Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Malzeme karakterizasyon yöntemleri hakkında genel bilgi
|
K1-Bölüm-1 (Sayfa:1-23)
|
2
|
Analiz yöntemi seçilirken dikkat edilmesi gereken hususlar
|
K1-Bölüm-1 (Sayfa:23-55)
|
3
|
Optik mikroskop ile mikroyapı analizi için numune hazırlama
|
K1-Bölüm-3 (Sayfa:123-148)
|
4
|
Optik mikroskop ile mikroyapı analizi
|
K1-Bölüm-3 (Sayfa:149-166)
|
5
|
Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) cihazında mikroyapı ve morfolojik inceleme
|
K1-Bölüm-4 (Sayfa:177-186)
|
6
|
Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) cihazında elementel analiz
|
K1-Bölüm-4 (Sayfa:186-200)
|
7
|
Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) örnek analiz sonuçlarının yorumlanması
|
K1-Bölüm-4 (Sayfa:200-220)
|
8
|
Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) örnek analiz sonuçlarının yorumlanması
|
K1-Bölüm-4 (Sayfa:220-248)
|
9
|
X-Işını Difraktometre (X-ray) cihazının çalışma mekanizması
|
K1-Bölüm-2 (Sayfa:59-80)
|
10
|
X-Işını Difraktometre cihazı ile faz analizi ve yorumlanması
|
K1-Bölüm-2 (Sayfa:80-120)
|
11
|
Diferansiyel Termal Analiz yöntemi ve ekipmanı
|
K1-Bölüm-9 (Sayfa:500-530)
|
12
|
Diferansiyel Termal Analiz sonuçlarının yorumlanması
|
K1-Bölüm-9 (Sayfa:530-560)
|
13
|
Termal Gravimetrik Analiz yöntemi
|
K1-Bölüm-6 (Sayfa:315-325)
|
14
|
Termal Gravimetrik Analiz sonuçlarının yorumlanması
|
K1-Bölüm-6 (Sayfa:325-335)
|
Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Öğr. Gör. Halil EREN
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
K1- BRANDON, D.D. KAPLAN, W. D. (1999) Malzemelerin Mikroyapısal Karakterizasyonu. John Wiley & Sons, New York.
|
Yardımcı Kitap
|
K2- HİTİT, A. (2007). Malzeme Karekterizasyonu Ders Notları. Afyon Kocatepe Üniversitesi, Afyon.
|
Dersin Amacı
|
Malzeme karakterizasyon tekniklerinin tanıtılması ve analiz sonuçlarının yorumlanarak malzemelerin tanımlanabilmesi.
|
Dersin İçeriği
|
Analiz ve malzeme analizi, görüntülü teknikler, Optik mikroskop (OM) ve uygulamaları, Taramalı elektron mikroskop (SEM) ve uygulamaları, Geçirimli elektron mikroskop (TEM) ve uygulamaları.
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Endüstriyel ürün tasarım mantığı hakkında bilgi sahibi olur.
|
-
|
2
|
Tasarım sürecinde bu yazılımları birbirileriyle etkileşimli olarak kullanabilir.
|
-
|
3
|
Tasarlayacağı basılı yayın unsurlarının tasarımı sürecinde kullanacağı materyal ve yazılımları tanımlayabilir ve kullanabilir.
|
-
|
4
|
Seramik ve cam malzemenin tanımını ve sınıflandırmasını ana hatlarıyla belirtebilir.
|
-
|
5
|
Şekillendirme yöntemlerini listeleyebilir.
|
-
|
6
|
Kurutma ve pişirme süreçlerini açıklayabilir.
|
-
|
7
|
Makinelerin çalışma prensiplerini öğrenir.
|
3
|
8
|
Döküm yöntemini öğrenir.
|
-
|
9
|
Üretim aşamalarında ve son ürün üzerinde gerekli testleri uygulayabilme.
|
2
|
10
|
Sır konusunda düşünme ve soru sorma yeteneği kazanabilme.
|
-
|
11
|
Teknolojik gelişmeler sonucunda ortaya çıkan yeni sır malzemelerini ve yeni ürünlerin özelliklerini açıklayabilir.
|
-
|
12
|
Sır uygulamaları için gerekli modern araçları kullanabilme, çağdaş teknikleri ve yöntemleri uygulayabilir.
|
-
|
13
|
Bisküvi ve Sır pişirimlerini uygular.
|
-
|
14
|
Hammadde kalite kontrol testlerinin sonuçlarını yorumlayabilir.
|
2
|
15
|
Sırlarda viskozite ve sertlik kavramlarını tanımlayabilir.
|
-
|