Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Alçı şekillendirmede, kullanılan araç ve gereçlerinin kullanımı ve tanıtımı
|
K1-Alçı Harç Hazırlama-Bölüm 1
|
2
|
Başlangıç konusu olarak Model ve kalıp almada, yardımcı birimlerin öğretilmesi ve tatbiki
|
K1-Modelin Şekil Analizi-Bölüm 1
|
3
|
Yardımcı birimlerin öğretilmesi ve tatbiki (Pah Pim v.b.) Belirlenen Ölçüdeki Alçı üzerinde çalışma
|
K1-Model Döküm Prensibi-Bölüm 2
|
4
|
Belirlenen Ölçüdeki Alçı üzerinde çalışma
|
K2-Su-Alçı Karışımının Doğru Hazırlanması İçin Gerekli Koşullar-Bölüm 2
|
5
|
Ele Alınacak Konuyla İlgili , Araştırmalarının Yapılması, Tasarımların Değerlendirilmesi ve Onaylanması
|
K2-Alçı Model Şekillendirme Teknikleri-Bölüm-8
|
6
|
Model ve Kalıp Yapımı -I
|
Uygulama I
|
7
|
Model ve Kalıp Yapımı-II
|
Uygulama II
|
8
|
Kalıp Yapımı-I
|
Uygulama III
|
9
|
Kalıp yapımı-II
|
Uygulama IV
|
10
|
Kalıp Yapımı-III
|
Uygulama V
|
11
|
Kalıp Yapımı-IV
|
Uygulama VI
|
12
|
Döküm, rötuş yöntemleri ve uygulama
|
K1-Kalıpları Döküme Hazırlama-Bölüm-2
|
13
|
Bisküvi pişirimi ve Sır Pişirimi
|
K2- Yarı Mamul Ürünlerin Kurutma Kabinlerine Taşınması
|
14
|
Montaj ve Sunum Çalışması
|
Sunum ve sınav
|
Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Dr. Öğr. Üyesi Oğuz Bozdemir
|
Dersi Verenler
|
1-)Doktor Öğretim Üyesi Oğuz Bozdemir
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
K1 M:E:B (2013). Sanat Ve Tasarım Teksir Kalıptan Model Dökümü. Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları.
K2 Yılmazer, E. (2008). Alçı Şekillendirme Model Kalıp ve Seramik Döküm Teknikleri. Ada Pazarlama Yayınevi.
|
Yardımcı Kitap
|
-
|
Dersin Amacı
|
Malzeme ve ekipman tanitimi, ( kullanılan malzemeler, sistire, testere, kumpas, sünger, iskarpela, cetvel, pergel, vb. Alçı hazırlamada dikkat edilecek yöntem ve teknikler, Kalıbı bütünleyen pah ve pim açılmasının öğretilmesi ve öneminin anlatılması.
|
Dersin İçeriği
|
Dersin amacı endüstriyel seramikler üretmek üzere tasarımlar geliştirmek ve endüstriyel üretim yöntemleri ile seramik üretme mantık ve becerisini geliştirmektir.
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Endüstriyel ürün tasarım mantığı hakkında bilgi sahibi olur.
|
4
|
2
|
Tasarım sürecinde bu yazılımları birbirileriyle etkileşimli olarak kullanabilir.
|
-
|
3
|
Tasarlayacağı basılı yayın unsurlarının tasarımı sürecinde kullanacağı materyal ve yazılımları tanımlayabilir ve kullanabilir.
|
-
|
4
|
Seramik ve cam malzemenin tanımını ve sınıflandırmasını ana hatlarıyla belirtebilir.
|
3
|
5
|
Şekillendirme yöntemlerini listeleyebilir.
|
5
|
6
|
Kurutma ve pişirme süreçlerini açıklayabilir.
|
2
|
7
|
Makinelerin çalışma prensiplerini öğrenir.
|
-
|
8
|
Döküm yöntemini öğrenir.
|
-
|
9
|
Üretim aşamalarında ve son ürün üzerinde gerekli testleri uygulayabilme.
|
-
|
10
|
Sır konusunda düşünme ve soru sorma yeteneği kazanabilme.
|
3
|
11
|
Teknolojik gelişmeler sonucunda ortaya çıkan yeni sır malzemelerini ve yeni ürünlerin özelliklerini açıklayabilir.
|
-
|
12
|
Sır uygulamaları için gerekli modern araçları kullanabilme, çağdaş teknikleri ve yöntemleri uygulayabilir.
|
-
|
13
|
Bisküvi ve Sır pişirimlerini uygular.
|
2
|
14
|
Hammadde kalite kontrol testlerinin sonuçlarını yorumlayabilir.
|
-
|
15
|
Sırlarda viskozite ve sertlik kavramlarını tanımlayabilir.
|
-
|