ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi

• Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    İlk Yardım ve Sağlık Bilgisi ECS228 BAHAR 2+0 Z 2
    Öğrenme Çıktıları
    1-İlk yardımın önemini ve gerekliliğini yorumlar.
    2-Normal büyüme ve gelişmeyi tanımlar.
    3-İlk yardım bilgilerini uygular.
    4-Vücudu oluşturan sistemleri temel düzeyde tanımlar.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

(100)

SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14228
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)13113
    Ödevler0000
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)30199
    Proje20144
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 50155
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   59
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     1,97 ---- (2)
    Dersin AKTS Kredisi   2
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Dersin tanıtımı; giriş, amaç ve öğrenim hedefleri K1-Araştırma
    2 İlk yardımın tanımı, hedefi ve önemi, birinci ve ikinci değerlendirme K1-Araştırma
    3 Temel yaşam desteği bilgisi K2-Araştırma Sayfa-8-10
    4 Yenidoğan, çocuk ve yetişkinlerde temel yaşam desteği uygulamaları K2-Araştırma Sayfa 11-20
    5 Bilinç kaybı, bayılma ve epilepside ilk yardım K1- Araştırma K2-Araştırma Sayfa 15-20
    6 Kanamalar ve şokta ilk yardım K1-Araştırma K2-Araştırma Sayfa 21-25
    7 Yaralanmalarda ilk yardım K1-Araştırma K2-Araştırma 26-30
    8 Kırık, çıkık ve burkulmalarda ilk yardım K1-Araştırma K2-Araştırma Sayfa 35-37
    9 Sıcak çarpması, donmalar ve yanıklarda ilk yardım K1-Araştırma K2-Araştırma Sayfa 40-45
    10 Zehirlenmeler, ısırık ve sokmalarda ilk yardım K1-Araştırma K2-Araştırma Sayfa 45-47
    11 Göz, kulak ve buruna yabancı cisim kaçması ve batmasında ilk yardım K1-Araştırma K 2-Araştırma Sayfa 50
    12 Boğulma ve Elektrik çarpmalarında ilk yardım Yabancı cisim varlığında ilk yardım Hasta-yaralı taşıma teknikleri K1-Araştırma K2-Araştırma Sayfa 51
    13 İlkyardım uygulama görsellerinin seyredilmesi ve pratik yapılası K3-İzleme
    14 Dönem sonu proje ödevlerinin sunulması Dönem sonu proje ödevleri için araştırma, yazma ve sunma
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Doç. Dr. Olcay GENÇYILMAZ
    Dersi Verenler

1-)Doçent Dr. Olcay Gençyılmaz

Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1. Gürsoy, A., Çilingir D. (2018). Temel İlk Yardım Bilgi ve Uygulamaları. Yayınevi: Çukurova Nobel Tıp Yayınları K2. TEMEL İLKYARDIM UYGULAMALARI EĞİTİM KİTABI, Sağlık Bakanlığı, http://www.ilkyardim.org.tr/dokumanlar/Saglik-Bakanligi-Ilk-Yardim.pdf K3. İlk yardım ders videosu, https://www.youtube.com/watch?v=XaN5gVqOo08
    Yardımcı Kitap -
    Dersin Amacı İlk yardım ve temel sağlık bilgilerinin öğretilmesi , Temel ilk yardım uygulamalarının yapılabilmesi
    Dersin İçeriği İlk yardımın temel kavramları ve uygulamaları, Genel sağlık bilgileri
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Endüstriyel ürün tasarım mantığı hakkında bilgi sahibi olur. 1
    2 Tasarım sürecinde bu yazılımları birbirileriyle etkileşimli olarak kullanabilir. -
    3 Tasarlayacağı basılı yayın unsurlarının tasarımı sürecinde kullanacağı materyal ve yazılımları tanımlayabilir ve kullanabilir. -
    4 Seramik ve cam malzemenin tanımını ve sınıflandırmasını ana hatlarıyla belirtebilir. -
    5 Şekillendirme yöntemlerini listeleyebilir. -
    6 Kurutma ve pişirme süreçlerini açıklayabilir. -
    7 Makinelerin çalışma prensiplerini öğrenir. 1
    8 Döküm yöntemini öğrenir. -
    9 Üretim aşamalarında ve son ürün üzerinde gerekli testleri uygulayabilme. -
    10 Sır konusunda düşünme ve soru sorma yeteneği kazanabilme. -
    11 Teknolojik gelişmeler sonucunda ortaya çıkan yeni sır malzemelerini ve yeni ürünlerin özelliklerini açıklayabilir. -
    12 Sır uygulamaları için gerekli modern araçları kullanabilme, çağdaş teknikleri ve yöntemleri uygulayabilir. -
    13 Bisküvi ve Sır pişirimlerini uygular. -
    14 Hammadde kalite kontrol testlerinin sonuçlarını yorumlayabilir. -
    15 Sırlarda viskozite ve sertlik kavramlarını tanımlayabilir. -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster