ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Arkeoloji I REH203 GÜZ 2+0 Z 3
    Öğrenme Çıktıları
    1-Arkeolojide tarihlendirme yöntemlerini hatırlar.
    2-Türkiye`de yaşamış olan uygarlıkların kültür, tarih, din ve sanatlarını ayırt eder.
    3-Dönem ve yerleşim yeri birlikteliğini sentezler.
    Ön Koşul Bu dersin ön koşulu yoktur
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Doktor Öğretim Üyesi Ekrem Zahid BOYRAZ
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1. Yıldız, S. (2019). Anadolu ve tarih öncesi çağlar. Iksad Yayıncılık, Ankara. K2. Çokay-Kepçe, S. (2010). Arkeolojiye giriş. İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi Yayını, İstanbul. K3. Güney, H. (2017). Jeoloji ve Gemoloji bilimlerinde kullanılan tahribatsız arkeometrik yöntemler ve cihazlarin günümüz arkeoloji biliminde kullanımı ve gerekliliği. Uluslararası Disiplinlerarası ve Kültürlerarası Sanat, 2(2), 89-98. K4. Kurt, A.O., & Göler, M.E. (2017). Anadolu`da ilk tapınak: Göbeklitepe. Cumhuriyet İlahiyat Dergisi. 21(2), 1107-1138. K5. Şahin, M. (2019). Osmanlı`dan Cumhuriyet`e Müzecilik. Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Enstitüsü, Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Anabilim Dalı, Ankara.
    Yardımcı Kitap YK1. Sevin, V. (2003). Anadolu Arkeolojisi. (4. Baskı). Der Yayınları , İstanbul. YK2. Sevin, V. (1999). Arkeolojik kazı sistemi el kitabı. (2. baskı). Arkeoloji ve Sanat Yayınları, İstanbul. YK3. Bahn, P. (1999). Arkeolojinin abc`si. (1. Baskı). Kabalcı Yayınevi, İstanbul. YK4. Er, Y. (2006). Klasik Arkeoloji sözlüğü. (1. Baskı). Phoenix Yayınevi, Ankara.
    Dersin Amacı Arkeoloji biliminin tanıtımın yanısıra, Anadolu`nun tarih Öncesi ve tarih çağlarındaki eski uygarlıkları hakkında tanıtıcı bilgi sağlanması amaçlanmıştır.
    Dersin İçeriği Arkeoloji biliminin, müzeciliğin gelişimi, Anadolu`da tarih öncesi çağlar ve uygarlıklar ile dönemler (Paleolitik ve Mezolitik, Neolitik, Kalkolotik, Tunç) ışığında Göbeklitepe, Çayönü, Çatalhöyük vb. yerleşim yerlerinin tanıtımı.
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster