Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Öğr. Gör. Halil EREN
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
Yıldız, N. (2014). Cevher Hazırlama ve Zenginleştirme. (3. Baskı). Ertem Basım Yayınları, Ankara.
|
Yardımcı Kitap
|
-
|
Dersin Amacı
|
Dersin amacı maden cevherlerinden ekstraktif metalurji proseslerinde kullanılan konsantre üretmek için uygulanan, tüm cevher hazırlama proseslerinin anlaşılmasını sağlamaktır. Cevher yapısı/özellik ve cevher hazırlama prosesleri arasındaki ilişkinin anlaşılmasıdır. Ayrıca standartlara uygun endüstriyel hammaddelerin üretimi için gerekli olan cevher hazırlama proses kademelerinin tasarlanmasının sağlanmasıdır.
|
Dersin İçeriği
|
Cevher hazırlamanın nedenleri ve ekonomisi, tane serbestleşmesi ve teoriler, boyut küçültmenin prensipleri, kırma ve öğütme, kırma ve öğütme cihazları, kırma ve öğütme devreleri, sınıflandırma yöntemleri, sınıflandırma cihazları, eleme ve elek analizi, minerallerin zenginleştirme işlemlerinde kullanılan fiziksel ve kimyasal özellikleri, boyuta ve şekle göre ayırma, manyetik ve elektrostatik ayırma, flotasyon, cevher hazırlama, proses akım şemalarının tasarlanması ve ilgili hesaplamalar.
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Endüstriyel ürün tasarım mantığı hakkında bilgi sahibi olur.
|
-
|
2
|
Tasarım sürecinde bu yazılımları birbirileriyle etkileşimli olarak kullanabilir.
|
-
|
3
|
Tasarlayacağı basılı yayın unsurlarının tasarımı sürecinde kullanacağı materyal ve yazılımları tanımlayabilir ve kullanabilir.
|
-
|
4
|
Seramik ve cam malzemenin tanımını ve sınıflandırmasını ana hatlarıyla belirtebilir.
|
-
|
5
|
Şekillendirme yöntemlerini listeleyebilir.
|
1
|
6
|
Kurutma ve pişirme süreçlerini açıklayabilir.
|
-
|
7
|
Makinelerin çalışma prensiplerini öğrenir.
|
2
|
8
|
Döküm yöntemini öğrenir.
|
-
|
9
|
Üretim aşamalarında ve son ürün üzerinde gerekli testleri uygulayabilme.
|
1
|
10
|
Sır konusunda düşünme ve soru sorma yeteneği kazanabilme.
|
-
|
11
|
Teknolojik gelişmeler sonucunda ortaya çıkan yeni sır malzemelerini ve yeni ürünlerin özelliklerini açıklayabilir.
|
-
|
12
|
Sır uygulamaları için gerekli modern araçları kullanabilme, çağdaş teknikleri ve yöntemleri uygulayabilir.
|
-
|
13
|
Bisküvi ve Sır pişirimlerini uygular.
|
-
|
14
|
Hammadde kalite kontrol testlerinin sonuçlarını yorumlayabilir.
|
3
|
15
|
Sırlarda viskozite ve sertlik kavramlarını tanımlayabilir.
|
-
|