği düzen konusunda bilgi kazandırmaktır.
|
Dersin İçeriği
|
Resmi ilişkilerde protokol, tanışma, tanıştırma hitap, çeşitli görgü kuralları (giyim, telefonda konuşma, selamlama vb.), ziyafetlerde protokol bilgisi, farklı milliyetlerin görgü kuralları
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Turizm ve turizm rehberliği alanında yönetim, pazarlama, işletme ve iktisat konuları ile tarih, coğrafya, kültür konularında kavramlar, ilkeler ve olgular hakkında ileri düzeyde bilgi sahibidir.
|
-
|
2
|
Turizm ve turizm rehberliği alanında araştırma yöntemlerini bilir ve uygular.
|
-
|
3
|
Turizm rehberliği mesleği ile ilgili yasal düzenlemeler, mesleki standartlar, hak ve yükümlülükler hakkında bilgi sahibi olur.
|
-
|
4
|
Turizm ve turizm rehberliği ile ilgili mevcut sorunları bilir; bu sorunları irdeleyebilir; tartışmalar gerçekleştirebilir; sorunlara analizci yaklaşımla bilimsellik çerçevesinde çözümler üretebilir.
|
-
|
5
|
Rehberlik alanına giren tur organizasyonu, tur planlaması ve yönetilmesi konularında edindiği teorik bilgileri iş ortamında uygular.
|
3
|
6
|
Turizmde meydana gelen değişmeleri inceleyerek yeni eğilimler, yeni yaklaşımlar, yeni pazarlama, işletme ve yönetim anlayışlarını, hizmet süreçlerini takip edebilir, yeterli düzeyde katkı sağlayabilir.
|
-
|
7
|
Turizm ve turizm rehberliği ile ilgili edindiği bilgileri ilgili ya da ilgisiz taraflara sözlü ya da yazılı aktarabilir.
|
4
|
8
|
Turizm ve turizm rehberliği ile ilgili projelerde bağımsız ya da başkalarıyla birlikte sorumluluk alır ve verimli bir şekilde çalışır.
|
-
|
9
|
Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir. Bu bağlamda rehberlik ile ilgili çalıştığı kişilerin mesleki bilgi ve becerilerini arttırır; kendisini de kişisel ve mesleki anlamda geliştirir.
|
3
|
10
|
Bir yabancı dilde an az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyinde yazılı ve sözlü olarak iletişim kurar. Ayrıca iletişimi sağlayabilecek yeterlilikte 2. yabancı dil bilgisine sahip olur.
|
-
|
11
|
Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı İleri Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
|
-
|
12
|
Rehberlik mesleği iş etiğine sahip olur, işini mesleğinin gerektirdiği yasalar çerçevesinde yerine getirir.
|
-
|
13
|
Sosyal, doğal ve kültürel çevrenin korunması, sosyal haklar, iş sağlığı ve güvenliği konularında sahip olduğu bilinç ile hareket eder.
|
3
|
14
|
İnsan sağlığı ve hijyeni, dış görünüş konularına dikkat eder.
|
5
|
15
|
Bölüm mezunları disiplinler arası araştırma ve inceleme yapar.
|
-
|