Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Ölçme ve Birim Sistemleri
|
K1- Bölüm-1 (Sayfa: 3-6)
|
2
|
Vektörler
|
K1- Bölüm-1 (Sayfa: 5-10)
|
3
|
Kinematik
|
K1- Bölüm-1 (Sayfa: 10-15)
|
4
|
Kuvvet ve Newton`un II. Hareket Yasaları
|
K1- Bölüm-2 (Sayfa: 27-40)
|
5
|
Katı Cisimlerin Denge Koşulları
|
K1- Bölüm-2 (Sayfa: 40-45)
|
6
|
Ağırlık ve Kütle Merkezi
|
K1- Bölüm-2 (Sayfa:45-48)
|
7
|
İş ve Enerji
|
K1- Bölüm-3 (Sayfa: 61-74)
|
8
|
Momentum ve Momentumun Korunumu
|
K1- Bölüm-3 (Sayfa: 78-82)
|
9
|
Akışkanlar Mekaniği
|
K1- Bölüm-4 (Sayfa: 97- 103)
|
10
|
Isı, Sıcaklık ve Genleşme
|
K1- Bölüm-5 (Sayfa: 115-130)
|
11
|
Manyetizma
|
K1- Bölüm-7 (Sayfa: 171-185)
|
12
|
Maddenin Manyetik Özellikleri
|
K1- Bölüm-7 (Sayfa: 182-186)
|
13
|
Dalgalar ve Radyasyon
|
K1- Bölüm-8 (Sayfa: 198-210)
|
14
|
Işığın Yansıması ve Kırılması
|
K1- Bölüm-8 (Sayfa: 210-216)
|
Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Doç. Dr. Olcay GENÇYILMAZ
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
Öğr. Gör. Halil EREN
|
Kaynaklar
|
K1- ŞENYEL, M. (Ed.). (2019). Teknolojinin Bilimsel İlkeleri. Anadolu Üniversitesi AÖF yayınları e-kitap, Eskişehir.
|
Yardımcı Kitap
|
K2- AYVACI H. Ş. (2015). Genel Fizik ve Teknolojinin Bilimsel İlkeleri (8. Baskı). PEGEM Akademi, Anakara.
K3-.SARI, İ. ve BÜYÜKTAŞ, K. (2018). Teknolojinin Bilimsel İlkeleri (8 Baskı). Seçkin Yayınevi, Ankara.
|
Dersin Amacı
|
Teknolojinin temelinde yer alan temel fizik bilimi ile ilgili kuralları kavrayabilmesi, analitik yaklaşım yöntemini kullanarak çeşitli problemleri çözebilmesi ve bu bilgileri teknoloji alanında uygulama becerisini kazanabilmesidir.
|
Dersin İçeriği
|
Fiziksel büyüklüler, statik ve mekanik, akışkanlar, iş-enerji ilişkisi, optik ve dalgalar.
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Endüstriyel ürün tasarım mantığı hakkında bilgi sahibi olur.
|
-
|
2
|
Tasarım sürecinde bu yazılımları birbirileriyle etkileşimli olarak kullanabilir.
|
-
|
3
|
Tasarlayacağı basılı yayın unsurlarının tasarımı sürecinde kullanacağı materyal ve yazılımları tanımlayabilir ve kullanabilir.
|
-
|
4
|
Seramik ve cam malzemenin tanımını ve sınıflandırmasını ana hatlarıyla belirtebilir.
|
-
|
5
|
Şekillendirme yöntemlerini listeleyebilir.
|
-
|
6
|
Kurutma ve pişirme süreçlerini açıklayabilir.
|
-
|
7
|
Makinelerin çalışma prensiplerini öğrenir.
|
2
|
8
|
Döküm yöntemini öğrenir.
|
-
|
9
|
Üretim aşamalarında ve son ürün üzerinde gerekli testleri uygulayabilme.
|
3
|
10
|
Sır konusunda düşünme ve soru sorma yeteneği kazanabilme.
|
-
|
11
|
Teknolojik gelişmeler sonucunda ortaya çıkan yeni sır malzemelerini ve yeni ürünlerin özelliklerini açıklayabilir.
|
4
|
12
|
Sır uygulamaları için gerekli modern araçları kullanabilme, çağdaş teknikleri ve yöntemleri uygulayabilir.
|
-
|
13
|
Bisküvi ve Sır pişirimlerini uygular.
|
-
|
14
|
Hammadde kalite kontrol testlerinin sonuçlarını yorumlayabilir.
|
3
|
15
|
Sırlarda viskozite ve sertlik kavramlarını tanımlayabilir.
|
4
|