ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Malzeme Karakterizasyon Teknikleri ECS239 GÜZ 4+0 Fakülte S 4
    Öğrenme Çıktıları
    1-Malzemeleri sınıflandırmasını yapar.
    2-Malzeme karakterizasyonu için kullanılması gereken cihazları tanır.
    3-Malzeme karakterizasyonu ile elde edilen analiz sonuçlarını yorumlar.
    4-Malzeme karakterizasyonu ile elde edilen analizlerin hesaplamalarını yapar.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14456
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)13226
    Ödevler20236
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)3011717
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 5012222
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   127
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     4,23 ---- (4)
    Dersin AKTS Kredisi   4
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Malzeme karakterizasyon yöntemleri hakkında genel bilgi K1-Bölüm-1 (Sayfa:1-23)
    2 Analiz yöntemi seçilirken dikkat edilmesi gereken hususlar K1-Bölüm-1 (Sayfa:23-55)
    3 Optik mikroskop ile mikroyapı analizi için numune hazırlama K1-Bölüm-3 (Sayfa:123-148)
    4 Optik mikroskop ile mikroyapı analizi K1-Bölüm-3 (Sayfa:149-166)
    5 Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) cihazında mikroyapı ve morfolojik inceleme K1-Bölüm-4 (Sayfa:177-186)
    6 Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) cihazında elementel analiz K1-Bölüm-4 (Sayfa:186-200)
    7 Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) örnek analiz sonuçlarının yorumlanması K1-Bölüm-4 (Sayfa:200-220)
    8 Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) örnek analiz sonuçlarının yorumlanması K1-Bölüm-4 (Sayfa:220-248)
    9 X-Işını Difraktometre (X-ray) cihazının çalışma mekanizması K1-Bölüm-2 (Sayfa:59-80)
    10 X-Işını Difraktometre cihazı ile faz analizi ve yorumlanması K1-Bölüm-2 (Sayfa:80-120)
    11 Diferansiyel Termal Analiz yöntemi ve ekipmanı K1-Bölüm-9 (Sayfa:500-530)
    12 Diferansiyel Termal Analiz sonuçlarının yorumlanması K1-Bölüm-9 (Sayfa:530-560)
    13 Termal Gravimetrik Analiz yöntemi K1-Bölüm-6 (Sayfa:315-325)
    14 Termal Gravimetrik Analiz sonuçlarının yorumlanması K1-Bölüm-6 (Sayfa:325-335)
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Öğr. Gör. Halil EREN
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1- BRANDON, D.D. KAPLAN, W. D. (1999) Malzemelerin Mikroyapısal Karakterizasyonu. John Wiley & Sons, New York.
    Yardımcı Kitap K2- HİTİT, A. (2007). Malzeme Karekterizasyonu Ders Notları. Afyon Kocatepe Üniversitesi, Afyon.
    Dersin Amacı Malzeme karakterizasyon tekniklerinin tanıtılması ve analiz sonuçlarının yorumlanarak malzemelerin tanımlanabilmesi.
    Dersin İçeriği Analiz ve malzeme analizi, görüntülü teknikler, Optik mikroskop (OM) ve uygulamaları, Taramalı elektron mikroskop (SEM) ve uygulamaları, Geçirimli elektron mikroskop (TEM) ve uygulamaları.
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Endüstriyel ürün tasarım mantığı hakkında bilgi sahibi olur. -
    2 Tasarım sürecinde bu yazılımları birbirileriyle etkileşimli olarak kullanabilir. -
    3 Tasarlayacağı basılı yayın unsurlarının tasarımı sürecinde kullanacağı materyal ve yazılımları tanımlayabilir ve kullanabilir. -
    4 Seramik ve cam malzemenin tanımını ve sınıflandırmasını ana hatlarıyla belirtebilir. -
    5 Şekillendirme yöntemlerini listeleyebilir. -
    6 Kurutma ve pişirme süreçlerini açıklayabilir. -
    7 Makinelerin çalışma prensiplerini öğrenir. 3
    8 Döküm yöntemini öğrenir. -
    9 Üretim aşamalarında ve son ürün üzerinde gerekli testleri uygulayabilme. 2
    10 Sır konusunda düşünme ve soru sorma yeteneği kazanabilme. -
    11 Teknolojik gelişmeler sonucunda ortaya çıkan yeni sır malzemelerini ve yeni ürünlerin özelliklerini açıklayabilir. -
    12 Sır uygulamaları için gerekli modern araçları kullanabilme, çağdaş teknikleri ve yöntemleri uygulayabilir. -
    13 Bisküvi ve Sır pişirimlerini uygular. -
    14 Hammadde kalite kontrol testlerinin sonuçlarını yorumlayabilir. 2
    15 Sırlarda viskozite ve sertlik kavramlarını tanımlayabilir. -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster