ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Arkeoloji II REH204 BAHAR 2+0 Z 3
    Öğrenme Çıktıları
    1-Klasik Arkeoloji terimlerini açıklar.
    2-Antik Çağ şehirlerini oluşturan öğeleri hatırlar.
    3-Antik Yunan ve Roma Tiyatro yapılarını ayırt eder.
    Ön Koşul Bu dersin ön koşulu yoktur
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Dr. Öğr. Üyesi Ekrem Zahid BOYRAZ
    Dersi Verenler

    1-)Doçent Dr. Ekrem Zahid Boyraz

    Ders Yardımcıları Bölümün öğretim elemanları
    Kaynaklar K1. Türcan, U., Polat, Y., Oransay, B.S.A., Tek, A.T. (2012). Anadolu Arkeolojisi, Hüseyin Sabri, A. (ed.). Anadolu Üniversitesi, Açıköğretim Fakültesi Yayınlar, Eskişehir.
    K2. Çokay-Kepçe, S. (2010). Arkeolojiye Giriş, İstanbul Üniversitesi, Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi, İstanbul.
    T1. Parlak, Y. (). Antik tiyatro Sahne Unsurlarının Günümüz Tiyatro Sahnesine Uyarlanışına Yönelik Bir Sentez çalışması, (Yüksek Lisans Tezi), Atatürk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Erzurum.
    M1. Karaca, Ö. (2006). Anadolu Antik Kentleri/Anatolia Ancient Cities. Amisos, 2(2), 88-108.
    WS1. Ateş, S. Arkeoloji Terminolojisi, https://www.academia.edu/16638516/Arkeoloji_terimleri_sözlügü, Erişim: 14 Şubat 2021.
    WS2. Tapınak Mimarisi ve Tapınak Planları, https://arkehorizons.blogspot.com/2020/02/tapinak-mimarisi-ve-tapinak-planlari.html, Erişim: 14 Şubat 2021.
    WS3. (2020). Tapınak Örnekleri, http://www.arkeoloji.biz/2011/11/arkaik-donem-italya-tapinaklari.html, Erişim: 14 Şubat 2021.
    Yardımcı Kitap YK1. Ökse, A. T. ( 1999). Önasya Arkeolojisi Seramik Terimleri (1. Baskı). Arkeoloji ve Sanat Yayınları, İstanbul.
    YK2. Morrison, C. (2002). Antik Sikkeler Bilimi Nümizmatik (1. Baskı). Arkeoloji ve Sanat Yayınları, İstanbul.
    Dersin Amacı Klasik arkeoloji terminolojisini öğretmek ve Antik çağ şehirlerinde yer alan arkeolojik eserleri bu terminoloji çerçevesinde değerlendirmektir. Bunun yanı sıra Yunan ve Roma mimarisi ve mimari birimleri arasındaki farkları öğretmektir.
    Dersin İçeriği Bu dersin içeriğinde Klasik Arkeoloji Terminolojisi , Anadolu`da Kent Devletlerinin Ortaya Çıkışı ve Gelişimi, Kent Planlaması ve Tapınak Mimarisi, Antik Çağ`da mimari düzenler, tapınaklar ve tapınım kültü, Grek ve Roma Tapınak mimarisi, Antik Çağ şehirlerinin kuruluş şekilleri, şehrin öğeleri, Tiyatronun doğuşu ve Anadolu`nun Antik Çağ Yunan ve Roma Tiyatroları ve bölümleri, Anadolu`da bulunan belli başlı tiyatro örnekleri, Helenistik Dönem Heykeltıraşlığı ve Mimarisi, Roma Dönemi Heykeltıraşlığı ve Mimarisi ve Anadolu Antik Kentleri konuları yer almaktadır.
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster