ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    İslam Mezhepler Tarihi İSL401 GÜZ 2+0 Z 3
    Öğrenme Çıktıları
    1-Mezhebin ne olduğunu tanımlar.
    2-Din-Mezhep ilişkisini değerlendirir.
    3-Dini konularda müslümanlar arası düşünce ayrılıklarının sebeplerini tartışır.
    4-İlk dönem iç çatışmalarının sebeplerini tartışır.
    5-Klasik ve çağdaş mezheplerin doğuş sebeplerini analiz eder.
    Ön Koşul Bu dersin ön koşulu yoktur.
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Dr. Öğr. Üyesi Yaşar Ünal
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları Bölümün öğretim elemanları.
    Kaynaklar K1. Öz, Mustafa. (2011). Başlangıçtan Günümüze İslam Mezhepleri Tarihi, İstanbul: Rağbet Yayınları. K2. Onat, Hasan. (2012). İslam Mezhepleri Tarihi El Kitabı, Ankara: Rağbet Yayınları. K3. Fığlalı Ethem Ruhi, (2004).Çağımızda İtikâdî İslâm Mezhepleri, Izmir: Rağbet Yayınları.
    Yardımcı Kitap YK1. Irfan Abdul Hamid, (1983). İslâm`da İtikâdî Mezhepler ve Akâid Esasları (trc. M. Saim Yeprem), Istanbul: Rağbet Yayınları. YK2. M. Abu Zahra, (ts). İslâm`da Siyasî, İtikâdî ve Fıkhî Mezhepler Tarihi (trc. Sıbğatullah Kaya), Istanbul: Rağbet Yayınları.
    Dersin Amacı İlk dönem ve günümüzde yaşayan dinî-siyasi İslam mezhepleri hakkında temel bilgiler kazandırmak, dini farklılaşmalara tarafsız yaklaşmayı sağlamak ve birlikte yaşama kültürüne katkıda bulunmak.
    Dersin İçeriği Mezhepler Tarihi`nin tanımı, konusu, amacı, metodu; temel kavramları ve kaynakları; mezheplerin ortaya çıkış sebepleri; din anlayışındaki ilk siyasi ve itikadi farklılaşmalar ve kurumsallaşma süreçleri; ilk dönem İslam mezheplerinden Haricilik, Mürcie, Mu`tezile, Şia, Zeydiyye, İmâmiyye, İsmâiliyye, Selefilik, Eş`arîlik, Mâturidîlik; sonraki dönem mezheplerinden Nusayriyye, Dürziyye, Kadiyanilik, Bahailik, Yezidilik ve Vehhabilik gibi mezheplerin isimlendirme sorunu, ortaya çıkış sebepleri, teşekkül süreçleri, temel görüşleri, alt kolları, yayıldıkları bölgeler, etkileri ve İslam düşüncesine katkıları.
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster