ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Türk Mutfak Kültürü REH415 GÜZ 2+0 Z 4
    Öğrenme Çıktıları
    1-Türk mutfağının genel özelliklerini ve Türk kültüründe yemeğin önemini açıklar.
    2-Türk mutfağında kullanılan malzemeler ve gıda maddelerini tanır.
    3-Türklerin beslenme alışkanlıklarını açıklar.
    4-Türkiye`nin farklı bölgelerine ait yemekleri sınıflandırır.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14228
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14228
    Ödevler1011010
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)3011212
    Proje1011212
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 5011515
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   105
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     3,5 ---- (4)
    Dersin AKTS Kredisi   4
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Geçmişten günümüze Türk beslenme kültürü
    2 Türk mutfağında kullanılan malzemeler
    3 Türk mutfağında çorbalar
    4 Türk mutfağında etler, tavuklar ve ördekler
    5 Türk mutfağında hamur işleri, börekler, dolmalar
    6 Türk mutfağında tatlılar ve şerbetler
    7 Türk mutfağında balıklar ve mezeler
    8 Marmara bölgesi yemekleri
    9 Ege bölgesi yemekleri
    10 İç Anadolu bölgesi yemekleri
    11 Akdeniz bölgesi yemekleri
    12 Doğu Anadolu bölgesi yemekleri
    13 Güneydoğu Anadolu bölgesi yemekleri
    14 Karadeniz bölgesi yemekleri
    Ön Koşul Bu dersin ön koşulu yoktur.
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Dr. Öğr. Üyesi Yakup Öztürk
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları Bölümün Öğretim Elemanları
    Kaynaklar Halıcı, N. (2009). Türk Mutfağı. Oğlak Yayıncılık.
    Yardımcı Kitap -
    Dersin Amacı Türk beslenme kültüründen yola çıkarak Türk kültüründe mutfak ve önemini anlatmak, Türk mutfağında kullanılan malzemeleri ve yemekleri öğretmek, Türkiye coğrafyasında bölgelerin yemek kültürlerini ve en bilinen yemeklerini anlatmak
    Dersin İçeriği Bu dersin içeriğinde şu konular işlenecektir: Geçmişten günümüze Türk beslenme kültürü Türk mutfağında kullanılan malzemeler Türk mutfağında çorbalar Türk mutfağında etler, tavuklar ve ördekler Türk mutfağında hamur işleri, börekler, dolmalar Türk mutfağında tatlılar ve şerbetler Türk mutfağında balıklar ve mezeler Marmara bölgesi yemekleri Ege bölgesi yemekleri İç Anadolu bölgesi yemekleri Akdeniz bölgesi yemekleri Doğu Anadolu bölgesi yemekleri Güneydoğu Anadolu bölgesi yemekleri Karadeniz bölgesi yemekleri
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Turizm ve turizm rehberliği alanında yönetim, pazarlama, işletme ve iktisat konuları ile tarih, coğrafya, kültür konularında kavramlar, ilkeler ve olgular hakkında ileri düzeyde bilgi sahibidir. 4
    2 Turizm ve turizm rehberliği alanında araştırma yöntemlerini bilir ve uygular. -
    3 Turizm rehberliği mesleği ile ilgili yasal düzenlemeler, mesleki standartlar, hak ve yükümlülükler hakkında bilgi sahibi olur. -
    4 Turizm ve turizm rehberliği ile ilgili mevcut sorunları bilir; bu sorunları irdeleyebilir; tartışmalar gerçekleştirebilir; sorunlara analizci yaklaşımla bilimsellik çerçevesinde çözümler üretebilir. -
    5 Rehberlik alanına giren tur organizasyonu, tur planlaması ve yönetilmesi konularında edindiği teorik bilgileri iş ortamında uygular. -
    6 Turizmde meydana gelen değişmeleri inceleyerek yeni eğilimler, yeni yaklaşımlar, yeni pazarlama, işletme ve yönetim anlayışlarını, hizmet süreçlerini takip edebilir, yeterli düzeyde katkı sağlayabilir. -
    7 Turizm ve turizm rehberliği ile ilgili edindiği bilgileri ilgili ya da ilgisiz taraflara sözlü ya da yazılı aktarabilir. 5
    8 Turizm ve turizm rehberliği ile ilgili projelerde bağımsız ya da başkalarıyla birlikte sorumluluk alır ve verimli bir şekilde çalışır. 5
    9 Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir. Bu bağlamda rehberlik ile ilgili çalıştığı kişilerin mesleki bilgi ve becerilerini arttırır; kendisini de kişisel ve mesleki anlamda geliştirir. 5
    10 Bir yabancı dilde an az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyinde yazılı ve sözlü olarak iletişim kurar. Ayrıca iletişimi sağlayabilecek yeterlilikte 2. yabancı dil bilgisine sahip olur. -
    11 Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı İleri Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. -
    12 Rehberlik mesleği iş etiğine sahip olur, işini mesleğinin gerektirdiği yasalar çerçevesinde yerine getirir. -
    13 Sosyal, doğal ve kültürel çevrenin korunması, sosyal haklar, iş sağlığı ve güvenliği konularında sahip olduğu bilinç ile hareket eder. -
    14 İnsan sağlığı ve hijyeni, dış görünüş konularına dikkat eder. 5
    15 Bölüm mezunları disiplinler arası araştırma ve inceleme yapar. -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster