ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi

• Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    İktisat HUK105 GÜZ-BAHAR 3+0 Z 6
    Öğrenme Çıktıları
    1-Ekonominin temel kavram ve yaklaşımlarını inceler.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

(100)

SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14342
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14456
    Ödevler0000
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)4022040
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 6022040
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   178
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     5,93 ---- (6)
    Dersin AKTS Kredisi   6
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Giriş: Temel Kavramlar [İktisat, ihtiyaç, kaynak, fayda, mal-hizmet, üretim, üretim faktörleri (toprak, emek, sermaye, teşebbüs), arz, talep, fiyat, piyasa, denge, serbest-ekonomik mal, yatırım-tüketim malı ve ara mal) kamusal-özel mal, etkinlik, alternatif maliyet], Üretim imkânları (Dönüşüm) eğrisi, Piyasa ve Türleri: Mal ve faktör piyasaları, Tam rekabet piyasası (tanımı ve varsayımları), eksik rekabet piyasaları (türler ve tanımlar), Ekonomik sistemler, K1 Bölüm 1, YK1 Bölüm 1, K1 Bölüm 2, YK1 Bölüm 2,
    2 Arz ve talep fonksiyonları, piyasada dengenin teşekkülü; Arz ve talep eğrilerinde kaymalar, toplam arz ve toplam talep eğrilerinin türetilmesi (tablo hâlinde ve cebirsel, geometrik olarak), Elâstikiyet [Genel tanımı, türleri (talep elâstikiyeti, arz elâstikiyeti, çapraz elâstikiyet, gelir elâstikiyeti) K1 Bölüm 3, YK1 Bölüm 2, K1 Bölüm 4, YK1 Bölüm 3
    3 Tüketici ve üretici artığı; piyasa mekanizması ve etkinlik; hükûmetlerin piyasalara müdahalesi ve üretici, tüketici artığında, toplam artıkta değişme (tavan ve taban fiyat uygulaması: Asgarî ücret ve kira tavanı örnekleri), Tüketici dengesi: Kardinalist yaklaşım (Fayda fonksiyonu, azalan marjinal fayda kanunu), marjinal fayda eğrisinden ferdî talep fonksiyonunun türetilmesi K1 Bölüm 5, bölüm 6; YK1 Bölüm 4, K1 Bölüm 8, YK1 Bölüm 5,
    4 Tüketici dengesi: Ordinalist yaklaşım (Kayıtsızlık eğrileri analizi) [Kayıtsızlık eğrisi ve özellikleri, bütçe doğrusu, tüketici dengesi, tüketici geliri artışı ve dengede değişme, mal fiyatında düşüş ve dengede değişme; fiyat-tüketim eğrisinin türetilmesi, ferdî talep eğrisinin türetilmesi), Üretim, Genel ve Kısmi Üretim Fonksiyonu, Azalan Verimler Kanunu, Ortalama ve Marjinal Ürün fonksiyonlarının geometrik olarak türetilmesi K1 Bölüm 9, YK1 Bölüm 5, K1 Bölüm 11, YK1 Bölüm 6,
    5 Maliyetler: Temel kavramlar ve Türler, kısa dönemde firma maliyetleri, Firma Gelirleri ve firma dengesi (Tam rekabet altında, kısa dönemde) [firma gelirleri, firma dengesi, firma arz eğrisinin türetilmesi] K1 Bölüm 11, YK1 Bölüm 6, K1 Bölüm 12, YK1 Bölüm 7,
    6 Monopol piyasası: Firma gelirleri, firma maliyetleri ve firma dengesi; Monopol-tam rekabet mukâyesesi, Monopollü rekabet piyasası, Reklâm, mal ve fiyat farklılaştırması K1 Bölüm 13, YK1 Bölüm 8, K1 Bölüm 14, YK1 Bölüm 9,
    7 Duopol ve oligopol piyasaları: Tanımlar, oligopol piyasasının genel karakteristik özellikleri, Cournot modeli, Sweezy modeli (dirsekli talep analizi), Oyun teorisi: Statik oyun modeli (temel mantığı, mahkûm dilemmâsı, 2 oyunculu ve 2 stratejili oyun), duopolde firma davranışlarına uygulanması K1 Bölüm 15, YK1 Bölüm 10, K1 Bölüm 15, YK1 Bölüm 10,
    8 Makroekonomiye Genel Bakış ve GSYİHnın Ölçülmesi, İstihdam ve işsizlik K2 Bölüm 21, Bölüm 22
    9 Enflasyon ve Phillips Eğrisi, Döviz Kuru ve Faiz Haddi K2 Bölüm 22, Bölüm 29, Bölüm 26 ve Bölüm 24
    10 Ödemeler Dengesi, Toplam Arz Ve Toplam Talep (AD-AS) K2 Bölüm 26, Bölüm 27
    11 Basit Keynesyen Model: Toplam Harcama-Toplam Gelir Modeli (AI-AE) Modeli, Yatırım Talebi ve Çoğaltan K2 Bölüm 28
    12 Toplam Harcamalar ve Bu Bağlamda Reel Denge, Maliye Politikası ve Para Teorisi K2 Bölüm 28, Bölüm 30, Bölüm 31
    13 Para Arzı ve Para Politikası, Klasik Modelde ve Keynesyen Modelde Genel Denge K2 Bölüm 31, Bölüm 27, Bölüm 28
    14 Para ve Maliye Politikası: IS-LM Analizi, Ekonomik Büyüme ve Ekonomik Kalkınma YK1 Bölüm 8.2, K2 Bölüm 23
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Prof. Dr. Harun YAKIŞIK
    Dersi Verenler

1-)Profesör Dr. Harun Yakışık

Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1- Yalta, Y., ve Yalta, A.T. (2019). Modern Mikroekonomiye Giriş. Neva Kitabevi, Ankara. K2- Yalta, A. T., ve Yalta, Y. (2019). Modern Makroekonomiye Giriş. Adres Yayınları
    Yardımcı Kitap YK1- Ertek, T. (2020). Temel Ekonomi. Beta Basım Yayım, İstanbul.
    Dersin Amacı Öğrencilere temel iktisat bilgisini giriş düzeyinde vermek ve çeşitli iktisadi konuları analiz etme ve yorumlama yetkinlikleri kazanmak.
    Dersin İçeriği Temel iktisadi kaynaklar, üretim olanakları eğrisi, arz ve talep fonksiyonları ve piyasa dengesinin teşekkülü, esneklik, tüketici ve üretici artığı,ordinal ve kardinal fayda yaklaşımlarında tüketici dengesi,genel ve kısmi üretim fonksiyonu, azalan verimler yasası, maliyetler, tam rekabet, monopol, monopollü rekabet ve oligopol piyasaları ve oyun teorisi Bu derste; Milli gelir, nominal ve reel milli gelir, yatırım, tasarruf, toplam talep ve toplam arz, para ve maliye politikalarının makroekonomik etkileri, dış ticaret ve bütçe ayrıntılı olarak tartışılır.
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Çeşitli hukuk disiplinlerine ilişkin kavram ve kurumlara hakim olma 3
    2 Çeşitli hukuk disiplinlerine ilişkin yasal düzenlemelerden, yargı kararlarından, bunlarla ilgili olarak bilimsel değerlendirmelerden haberdar olma -
    3 Hukuk metodolojisi ve yorum yöntemlerine hakim olma 4
    4 Mevzuat metinlerini, yargı kararlarını ve bilimsel kaynakları hukuki yöntemlerle yorumlama 3
    5 Hukuki uyuşmazlıkları mevzuat, içtihat ve doktrin doğrultusunda değerlendirerek çözme -
    6 Güncel hukuki gelişmeleri takip etme 3
    7 Hukuk bilgisi ve uygulamasını eleştirel değerlendirme 3
    8 Kendisini hukuki olarak sözlü ve yazılı ifade edebilme -
    9 Hukuk alanında kullanılan bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilme 3
    10 Toplumsal problemlerin çözümü için kural koyucu ve uygulayıcı mercilere öneriler getirme; sorumluluk bilinci ile yaşadığı sosyal çevre için mesleki çalışmalar planlama ve uygulama 4
    11 Hukuk uygulamasındaki sorunları çözmek için bireysel veya toplu olarak sorumluluk alma -
    12 Hukukçu olmanın gerektirdiği dürüstlük, adalet ve etik anlayışına sahip olma -
    13 Evrensel ve uluslararası hukuk ilkelerini ve değerlerini benimseme -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster