Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Konvansiyonel döküm teknikleri : sürekli döküm, kum kalıba döküm, metal kalıba döküm, hassas döküm.
|
|
2
|
Talaşlı işlem teknikleri: torna, freze, planyalama, vargelleme, delme, kesme, taşlama,
|
|
3
|
Talaşsız işlem teknikleri: dövme, haddeleme, ekstrüzyon, saç işleme
|
|
4
|
Toz metalurjik üretim teknikleri: toz üretim yöntemleri, presleme, soğuk-sıcak izostatik presleme, sinterleme.
|
|
5
|
Polimerik malzeme üretim teknikleri.
|
|
6
|
Seramik malzeme üretim teknikleri: slip döküm, presleme, sıcak izostatik presleme, sinterleme, kimyasal çöktürme yöntemi ile üretim.
|
|
7
|
Sol-jel üretim yöntemi.
|
|
8
|
Kompozit üretim teknikleri
|
|
9
|
Optik Mikroskop
|
|
10
|
Geçirimli Elektron Mikroskobu
|
|
11
|
Taramalı Elektron Mikroskobu
|
|
12
|
Atomik Kuvvet Mikroskobu
|
|
13
|
Sunumlar
|
|
14
|
Problemler
|
|
Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Prof.Dr.Ali Yiğit
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
Fizik Bölümü Araştırma Görevlileri
|
Kaynaklar
|
1.Rosenqvist, T. 1983. Principles of Exractive Metallurgy, McGraw-Hill, New York.
|
Yardımcı Kitap
|
1.Bor, F.Y. 1989. Ekstraktif Metalurji Prensipleri, 1. ve 2. cilt, İTÜ Matbaası, İstanbul.
|
Dersin Amacı
|
Konvansiyonel döküm tekniklerini, talaşlı ve talaşsız işlem tekniklerini kavratmak
|
Dersin İçeriği
|
Konvansiyonel döküm teknikleri ile ilgili temel kavramlarını ifade edebilme, Talaşlı ve talaşsız işlem teknikleri ile ilgili temel kavramları ifade edebilme, Toz metalurjik üretim teknikleri ile ilgili temel kavramları ifade edebilme, Seramik malzemelerle ilgili temel kavramlarını ifade edebilme, Genel mikroskop konseptini analiz edebilme.
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Lisans bilgilerini lisansüstü aşamasında verimli bir biçimde kullanabilme.
|
5
|
2
|
Çalışma alanı ile ilgili literatür taraması yapabilme.
|
4
|
3
|
Literatürde yer alan kaynakları okuma, anlama ve yorumlama yeterliliğine sahip olma.
|
5
|
4
|
Fizik bilgisini, alanıyla ilgili çalışmalarda karşılaşacağı problemlere uygulayabilme.
|
4
|
5
|
Çalışma alanı ile ilgili deneysel sistemleri kullanabilme ve gerektiğinde tasarlayabilme.
|
5
|
6
|
Disiplin içi ve disiplinler arası çalışma yapabilme.
|
5
|
7
|
Çalışma alanı ile ilgili bilgisayar programlarını kullanabilme ve gerektiğinde program yazılımı yapabilme.
|
4
|
8
|
Çalışmasıyla ilgili makale yazabilme ve bilimsel toplantılarda sunabilme.
|
5
|
9
|
Uluslararası bilim insanları ile iletişim kurarak fikir alış-verişi yapabilecek düzeyde yabancı dil bilme.
|
5
|
10
|
Mesleki ve bilimsel etik bilincine sahip olma.
|
5
|
11
|
Bireysel çalışma yeteneğine sahip olma, gerektiğinde inisiyatif alabilme.
|
5
|