ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Grafik Tasarım -1 ECS217 GÜZ 3+1 S 4
    Öğrenme Çıktıları
    1-Oluşturduğu kompozisyon ve tasarımlarda grafik tasarımın iki boyutlu anlatım dilini kullanma.
    2-Farklı fiziksel yapılara sahip obje, figür veya tipografik öğeler arasındaki benzer noktaları grafik anlatım tekniklerini kullanarak görselleştirme.
    3-Karmaşık yapıya sahip bir obje veya figürü detaylarından arındırarak, çizgisel ve lekesel anlatım yoluyla yalın bir biçimde ifade (stilize) edebilme.
    4-Kavramları sembollere dönüştürme.
    5-Kavramları çeşitli tekniklerle görselleştirme.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14456
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14114
    Ödevler1011010
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)4011010
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 5011515
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   105
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     3,5 ---- (4)
    Dersin AKTS Kredisi   4
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Öğrencilerle tanışma, ders içeriği üzerinde konuşma ve öğrencilerin bilgilendirilmesi -
    2 Üç boyutlu model üzerinden iki boyutlu ve sadeleştirilmiş grafik anlatıma geçiş çalışması K1. Bölüm 2 Uygulama
    3 İlk projeyle ilgili eskizlerin değerlendirilmesi K1. Bölüm 3-4
    4 Eskizlerin temize geçirilerek ve renklendirilerek projenin sonuçlandırılması. K1. Bölüm 6
    5 Obje veya figürler arası dönüştürme çalışması. K2. Bölüm 2-3 Uygulama 2
    6 Eskizlerin değerlendirilmesi ve sonuçlandırma aşamasına geçiş K2. Bölüm 5 Uygulama 3
    7 Tipografik öğeler arası dönüştürme çalışması K2. Bölüm 7 Uygulama 4
    8 Eskizlerin değerlendirilmesi ve sonuçlandırma aşamasına geçiş K2. Bölüm 9 Uygulama 5
    9 Stilizasyon çalışması K3. Bölüm 1 Uygulama 6
    10 Araştırma ve eskizlerin değerlendirilmesi K3. Bölüm 2
    11 Eskizlerin değerlendirilmesi K3. Bölüm 3
    12 Eskizlerin değerlendirilmesi ve sonuçlandırma aşamasına geçiş K2. Bölüm 9 Uygulama 7
    13 Dönem boyunca elde edilen çalışmalar üzerine genel değerlendirme K3. Bölüm 7
    14 Dönem boyunca elde edilen çalışmalar üzerine genel değerlendirme K3. Bölüm 7
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Öğr. Gör. Sezen Tunçkafa
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1. Uçar, Tevfik F. (2004.). Görsel İletişimde Grafik Tasarım. İnkılap Kitabevi, İstanbul. K2. Barthes, R. (1999). Göstergebilimsel Serüven, Çev: M. Rifat - S. Rifat, Kaf Yayınları, Istanbul K3. Berger, J. (1990). Görme Biçimleri, Çev: Yurdanur Salman, Metis Yayınları, İstanbul.
    Yardımcı Kitap -
    Dersin Amacı Temel ilke ve teknik bilgilerin aktarıldığı uygulamalar yoluyla, grafik tasarımın kendine özgü iki boyutlu anlatım dilinin kavratılması
    Dersin İçeriği İki boyutlu anlatıma geçiş ve grafik ifadelendirme becerisini sağlayıcı metamorfoz, stilizasyon ve kavramı sembole dönüştürme gibi çalışmalar rapido veya guaj boya tekniği ile gerçekleştirilir.
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Endüstriyel ürün tasarım mantığı hakkında bilgi sahibi olur. -
    2 Tasarım sürecinde bu yazılımları birbirileriyle etkileşimli olarak kullanabilir. 4
    3 Tasarlayacağı basılı yayın unsurlarının tasarımı sürecinde kullanacağı materyal ve yazılımları tanımlayabilir ve kullanabilir. 3
    4 Seramik ve cam malzemenin tanımını ve sınıflandırmasını ana hatlarıyla belirtebilir. -
    5 Şekillendirme yöntemlerini listeleyebilir. -
    6 Kurutma ve pişirme süreçlerini açıklayabilir. -
    7 Makinelerin çalışma prensiplerini öğrenir. 3
    8 Döküm yöntemini öğrenir. -
    9 Üretim aşamalarında ve son ürün üzerinde gerekli testleri uygulayabilme. -
    10 Sır konusunda düşünme ve soru sorma yeteneği kazanabilme. -
    11 Teknolojik gelişmeler sonucunda ortaya çıkan yeni sır malzemelerini ve yeni ürünlerin özelliklerini açıklayabilir. -
    12 Sır uygulamaları için gerekli modern araçları kullanabilme, çağdaş teknikleri ve yöntemleri uygulayabilir. -
    13 Bisküvi ve Sır pişirimlerini uygular. -
    14 Hammadde kalite kontrol testlerinin sonuçlarını yorumlayabilir. -
    15 Sırlarda viskozite ve sertlik kavramlarını tanımlayabilir. -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster