ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Vermikültür Uygulamaları TYB529 GÜZ-BAHAR 3+2 Fakülte S 6
    Öğrenme Çıktıları
    1-Vermikültür metodlarını tanımlar, ilgili kavramları açıklar.
    2- Katı ve sıvı vermikompost / aerobik kompost üretimi yapar.
    3- Katı ve sıvı vermikompost/aerobik kompost ürünlerini değerlendirir.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14570
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14228
    Ödevler1011010
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)3011515
    Proje1011010
    Laboratuar 1014228
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 4012020
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   181
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     6,03 ---- (6)
    Dersin AKTS Kredisi   6
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Vermikültür tanımı, tarihsel gelişimi ve faaliyet alanları. K1 den 1. bölüm okunmalıdır.
    2 Toprak solucanı biyolojisi, (hayat döngüsü, fizyolojisi, üremesi vb.). K1 den 2. bölüm okunmalıdır. K2 den 1. bölüm okunmalıdır.
    3 Vermikültür faaliyetlerinde solucanların yaşamsal ihtiyaçları (Sıcaklık, nem, oksijen miktarı, C/N oranı, organik madde yapısı vb). K1 den 3. bölüm okunmalıdır. K2 den 2. bölüm okunmalıdır.
    4 Başarılı vermikültür üretimi için dikkat edilmesi gereken önemli parametreler. K1 den 4. bölüm okunmalıdır. K2 den 3. bölüm okunmalıdır.
    5 Vermiteknoloji metodları (Küçük, orta ve büyük ölçekli vermikültür üretim yöntemleri, kullanılan teknolojiler). K1 den 5. bölüm okunmalıdır. K2 den 4. bölüm okunmalıdır.
    6 Vermikültür ürünlerinin özellikleri (vermikompost ve vermikest çayı). K1 den 6. bölüm okunmalıdır. K2 den 5.1 bölüm okunmalıdır.
    7 Aerobik ve Vermikompst ürünlerinin olgunluk kriterleri. K1 den 7. bölüm okunmalıdır.
    8 Vermikültür ürünlerinin kullanım alanları (Organik gübre, toprak katkı maddesi, biyolojik pestisit vb.). K1 den 8. bölüm okunmalıdır.
    9 Vermikültür ürünlerinin toprak katkı maddesi olarak kullanımı. K1 den 9. bölüm okunmalıdır. K2 den 9. bölüm okunmalıdır.
    10 Katı vermikültür ürünlerinin bitki hastalıklarına karşı bio-control ajanı olarak kullanımı. K1 den 10. bölüm okunmalıdır. K2 den 6. bölüm okunmalıdır.
    11 Katı vermikültür ürünlerinin bitki zararlılarına karşı bio-control ajanı olarak kullanımı. K1 den 11. bölüm okunmalıdır. K2 den 6. bölüm okunmalıdır.
    12 Sıvı vermikültür ürünlerinin bitki hastalıklarına karşı bio-control ajanı olarak kullanı. K1 den 12. bölüm okunmalıdır. K2 den 5.2 bölüm okunmalıdır.
    13 Sıvı vermikültür ürünlerinin bitki zararlılarına karşı bio-control ajanı olarak kullanımı. K1 den 13. bölüm okunmalıdır. K2 den 5.3 bölüm okunmalıdır.
    14 Vermikültür çalışmalarında yaşanılan sıkıntılar. K1 den 14. bölüm okunmalıdır. K2 den 11. bölüm okunmalıdır.
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Dr. Öğr. Üyesi Nuray Çiçek
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar 1. Çiçek, N. 2019. Vermikültür Uygulamaları. Basılmamış ders notları. 2. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı. 2016. Vermikompost.
    Yardımcı Kitap 1. Scheurell, S., W. Mahaffee, 2002: Compost tea: Principles and prospects for plant disease control. Compost Sci. Utiliz. 10, 313-338. 2. Hoitink, H.A.J., A.G. Stone, D.Y. Han, 1997: Suppression of plant diseases by composts. Hortscience 32, 184-187.
    Dersin Amacı Bu dersin amacı öğrencilere, vermikültür yöntemlerinin tarımdaki yeri ve önemini kavratmaktır.
    Dersin İçeriği Vermikültürün yapım ve kullanım özelliklerini içermektedir.
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster