Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Ders: Fidanlıklar tanımı, çeşitleri, planlama ve kuruluşları, tesisleri. Drenaj, sulama, sera ve camekan, gölgelikler
Uygulama: Çankırı orman fidanlığının incelenmesi
|
K1 Bölüm 1-4 Okunmalıdır
K2 Sayfa 200-210 okunmalıdır
|
2
|
Ders: Fidanlıklarda İç taksimat, rotasyon
Uygulama: Çankırı Orman Fidanlığı iç taksimat ve fidan üretim planlarının incelenmesi
|
K1 Bölüm 5 Okunmalıdır
|
3
|
Ders: Seracılık ve Bitki Üretiminde Seracılığın Kullanılma Olanakları
Uygulama: Fakülte serasının incelenmesi
|
K1 Bölüm 5 Okunmalıdır
|
4
|
Ders: Bitki Üretme Sistemlerinin Sınıflandırılması, genel esaslar,
Uygulama: çeşitli yöntemlerle üretilen bitkilerin sera ve fidanlıkta gösterilmesi.
|
K1 Bölüm 6.1 Okunmalıdır
|
5
|
Ders: Bitkilerde Generatif Üretme
Uygulama: Tohumla üretme ortam, malzeme ve tesisleri
|
K1 Bölüm 6.1 Okunmalıdır
K2 Sayfa 217-230 okunmalıdır
|
6
|
Ders: Çıplak köklü fidan üretim esasları
Uygulama: Çankırı Orman Fidanlığında ekim yastıklarının incelenmesi ve tohum ekimi.
|
K1 Bölüm 6.1 Okunmalıdır
|
7
|
Ders: Tüplü fidan üretilmesinde kullanılan kaplar
Uygulama: Fidan üretiminde kullanılan kapların gösterilmesi.
|
K1 Bölüm 6.1 Okunmalıdır
|
8
|
Ders: Tüplü fidan üretim esasları
Uygulama: Öğrencilerin çeşitli türlere ait tohumları sera ve fidanlıkta kaplara ekmeleri
|
K1 Bölüm 6.1 Okunmalıdır
|
9
|
Ders: Vejetatif üretim yöntemleri (çelikle üretim)
Uygulama: Serada yeşil ve sert çeliklere ait uygulama yapılması
|
K1 Bölüm 6.2 Okunmalıdır
K2 Sayfa 243-246 okunmalıdır
|
10
|
Ders: Vejetatif üretim yöntemleri (Aşı ile üretim)
Uygulama: Aşı için gerekli malzemelerin tanıtımı ve Serada aşı yapılması
|
K1 Bölüm 6.2 Okunmalıdır
K2 Sayfa 249-254 okunmalıdır
|
11
|
Ders: Diğer Vejetatif üretme yöntemleri
Uygulama: Aşı uygulaması
|
K1 Bölüm 6.2 Okunmalıdır
|
12
|
Ders: Fidanlıkta koruma ve Bakım, Fidan sökümü, sınıflandırması ve saklanması
Uygulama: Çankırı Orman Fidanlığında fidan sökümü ve gömüye alınmasının uygulamalı olarak gösterilmesi
|
K1 Bölüm 6.3 Okunmalıdır
|
13
|
Ders: Yaşlı, Boylu Fidan Yetiştirme
Uygulama: Çankırı Orman Fidanlığında repikaj uygulaması.
|
K1 Bölüm 6.3 Okunmalıdır
|
14
|
Ders: Fidan kalitesi, Fidanlık Yasaları, Fidan maliyeti
Uygulama: Laboratuvarda morfolojik ve fizyolojik fidan karakteristiklerinin gösterilmesi.
|
K1 Bölüm 7 Okunmalıdır
K2 Sayfa 233-235 okunmalıdır
|
Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Dr. Öğr. Üyesi Bora İMAL
|
Dersi Verenler
|
1-)Doktor Öğretim Üyesi Bora İmal
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
K1- Alptekin, C., Ü. (2006). Fidanlık Tekniği Ders Notları, İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi.
K2- Boydak, M. & Çalışkan, S. (2014). Ağaçlandırma, OGEM-VAK Ormancılığı Geliştirme ve Orman Yangınları ile Mücadele Hizmetlerini Destekleme Vakfı Yayınları, Ankara. ISBN:978-975-93943-8-7.
|
Yardımcı Kitap
|
YK1- Ürgenç, S. (1998) Ağaç ve Süs Bitkileri Fidanlık ve Yetiştirme Tekniği, Genişletilmiş İkinci Baskı. İ. Ü. Orman Fakültesi Yayını No.3395 / 442 İstanbul.
YK2- Landis, T. D., Bonner, F. T., & Karrfalt, R. P. (2008). Nursery practices.
YK3- Duryea, M. L., & Landis, T. D. (Eds.). (2012). Forest nursery manual: production of bareroot seedlings (Vol. 11). Springer Science & Business Media.
|
Dersin Amacı
|
Fidan üretimi konusunda temel bilgileri öğrencilere vermek. Öğrencilerin generatif ve vejetatif yolla fidan üretimi konularında yeterli bilgi birikimine ve becerilerine sahip olmalarını sağlamaktır.
|
Dersin İçeriği
|
Giriş, fidanlıklar ve tanıtımı, seralar ve tanıtımı, çıplak köklü fidan üretimi, kaplı fidan üretimi, çelik ve aşı ile fidan üretimi, diğer Vejetatif üretim yöntemleri, boylu fidan üretimi, fidan kalitesi ve Fidan Maliyeti
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Temel bilimler ve mühendislik bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve yeni bilgiler edinebilme yöntemini öğrenmiş olmalı
|
3
|
2
|
Edindiği bilgilerle ileri düzeyde ormancılık problemlerine uygun deneyler veya yöntemler tasarlayabilmeli, uygulayabilmeli ve sonuçlarını analiz edip yorumlayabilmeli
|
4
|
3
|
Ülkenin ormancılık ve çevre sorunlarına, küresel, toplumsal ve ekosistem koşullarını da dikkate alarak çözüm üretebilmeli
|
5
|
4
|
Ormancılık problemlerinin çözümüne yönelik olarak ileri düzeyde disiplinler arası bir yaklaşımla çözüme gidebilmeli
|
-
|
5
|
Karşılaşılan ormancılık problemlerinin tespiti ve çözümü aşamasında, ileri düzeyde mesleki etik ve sorumluluk bilinci içerisinde hareket edebilmeli
|
3
|
6
|
Tek ya da çok disiplinli çalışma gruplarında görev yapabilmeli ve etkin iletişim sağlayabilmeli
|
-
|
7
|
Bilgi teknolojilerini ve bir yabancı dili ileri düzeyde etkin kullanma becerisine sahip olmalı
|
-
|
8
|
Çağın getirdiği güncel ormancılık ve diğer ilgili alanlarındaki problemleri ileri düzeyde tanımlayabilmeli, kurgulayabilmeli ve çözebilmeli
|
4
|
9
|
Ormancılık uygulamaları için gerekli teknikleri ve araçları ileri derecede kullanabilmeli
|
-
|
10
|
Ormancılık faaliyetlerini ileri düzeyde üç boyutlu düşünmeli, yorumlayabilmeli, analiz ve sentez yapabilmeli
|
-
|
11
|
Her türlü doğal kaynağı ve doğal olayları ileri düzeyde araştırıp etüt yapabilmeli ve rapor yazabilmeli
|
5
|
12
|
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini ileri derecede kavrayabilmeli ve bilgilerinin güncelliğini sağlayacak yöntemleri kullanabilmeli
|
-
|