ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Genel Bitki Fungal Hastalıkları TYB513 GÜZ-BAHAR 3+0 Fakülte S 6
    Öğrenme Çıktıları
    1-Fungusların genel özelliklerini kavrayıp, hastalık etmenleri, belirtileri ve tanıları konusunda beceri sahibi olur.
    2-Bir bölgede fungal hastalıkların başarılı yönetimi için gerekli olan etmenlerin biyolojilerini irdeleyebilme yeteneği kazanır.
    3-Yerinde tanı ile doğrudan sahada üreticiye hastalığa karşı alınabilecek yöntemleri açıklar.
    4-İyi tarım uygulamaları için bitki koruma ilkelerine uygun akılcı çözümler ortaya koyar.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14342
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14456
    Ödevler203824
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)2011010
    Proje0000
    Laboratuar 1031236
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 5011414
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   182
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     6,07 ---- (6)
    Dersin AKTS Kredisi   6
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Fungusların genel özellikleri ve sınıflandırması, bitki fungal hastalıklarına giriş.
    2 Ascomycota bölümündeki bitki patojeni türler; Botryosphaeria, Guignardia, Mycosphaerella, Elsinoe cinslerinin genel özellikleri ve önemli türlerin neden oldukları hastalıklar, ekonomik önemleri, konukçuları, neden oldukları belirtiler, biyolojileri ve mücadeleleri.
    3 Ascomycota bölümündeki Leptosphaeria, Cochliobolus, Pleospora, Pyrenophora, Venturia cinslerinin genel özellikleri ve önemli türlerin neden oldukları hastalıklar, ekonomik önemleri, konukçuları, neden oldukları belirtiler, biyolojileri ve mücadeleleri.
    4 Ascomycota bölümündeki Erysiphomycetes ve Eurotiomycetidae alt sınıfının genel özellikleri, neden oldukları hastalıklar, ekonomik önemleri, konukçuları, neden oldukları belirtiler, biyolojileri ve mücadeleleri.
    5 Ascomycota bölümü, Leotiomycetidae altsınıfındaki bitki patojeni türler; Blumeriella, Diplocarpon, Botrytis, Monilinia, Sclerotinia, Rhytisma ve Lophodermium cinslerinin genel özellikleri ve önemli türlerin neden oldukları hastalıklar, ekonomik önemleri, konukçuları, neden oldukları belirtiler, biyolojileri ve mücadeleleri.
    6 Ascomycota bölümü, Sordariomycetidae alt sınıfındaki bitki patojeni türler; Valsa, Cryphonectria, Gnomonia, Glomerella, Claviceps ve Nectria cinslerinin genel özellikleri ve önemli türlerin neden oldukları hastalıklar, ekonomik önemleri, konukçuları, neden oldukları belirtiler, biyolojileri ve mücadeleleri.
    7 Ascomycota bölümü, Sordariomycetidae alt sınıfındaki bitki patojeni türler; Ophiostoma, Rosellinia, Pestalotiopsis, Xylaria, Rosellinia, Glomerella, Magnaporthe ve Gaeumannomyces cinslerinin genel özellikleri ve önemli türlerin neden oldukları hastalıklar, ekonomik önemleri, konukçuları, neden oldukları belirtiler, biyolojileri ve mücadeleleri.
    8 Ascomycota bölümü, Taphrinomycetidae altsınıfındaki bitki patojeni türler; Taphrina cinslerinin genel özellikleri ve önemli türlerin neden oldukları hastalıklar, ekonomik önemleri, konukçuları, neden oldukları belirtiler, biyolojileri ve mücadeleleri.
    9 Basidiomycetes sınıfının genel özellikleri ve önemli türlerin neden olduğu hastalıkların ekonomik önemleri, konukçuları, belirtileri, biyolojileri ve mücadeleleri.
    10 Teliomycetes (paslar) ve Ustilaginomycetes (rastık ve sürmeler) sınıfındaki önemli türlerin neden olduğu hastalıkların ve sınıfındaki türlerin neden olduğu hastalıkların ekonomik önemleri, konukçuları, belirtileri, biyolojileri ve mücadeleleri.
    11 Chytridiomycota bölümündeki bitki patojenleri, Physoderma, Synchytrium ve Olpidium cinslerinin genel özellikleri ve önemli türlerin neden oldukları hastalıklar, ekonomik önemleri, konukçuları, neden oldukları belirtiler, biyolojileri ve mücadeleleri.
