ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    BESLENME İLKELERİ SBH109 GÜZ 2+0 Z 3
    Öğrenme Çıktıları
    1-Beslenme ile ilgili temel prensipleri tanımlar.
    2-Besinler, besin grupları, besin gruplarının sağlıkla ilişkisini analiz eder.
    3-Hastaya özgü diyeti değerlendirir.
    4-Kronik hastalıklara özgü beslenmenin önemini değerlendirir.
    5-Toplumda görülen beslenme sorunlarını analiz eder.
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Öğr. Gör. Dr. Yadigar ORDU-Öğr. Gör. Kutay Kaşlı
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1. Kalkan, İ., Akman, M. (2017). Klinik Uygulamalarda Beslenme. Güneş Tıp Kitapevleri, Ankara. K2. Konak, Ş. (2016). Sosyal, Ruhsal ve Medikal Yönleriyle Evde Bakım. Kongre Kitapevi. K3. Kapucu, S. (2019). Geriatri Hemşireliği. Hipokrat Kitapevi, Ankara.
    Yardımcı Kitap YK1. Craven, Hirnle and Jensen. (2015). Fundamentals of Nursing. Lippincot. Wiliams&Wilkons.
    Dersin Amacı Yetersiz ve dengesiz beslenmenin sağlık üzerine etkisi, besinler, besin grupları, toplumda görülen beslenme sorunları ve nedenleri, ideal vücut indeksi hesaplanması, besin pramidi, karbonhidratlar, vitaminler, mineraller, su, hasta diyetleri ve hastalıklara beslenme konusunda beceri kazandırmaktır.
    Dersin İçeriği Dersin tanıtımı: giriş, amaç ve öğrenim hedefleri, Sağlık ve Beslenme, Toplumda Beslenme Sorunları ve Nedenleri , Yeterli ve Dengeli Beslenme İlkeleri, Obozite ve Yol Açtığı Sorunlar, Enerji Gereksinimi , İdeal Boy ve Kilo Hesaplanması, Besin Grupları ve Besin Pramidi, Karbonhidratlar, Proteinler, Yağlar , Vitaminler, Mineraller ve Su, Hasta Beslenmesinde Genel İlkeler, Standart Hastane Diyetleri, Diyet Mutfağı-Hastayı Besleme ve Diyet, Kardiyovasküler Hastalığı Olanlarda Beslenme, Diyabette Beslenme, Kanserli Hastalarda Beslenme, Hastaya Yemek Yedirme.
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster