Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Besin kaynağı bitkilerimizin günümüzdeki durumu ve geleceği
|
K1, B1
|
2
|
Yabani bitkilerin hangi kısımlarından yararlanılır, yararlanma zamanı ve şekli
|
K1, B2
|
3
|
Geleneksel yemekler ve içecekler
|
K1, B3
|
4
|
Folklorik derlemeler ve yemek kitapları
|
K1, B4
|
5
|
Yabani Bitkilerin kullanım şekillerinin bazı sakıncaları
|
K2, B1
|
6
|
Besin maddesi olarak yabani bitkiler hakkında yapılan bazı derleme çalışmaları
|
K2, B2
|
7
|
Yabani bitkilerden yararlanılarak yapılan yiyecek ve içecekler
|
K2, B3
|
8
|
Çorba, salata, kebap, köfte, sarma/dolma, börek, pilav ve kavurma olarak kullanılan türler; Latince ve yöresel isimleri ile kullanım şekilleri.
|
K2, B4
|
9
|
Ekmek, çörek, pide, gözleme, cacık, turşu, yoğurt mayası, peynir, hoşaf, komposto, reçel, marmelat ve şerbet olarak kullanılan türler; Latince ve yöresel isimleri ile kullanım şekilleri.
|
K3, B1
|
10
|
Tarhana, şurup, pekmez, pestil, dondurma, Aşure ve helva olarak kullanılan türler; Latince ve yöresel isimleri ile kullanım şekilleri.
|
K3, B2
|
11
|
Koku ve lezzet vermek amacıyla yaralanılan bitkiler
|
K3, B3
|
12
|
Türkiye`nin bazı yabani bitkilerinin renkli atlas yardımıyla gösterilmesi
|
K3, B4
|
13
|
Meyvesi ve tohumları yenen bitkiler
|
K3, B4
|
14
|
Türkiye`nin yenen mantarları
|
K3, B5
|
Ön Koşul
|
Yok
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Doç. Dr. Serhat URSAVAŞ
|
Dersi Verenler
|
1-)Doçent Dr. Serhat Ursavaş
|
Ders Yardımcıları
|
Araş. Gör. Gamze ERTUĞRUL
|
Kaynaklar
|
K1. Tuzlacı, E., (2011). Türkiye`nin Yabani Besin Bitkileri ve ot yemekleri. Alfa Yayınları, Melisa Matbaacılık. İstanbul.
K2. Baydar, H., (2022). Tıbbi ve Aromatik Bitkiler, Bilim ve Teknolojisi, Nobel Yayın evi. Ankara.
K3. Bülbül, E., (2009). Doğadan bize. İnkilap Kitap evi. İstanbul.
|
Yardımcı Kitap
|
1. Konuyla ilgili yayınlanmış çeşitli derleme ve makaleler.
|
Dersin Amacı
|
Ülkemizde, halk tarafından besin kaynağı olarak yararlanılan yabani bitkileri, bunların Latince ve yöresel isimlerini, hangi kısmının veya kısımlarının, ne şekilde, ne amaçla ve hangi yöremizde kullanıldığı hakkında bilgi vermek.
|
Dersin İçeriği
|
Yabani bitkilerden nasıl ve ne amaçla yararlanıldığı, yabani bitkilerin yararlanılan kısımları, yabani bitkilerden yapılan folklorik yiyecek ve içecekler, yabani bitkilerden yararlanılan türlerin latince ve yöresel isimleriyle kullanım şekilleri anlatılır.
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Temel bilimler ve mühendislik bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve yeni bilgiler edinebilme yöntemini öğrenmiş olmalı
|
5
|
2
|
Edindiği bilgilerle ileri düzeyde ormancılık problemlerine uygun deneyler veya yöntemler tasarlayabilmeli, uygulayabilmeli ve sonuçlarını analiz edip yorumlayabilmeli
|
5
|
3
|
Ülkenin ormancılık ve çevre sorunlarına, küresel, toplumsal ve ekosistem koşullarını da dikkate alarak çözüm üretebilmeli
|
4
|
4
|
Ormancılık problemlerinin çözümüne yönelik olarak ileri düzeyde disiplinler arası bir yaklaşımla çözüme gidebilmeli
|
-
|
5
|
Karşılaşılan ormancılık problemlerinin tespiti ve çözümü aşamasında, ileri düzeyde mesleki etik ve sorumluluk bilinci içerisinde hareket edebilmeli
|
-
|
6
|
Tek ya da çok disiplinli çalışma gruplarında görev yapabilmeli ve etkin iletişim sağlayabilmeli
|
-
|
7
|
Bilgi teknolojilerini ve bir yabancı dili ileri düzeyde etkin kullanma becerisine sahip olmalı
|
-
|
8
|
Çağın getirdiği güncel ormancılık ve diğer ilgili alanlarındaki problemleri ileri düzeyde tanımlayabilmeli, kurgulayabilmeli ve çözebilmeli
|
-
|
9
|
Ormancılık uygulamaları için gerekli teknikleri ve araçları ileri derecede kullanabilmeli
|
-
|
10
|
Ormancılık faaliyetlerini ileri düzeyde üç boyutlu düşünmeli, yorumlayabilmeli, analiz ve sentez yapabilmeli
|
-
|
11
|
Her türlü doğal kaynağı ve doğal olayları ileri düzeyde araştırıp etüt yapabilmeli ve rapor yazabilmeli
|
-
|
12
|
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini ileri derecede kavrayabilmeli ve bilgilerinin güncelliğini sağlayacak yöntemleri kullanabilmeli
|
4
|