    12 Zygomycota bölümündeki bitki patojenleri; Rhizopus, Mucor cinslerinin genel özellikleri ve önemli türlerin neden oldukları hastalıklar, ekonomik önemleri, konukçuları, neden oldukları belirtiler, biyolojileri ve mücadeleleri.
    13 Choromista?lardan Peronosporales, Pythiales takımlarının genel özellikleri, neden oldukları hastalıklar, ekonomik önemleri, konukçuları, neden oldukları belirtiler, biyolojileri ve mücadeleleri.
    14 Anamorphic fungusların neden olduğu hastalıkların ekonomik önemleri, konukçuları, belirtileri, biyolojileri ve mücadeleleri
    Ön Koşul Yok
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Doç. Dr. Seçil Akıllı Şimşek
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar Katırcıoğlu, Z. Y. ve Maden S. (2015). Bitki Mikolojisi. Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bitki Koruma Bölümü, Yayın no:1626, sayfa 193. Kurt, Ş., (2000). Bitki Fungal Hastalıkları. Akademisyen Kitapevi., 214sayfa. Ankara. Baykal, N. (1992). Fitopatoloji. Uludağ Üniversitesi Basımevi, Bursa. Agrios, G.N. (1996). Plant Pathology. Third Edition, Academic Press, Inc.
    Yardımcı Kitap Schippers, B. and Gams, W. (1979). Soil-Borne Plant Pathogens. Academic Pres Inc.(London) Ltd. 686 pp. Singleton, L.L., Mihail J.D. and Rush, C.M. (1992).Methods for Research on Soilborne Phytopathogenic Fungi. American, Phytopathology Pres. USA.265 pp.
    Dersin Amacı Fungusların genel özelliklerini kavrayarak, bitki fungal hastalıklarının belirtilerini ve bunların tanısını, hastalık etmenlerinin biyolojileri, hastalıkların mücadelesinde başvurulacak yöntemleri öğrenip, bu yöntemleri üreticiye açıklama ve kullanımlarını benimsetme becerisine sahip olunması amaçlanmaktadır.
    Dersin İçeriği -
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Lisans derecesi yeterlilikleri üzerine, Tarım ve Yaşam Bilimleri kapsamına giren bilim dallarında bilgilerin genişletilmesi ve derinleştirilmesi ile yeni bilgilere ulaşır. 3
    2 Tarım ve Yaşam Bilimleri alanında bilimsel yöntemleri kullanarak, disiplinler arası bilgileri edinir, bu bilgileri analiz ve sentez ederek, bilimsel, toplumsal ve etik sorumluluk bilinci ile kullanır. 3
    3 Tarım ve Yaşam Bilimleri Alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmasını disiplinler arası çalışmalarda yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarabilir. 3
    4 Akademik kariyerinde kendini başarılı kılacak bilgi ve becerileri kazanır. 3
    5 Çok disiplinli çalışmalarda görüşlerini diğer uzmanlar ile paylaşabilir, onların görüşlerini anlayabilir ve değerlendirebilir. 3
    6 Bir problemi, bağımsız olarak tanımlayabilme, çözüm yöntemleri önerebilme, bunları uygulayabilme ve sonuçlarını değerlendirebilme becerisini kazanır. 3
    7 Tarım ve Yaşam Bilimleri Alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirebilir ve elde edilen sonuçları kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirebilir. 3
    8 Girişimcilik ve yenilikçilik gerektiren konularda çağın sorunları hakkında bilgi sahibi olur. 3
    9 Tarım ve Yaşam Bilimleri alanının gerektirdiği güncel bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanarak bilimsel kaynaklara ulaşabilir. 3
    10 Tarım ve Yaşam Bilimleri alanında gerekli teknikleri ve cihazları kullanarak alanındaki bilgileri aktarabilir. 3
    11 Programın eğitim dilinde ileri düzeyde yazılı ve sözlü iletişim kurabilir. 3
    12 Bir yabancı dili kullanarak Tarım ve Yaşam bilimleri alanındaki bilgileri izler, sözlü ve yazılı iletişim kurabilir. 3
    13 Mesleki alanla ilgili her faaliyette ahlaki ve profesyonelce davranır. 3
    14 Çevreyi ve doğal kaynakları korumayı ve bu konularda toplumu bilgilendirme ve uyarma bilinci ve becerisi kazanır. 3
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster