Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Geçmişten günümüze Türk beslenme kültürü
|
|
2
|
Türk mutfağında kullanılan malzemeler
|
|
3
|
Türk mutfağında çorbalar
|
|
4
|
Türk mutfağında etler, tavuklar ve ördekler
|
|
5
|
Türk mutfağında hamur işleri, börekler, dolmalar
|
|
6
|
Türk mutfağında tatlılar ve şerbetler
|
|
7
|
Türk mutfağında balıklar ve mezeler
|
|
8
|
Marmara bölgesi yemekleri
|
|
9
|
Ege bölgesi yemekleri
|
|
10
|
İç Anadolu bölgesi yemekleri
|
|
11
|
Akdeniz bölgesi yemekleri
|
|
12
|
Doğu Anadolu bölgesi yemekleri
|
|
13
|
Güneydoğu Anadolu bölgesi yemekleri
|
|
14
|
Karadeniz bölgesi yemekleri
|
|
Ön Koşul
|
Bu dersin ön koşulu yoktur.
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Dr. Öğr. Üyesi Yakup Öztürk
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
Bölümün Öğretim Elemanları
|
Kaynaklar
|
Halıcı, N. (2009). Türk Mutfağı. Oğlak Yayıncılık.
|
Yardımcı Kitap
|
-
|
Dersin Amacı
|
Türk beslenme kültüründen yola çıkarak Türk kültüründe mutfak ve önemini anlatmak, Türk mutfağında kullanılan malzemeleri ve yemekleri öğretmek, Türkiye coğrafyasında bölgelerin yemek kültürlerini ve en bilinen yemeklerini anlatmak
|
Dersin İçeriği
|
Bu dersin içeriğinde şu konular işlenecektir:
Geçmişten günümüze Türk beslenme kültürü
Türk mutfağında kullanılan malzemeler
Türk mutfağında çorbalar
Türk mutfağında etler, tavuklar ve ördekler
Türk mutfağında hamur işleri, börekler, dolmalar
Türk mutfağında tatlılar ve şerbetler
Türk mutfağında balıklar ve mezeler
Marmara bölgesi yemekleri
Ege bölgesi yemekleri
İç Anadolu bölgesi yemekleri
Akdeniz bölgesi yemekleri
Doğu Anadolu bölgesi yemekleri
Güneydoğu Anadolu bölgesi yemekleri
Karadeniz bölgesi yemekleri
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Turizm ve turizm rehberliği alanında yönetim, pazarlama, işletme ve iktisat konuları ile tarih, coğrafya, kültür konularında kavramlar, ilkeler ve olgular hakkında ileri düzeyde bilgi sahibidir.
|
4
|
2
|
Turizm ve turizm rehberliği alanında araştırma yöntemlerini bilir ve uygular.
|
-
|
3
|
Turizm rehberliği mesleği ile ilgili yasal düzenlemeler, mesleki standartlar, hak ve yükümlülükler hakkında bilgi sahibi olur.
|
-
|
4
|
Turizm ve turizm rehberliği ile ilgili mevcut sorunları bilir; bu sorunları irdeleyebilir; tartışmalar gerçekleştirebilir; sorunlara analizci yaklaşımla bilimsellik çerçevesinde çözümler üretebilir.
|
-
|
5
|
Rehberlik alanına giren tur organizasyonu, tur planlaması ve yönetilmesi konularında edindiği teorik bilgileri iş ortamında uygular.
|
-
|
6
|
Turizmde meydana gelen değişmeleri inceleyerek yeni eğilimler, yeni yaklaşımlar, yeni pazarlama, işletme ve yönetim anlayışlarını, hizmet süreçlerini takip edebilir, yeterli düzeyde katkı sağlayabilir.
|
-
|
7
|
Turizm ve turizm rehberliği ile ilgili edindiği bilgileri ilgili ya da ilgisiz taraflara sözlü ya da yazılı aktarabilir.
|
5
|
8
|
Turizm ve turizm rehberliği ile ilgili projelerde bağımsız ya da başkalarıyla birlikte sorumluluk alır ve verimli bir şekilde çalışır.
|
5
|
9
|
Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir. Bu bağlamda rehberlik ile ilgili çalıştığı kişilerin mesleki bilgi ve becerilerini arttırır; kendisini de kişisel ve mesleki anlamda geliştirir.
|
5
|
10
|
Bir yabancı dilde an az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyinde yazılı ve sözlü olarak iletişim kurar. Ayrıca iletişimi sağlayabilecek yeterlilikte 2. yabancı dil bilgisine sahip olur.
|
-
|
11
|
Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı İleri Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
|
-
|
12
|
Rehberlik mesleği iş etiğine sahip olur, işini mesleğinin gerektirdiği yasalar çerçevesinde yerine getirir.
|
-
|
13
|
Sosyal, doğal ve kültürel çevrenin korunması, sosyal haklar, iş sağlığı ve güvenliği konularında sahip olduğu bilinç ile hareket eder.
|
-
|
14
|
İnsan sağlığı ve hijyeni, dış görünüş konularına dikkat eder.
|
5
|
15
|
Bölüm mezunları disiplinler arası araştırma ve inceleme yapar.
|
-
|