Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Enerji Terminolojisi
|
K1-Bölüm-1
K1-Bölüm-2 (Sayfa: 9-12)
|
2
|
Enerji Üreten ve Tüketen Cihazlar
|
K1-Bölüm-2 (Sayfa: 12-18)
|
3
|
Ölçme ve Kontrol
|
K1-Bölüm-2 (Sayfa: 19-37)
|
4
|
Enerji Kaynakları
|
K1-Bölüm-4
|
5
|
Dünyada ve Türkiye`de Enerji Durumu
|
K1-Bölüm-5
|
6
|
Çevre ve Enerji
|
K1-Bölüm-6
|
7
|
Enerji Tasarrufu
|
K1-Bölüm-7
|
8
|
Enerji Verimliliği
|
K1-Bölüm-8
|
9
|
Enerji Analizi
|
K1-Bölüm-9
|
10
|
Isı Geçişi ve Isı Yalıtımı
|
K1-Bölüm-10
|
11
|
Atıklardan Isı Üretimi
|
K1-Bölüm-11
|
12
|
Ekonomik Analiz Yöntemleri
|
K1-Bölüm-12
|
13
|
Enerji Analizi Uygulamaları
|
K1-Bölüm-13
|
14
|
Enerji Yönetimi Proje Sunumları
|
Öğrencilerin dönem projelerini hazırlaması
|
Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Doç. Dr. Olcay GENÇYILMAZ
|
Dersi Verenler
|
1-)Doçent Dr. Olcay Gençyılmaz
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
K1. Üçüncü, K. (2016). Enerji Yönetimi Ders Notları. Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi.
K2. Öztürk H. H. (2014). Sanayide Enerji Yönetimi ve Enerji Verimliliği. Umuttepe Yayınları, İzmit.
|
Yardımcı Kitap
|
K3. Kaya D. (2019). Enerji Yönetimi. Gece Akademi Yayınları, Ankara.
|
Dersin Amacı
|
Enerji terimleri, kanunları, kaynakları, tasarruf ve verimliliği hakkında genel bilgilerin öğretilmesidir.
|
Dersin İçeriği
|
Temel enerji terimleri, Enerji kanunları, Enerji üretim ve tüketim kaynakları, Enerji analizi ve verimliliğinin belirlenmesi
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Endüstriyel ürün tasarım mantığı hakkında bilgi sahibi olur.
|
3
|
2
|
Tasarım sürecinde bu yazılımları birbirileriyle etkileşimli olarak kullanabilir.
|
-
|
3
|
Tasarlayacağı basılı yayın unsurlarının tasarımı sürecinde kullanacağı materyal ve yazılımları tanımlayabilir ve kullanabilir.
|
-
|
4
|
Seramik ve cam malzemenin tanımını ve sınıflandırmasını ana hatlarıyla belirtebilir.
|
-
|
5
|
Şekillendirme yöntemlerini listeleyebilir.
|
2
|
6
|
Kurutma ve pişirme süreçlerini açıklayabilir.
|
-
|
7
|
Makinelerin çalışma prensiplerini öğrenir.
|
-
|
8
|
Döküm yöntemini öğrenir.
|
-
|
9
|
Üretim aşamalarında ve son ürün üzerinde gerekli testleri uygulayabilme.
|
-
|
10
|
Sır konusunda düşünme ve soru sorma yeteneği kazanabilme.
|
-
|
11
|
Teknolojik gelişmeler sonucunda ortaya çıkan yeni sır malzemelerini ve yeni ürünlerin özelliklerini açıklayabilir.
|
-
|
12
|
Sır uygulamaları için gerekli modern araçları kullanabilme, çağdaş teknikleri ve yöntemleri uygulayabilir.
|
-
|
13
|
Bisküvi ve Sır pişirimlerini uygular.
|
-
|
14
|
Hammadde kalite kontrol testlerinin sonuçlarını yorumlayabilir.
|
-
|
15
|
Sırlarda viskozite ve sertlik kavramlarını tanımlayabilir.
|
-
|