Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
İş sağlığı ve güvenliği tanımı, kültürü
|
K1. Bölüm (Sayfa: 1-10)
|
2
|
İş sağlığı ve güvenliği mevzuatı
|
K1. Bölüm (Sayfa: 11-17 )
|
3
|
Ulusal ve Uluslar arası Kuruluşlar ve Sözleşmeler
|
K1. Bölüm (Sayfa: 2-26)
|
4
|
İşçi ve işveren tanımları ve kavramları
|
K2. Bölüm (Sayfa: 1-3)
|
5
|
İş sağılığı ve güvenliğinin amaçları
|
K2. Bölüm (Sayfa: 8-10)
|
6
|
İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri
|
K1. Bölüm (Sayfa: 27-36)
|
7
|
İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulları, Yönetim Sistemleri
|
K1. Bölüm (Sayfa: 36-42)
|
8
|
Risk Yönetimi ve Değerlendirilmesi
|
K1. Bölüm (Sayfa: 43-71)
|
9
|
Korunma Politikaları
|
K1. Bölüm (Sayfa: 81-99)
|
10
|
Acil Durum Planları
|
K1. Bölüm (Sayfa:104-108)
|
11
|
Sağlık ve Güvenlik İşaretleri
|
K1. Bölüm (Sayfa: 108-113)
|
12
|
Farklı Çalışma Ortamlarında İş Güvenliği
|
K1. Bölüm (Sayfa: 114-139)
|
13
|
Koruyucu Donanımlar
|
K1. Bölüm (Sayfa: 144-149)
|
14
|
İş Güvenliği Yönünden Yapılması Gereken Kontroller ve Düzenlenecek Belgeler
|
K1. Bölüm (Sayfa:160-198)
|
Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Doç. Dr. Olcay GENÇYILMAZ
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
K1. Ders Notları, Sinan Akduman
K2. İş Güvenliği ve İşçi Sağlığı, Ders Notları, Aydın DURMUŞ
|
Yardımcı Kitap
|
İş Sağlığı ve Güvenliği, Prof. Dr. Nazmi BİLİR, Güneş Tıp Kitabevleri
|
Dersin Amacı
|
Bu ders öğrencilerin, iş kazaları ve meslek hastalıkları nedenlerini, iş kazaları ve meslek hastalıklarından korunmaya yönelik bilgi ve beceri edinerek iş yerinde güvenlik önlemlerini tespit edebilmesini, işçi sağlığı ve iş güvenliği mevzuatı konusunda bilgi edinerek iş yerindeki uygulamalarla değerlendirilebilmesini amaçlar.
|
Dersin İçeriği
|
Bu ders, iş sağlığı ve güvenliği hakkındaki temel kavramlar ve tarihsel gelişim kavramlarını; iş yerindeki iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanının görev yetki ve sorumluluklarını; risk, tehlike, birincil, ikincil, üçüncül koruma kavramlarını; fiziksel, kimyasal, biyolojik ve psikososyal riskler; iş yerlerindeki iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı ve iş yerindeki uygulamalar konularını içerir.
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Endüstriyel ürün tasarım mantığı hakkında bilgi sahibi olur.
|
-
|
2
|
Tasarım sürecinde bu yazılımları birbirileriyle etkileşimli olarak kullanabilir.
|
3
|
3
|
Tasarlayacağı basılı yayın unsurlarının tasarımı sürecinde kullanacağı materyal ve yazılımları tanımlayabilir ve kullanabilir.
|
-
|
4
|
Seramik ve cam malzemenin tanımını ve sınıflandırmasını ana hatlarıyla belirtebilir.
|
-
|
5
|
Şekillendirme yöntemlerini listeleyebilir.
|
-
|
6
|
Kurutma ve pişirme süreçlerini açıklayabilir.
|
-
|
7
|
Makinelerin çalışma prensiplerini öğrenir.
|
4
|
8
|
Döküm yöntemini öğrenir.
|
-
|
9
|
Üretim aşamalarında ve son ürün üzerinde gerekli testleri uygulayabilme.
|
-
|
10
|
Sır konusunda düşünme ve soru sorma yeteneği kazanabilme.
|
-
|
11
|
Teknolojik gelişmeler sonucunda ortaya çıkan yeni sır malzemelerini ve yeni ürünlerin özelliklerini açıklayabilir.
|
-
|
12
|
Sır uygulamaları için gerekli modern araçları kullanabilme, çağdaş teknikleri ve yöntemleri uygulayabilir.
|
-
|
13
|
Bisküvi ve Sır pişirimlerini uygular.
|
-
|
14
|
Hammadde kalite kontrol testlerinin sonuçlarını yorumlayabilir.
|
-
|
15
|
Sırlarda viskozite ve sertlik kavramlarını tanımlayabilir.
|
-
|