ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Seramik ve Cam Teknolojisi I ECS109 GÜZ 3+1 Z 4
    Öğrenme Çıktıları
    1-Seramik ve cam ile ilgili genel bilgilerle beraber bunların sınıflandırılması ve hammaddelerinin özelliklerini tanımlar.
    2-Yurdumuzdaki kil ocakları ve işletmelerinin yer ve özelliklerini listeler.
    3-Seramik endüstrisinde çamur hazırlama ve şekillendirme konularında teorik ve pratik bilgileri uygular.
    4-Seramiğin kurutulması ile pişirilmesini yapar ve bu alanlardaki makinaları kullanır.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14456
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14114
    Ödevler10155
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)3011515
    Proje0000
    Laboratuar 10155
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 5011515
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   110
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     3,67 ---- (4)
    Dersin AKTS Kredisi   4
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Seramiğe Giriş K1: Bölüm-1
    2 Seramik Ürünlerinin Sınıflandırılması K1: Bölüm-2
    3 Seramik Hammaddeleri: Özlü Seramik Hammaddeleri K1: Sayfa 8-12
    4 Seramik Hammaddeleri: Özsüz Seramik Hammaddeleri ve Organik Katkı Maddeleri K1: Sayfa 12-23
    5 Kil Ocakları İle İşletmeleri ve Yurdumuzdaki Kil-Kaolin Ocakları K1: Bölüm 4-6
    6 Seramik Endüstrisinde Çamur Hazırlama K1: Sayfa 46-50
    7 Seramik Endüstrisinde Çamur Hazırlama Makineleri K1: Sayfa 50-65
    8 Seramik Çamurunun Şekillendirilmesi: Kuru ve Yarı Yaş Yöntem İle Şekillendirme K1: Sayfa 65-73
    9 Seramik Çamurunun Şekillendirilmesi: Deri Sertliğinde ve Yaş Yöntem İle Şekillendirme K1: Sayfa 73-82
    10 Cam teknolojisi: Camın yapısı K2: Sayfa 01-19
    11 Cam teknolojisi: Camı oluşturan oksitler, yardımcı hammaddeler ve işlevleri K2: Sayfa 20-43
    12 Seramiğin Pişirilmesi: Seramik Fırınları K1: Sayfa 90-101
    13 Seramiğin Pişirilmesi: Fırın Atmosferine Göre Pişirme Yöntemleri K1: Sayfa 101-108
    14 Seramiğin Pişirilmesi: Pişirmede Meydana Gelen Hatalar K1: Sayfa 108-110
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Öğr. Gör. Halil EREN
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları Öğr. Gör. Hüseyin Erhan IŞIK
    Kaynaklar K1: Arcasoy, A. (1993).Seramik Teknolojisi. Marmara Üniversitesi Yayınları, İstanbul. K2: Cam Teknolojisi (PDF)
    Yardımcı Kitap -
    Dersin Amacı Seramik ve cam hakkında temel bilgi verilmesi ve seramik malzemelerin çamurunun hazırlanmasından pişirilmesine kadar ki evrelerin açıklanması amaçlanmıştır.
    Dersin İçeriği Seramik ve cam hammaddeleri, çamur hazırlama, şekillendirilmesi, kurutulması ve pişirilmesi.
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Endüstriyel ürün tasarım mantığı hakkında bilgi sahibi olur. 1
    2 Tasarım sürecinde bu yazılımları birbirileriyle etkileşimli olarak kullanabilir. -
    3 Tasarlayacağı basılı yayın unsurlarının tasarımı sürecinde kullanacağı materyal ve yazılımları tanımlayabilir ve kullanabilir. -
    4 Seramik ve cam malzemenin tanımını ve sınıflandırmasını ana hatlarıyla belirtebilir. 5
    5 Şekillendirme yöntemlerini listeleyebilir. 2
    6 Kurutma ve pişirme süreçlerini açıklayabilir. 2
    7 Makinelerin çalışma prensiplerini öğrenir. 2
    8 Döküm yöntemini öğrenir. -
    9 Üretim aşamalarında ve son ürün üzerinde gerekli testleri uygulayabilme. -
    10 Sır konusunda düşünme ve soru sorma yeteneği kazanabilme. 3
    11 Teknolojik gelişmeler sonucunda ortaya çıkan yeni sır malzemelerini ve yeni ürünlerin özelliklerini açıklayabilir. -
    12 Sır uygulamaları için gerekli modern araçları kullanabilme, çağdaş teknikleri ve yöntemleri uygulayabilir. -
    13 Bisküvi ve Sır pişirimlerini uygular. 1
    14 Hammadde kalite kontrol testlerinin sonuçlarını yorumlayabilir. -
    15 Sırlarda viskozite ve sertlik kavramlarını tanımlayabilir. -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster