ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Buğdaygil Yem Bitkileri Yetiştirme Teknikleri TYB564 GÜZ-BAHAR 3+1 Fakülte S 6
    Öğrenme Çıktıları
    1-Buğdaygil yem bitkilerinin önemini ve kullanım alanlarını özetler.
    2-Buğdaygil yem bitkilerini, bitkilerin morfolojik özelliklerini inceleyerek tanır.
    3-Buğdaygil yem bitkilerinin, ekolojik isteklerine göre, yetiştirme prensiplerini uygular.
    4-Buğdaygil yem bitkilerinde biçim/hasat ve biçim/hasat sonrası işlemleri yerine getirir.
    5-Buğdaygil yem bitkilerinin farklı amaçlarla kullanım ilkelerini belirtir.
    6-Disiplinler arası çalışmalarda, buğdaygil yem bitkilerinin yeri ve kullanımı ile ilgili çalışmaları planlar.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14456
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14228
    Ödevler3012020
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)0000
    Proje4014040
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 3013030
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   174
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     5,8 ---- (6)
    Dersin AKTS Kredisi   6
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Buğdaygiller (Poaceae sp.) familyasının özellikleri, buğdaygillerin genel yapısal özellikleri, taksonomileri, tarımsal özellikleri İlgili konu veya konular ile ilgili kaynakların okunması.
    2 Buğdaygil yem bitkilerinin ekonomik önemi ve kullanım alanları İlgili konu veya konular ile ilgili kaynakların okunması.
    3 Çim (Lolium sp. L.) türleri, yetiştirme teknikleri ve güncel bilimsel çalışmaların tartışılması İlgili konu veya konular ile ilgili kaynakların okunması.
    4 Ayrık (Agropyron sp. L.) türleri, yetiştirme teknikleri ve güncel bilimsel çalışmaların tartışılması İlgili konu veya konular ile ilgili kaynakların okunması.
    5 Brom (Bromus sp.) türleri ve domuz ayrığı (Dactylis glomerata L.) yetiştirme teknikleri ve güncel bilimsel çalışmaların tartışılması İlgili konu veya konular ile ilgili kaynakların okunması.
    6 Yumak (Festuca sp. Schreb.) türleri, yetiştirme teknikleri ve güncel bilimsel çalışmaların tartışılması İlgili konu veya konular ile ilgili kaynakların okunması.
    7 Çayır salkımotu (Poa pratensis L.), tilkikuyruğu (Alopecurus sp. L.) ve kelp kuyruğu (Phleum sp. L.) yetiştirme teknikleri ve güncel bilimsel çalışmaların tartışılması İlgili konu veya konular ile ilgili kaynakların okunması.
    8 Tavusotu (Agrostis sp. L.) ve kanyaş (Phalaris sp. L yetiştirme teknikleri ve güncel bilimsel çalışmaların tartışılması İlgili konu veya konular ile ilgili kaynakların okunması.
    9 Sorguçlu gümüşotu (Koeleria cristata (L.) Pers.), çayır yulafı (Arrhenatherum sp. L.), otlak arpası (Elymus sp. L.) ve bataklık otu (Beckmannia eruciformis Host.) yetiştirme teknikleri ve güncel bilimsel çalışmaların tartışılması İlgili konu veya konular ile ilgili kaynakların okunması.
    10 Sorgum (Sorghum bicolor L.), sudanotu (Sorghum sudanense (Piper) (Stapf) ve sorgumxsudanotu melezi [(Sorghum bicolor L. x Sorghum sudanense (Piper) (Stapf)], yetiştirme teknikleri ve güncel bilimsel çalışmaların tartışılması İlgili konu veya konular ile ilgili kaynakların okunması.
    11 Mısır (Zea mays L.) yetiştirme teknikleri ve güncel bilimsel çalışmaların tartışılması İlgili konu veya konular ile ilgili kaynakların okunması.
    12 Cindarı (Seteria italica (L.) Beauv. Panicum italicum L.), kumdarı (Panicum miliaceum L.), dallıdarı (Panicum virgatum L.), yaygın yalancıdarı (Paspalum dilatatum Poir.), parlak yalancıdarı (Paspalum notatum Flügge.), erguvani zencidarısı (Pennisetum purpureum Schumach.) ve mavi zencidarısı (Pennisetum glaucum (L.) R.Br. / Pennisetum americanum (L.) Leeke.) yetiştirme teknikleri ve güncel bilimsel çalışmaların tartışılması İlgili konu veya konular ile ilgili kaynakların okunması.
    13 Köpekdişi (Cynodon dactylon L. Pers.), rodos otu (Chloris gayana Kunth.), Kuşyemi (Phalaris canariensis L.), mandaotu (Buchloe dactyloides) ve sakalotu (Bothriochloa sp., Andropogon sp., Schizachyrium sp.) yetiştirme teknikleri ve güncel bilimsel çalışmaların tartışılması İlgili konu veya konular ile ilgili kaynakların okunması.
    14 Dönem ödevi/projesinin sunumu ve tartışma Sözlü sunum için gerekli hazırlıkların tamamlanması
    Ön Koşul Yok
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Doç. Dr. Alpaslan KUŞVURAN
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar 1. Sing, R.J. (Editor) (2009). Forage crops. CRC Press. Taylor & Francis Group, LLC, Newyork, 295p. 2. Avcıoğlu, R., Hatipoğlu, R., Karadağ, Y. (Editörler) (2009). Yembitkileri (Genel Bölüm), Baklagil Yem Bitkileri, Buğdaygil ve Diğer Familyalardan Yem Bitkileri. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü, İzmir, Cilt I, II, III, 843s. 3. Açıkgöz, E. (2001). Yembitkileri. 3. Baskı, Uludağ Üniversitesi Güçlendirme Vakfı Yayın No. 182. Vip A.Ş. Yayın No:58, Bursa, 584s.
    Yardımcı Kitap -
    Dersin Amacı Buğdaygil yem bitkilerinin genel yapısal özellikleri, taksonomileri, tarımsal özellikleri, kullanım alanları ve ekonomik önemleri ile yetiştirme teknikleri konularında ileri düzeyde bilgi ve beceri kazandırılması.
    Dersin İçeriği Buğdaygil familyasına giren ve yem bitkisi olarak önem taşıyan türlerin önemi ve yetiştirme teknikleri.
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Lisans derecesi yeterlilikleri üzerine, Tarım ve Yaşam Bilimleri kapsamına giren bilim dallarında bilgilerin genişletilmesi ve derinleştirilmesi ile yeni bilgilere ulaşır. 4
    2 Tarım ve Yaşam Bilimleri alanında bilimsel yöntemleri kullanarak, disiplinler arası bilgileri edinir, bu bilgileri analiz ve sentez ederek, bilimsel, toplumsal ve etik sorumluluk bilinci ile kullanır. -
    3 Tarım ve Yaşam Bilimleri Alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmasını disiplinler arası çalışmalarda yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarabilir. -
    4 Akademik kariyerinde kendini başarılı kılacak bilgi ve becerileri kazanır. 4
    5 Çok disiplinli çalışmalarda görüşlerini diğer uzmanlar ile paylaşabilir, onların görüşlerini anlayabilir ve değerlendirebilir. -
    6 Bir problemi, bağımsız olarak tanımlayabilme, çözüm yöntemleri önerebilme, bunları uygulayabilme ve sonuçlarını değerlendirebilme becerisini kazanır. 5
    7 Tarım ve Yaşam Bilimleri Alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirebilir ve elde edilen sonuçları kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirebilir. 4
    8 Girişimcilik ve yenilikçilik gerektiren konularda çağın sorunları hakkında bilgi sahibi olur. -
    9 Tarım ve Yaşam Bilimleri alanının gerektirdiği güncel bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanarak bilimsel kaynaklara ulaşabilir. -
    10 Tarım ve Yaşam Bilimleri alanında gerekli teknikleri ve cihazları kullanarak alanındaki bilgileri aktarabilir. -
    11 Programın eğitim dilinde ileri düzeyde yazılı ve sözlü iletişim kurabilir. -
    12 Bir yabancı dili kullanarak Tarım ve Yaşam bilimleri alanındaki bilgileri izler, sözlü ve yazılı iletişim kurabilir. -
    13 Mesleki alanla ilgili her faaliyette ahlaki ve profesyonelce davranır. -
    14 Çevreyi ve doğal kaynakları korumayı ve bu konularda toplumu bilgilendirme ve uyarma bilinci ve becerisi kazanır. 3
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster