|
Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
|
1
|
Spektroskopi: ışığın absorpsiyonu (atomik ve moleküler absorpsiyon) ve emisyonu,
|
|
|
2
|
Absorpsiyon ölçümlerinin dayandığı kanunlar, Beer yasası
|
|
|
3
|
Floresans spektroskopisi
|
|
|
4
|
FTIR
|
|
|
5
|
Atomik Absorpsiyon ve Emisyon Spektrofotometresi: Enerji seviye diyagramları, Alevde atomik absorpsiyon, Atomik absorpsiyon cihazının kısımları ve AAS nin gıda analizlerindeki uygulamaları
|
|
|
6
|
Kütle spektroskopisi
|
|
|
7
|
İnce Tabaka Kromatografisi: Polarlık ve kromatografideki önemi, Adsorbanta ilave edilen maddeler, İTK nin uygulanışı, İTK nin gıda analizlerindeki uygulamaları
|
|
|
8
|
Kromatografi ile ilgili terimlerin anlamı (Teorik plaka sayısı, rezolüsyon, v.b.) ve kromatografik yöntemlerin çeşitleri
|
|
|
9
|
Kolon Kromatografisi ve Elektroforez
|
|
|
10
|
Yüksek Basınç Sıvı Kromatografisinin (HPLC) Kısımları: Hareketli faz rezervuarı, Pompa, Kolon, Dedektörler
|
|
|
11
|
Yüksek Basınç Sıvı Kromatografisinin (HPLC) Uygulamaları
|
|
|
12
|
Gaz kromatografisinin kısımları: Taşıyıcı gaz, Kolonlar; kolon dolgu maddeleri ve sabit fazlar ve gıda uygulamaları
|
|
|
13
|
Termal analiz yöntemleri
|
|
|
14
|
Diğer Enstrümantal analiz yöntemleri: Jel filtrasyon kromatografisi, Süperkritik akışkan Kromatografisi
|
|
|
Ön Koşul
|
-
|
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
|
Dersin Sorumlusu
|
Doç.Dr.Baran ÖNAL ULUSOY
|
|
Dersi Verenler
|
1-)
|
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
|
Kaynaklar
|
Skoog, D.A., Holler, F.J., Crouch, S.R.. 2007. Principles of instrumental analysis, Thomson Brooks/Cole, 1039 s
USA
Cemeroğlu, B.2010. Gıda Analizleri, Nobel Yayınevi, 682 s, 2. Baskı, Ankara.
|
|
Yardımcı Kitap
|
-
|
|
Dersin Amacı
|
Öğrencilere enstrümental analiz yöntemlerinin temel prensiplerin verilmesi ve bunlara ilişkin uygulamaların yaptırılması ve meslek hayatlarında her zaman karşılaşacakları cihazları tanıtmaktır.
|
|
Dersin İçeriği
|
Spektroskopinin temelleri, Absorpsiyon ölçümlerinin dayandığı kanunlar, Beer yasası
Floresans spektroskopisi, FTIR, Atomik Absorpsiyon ve Emisyon Spektrofotometresi, AAS nin gıda analizlerindeki uygulamaları, kütle spektroskopisi, İnce Tabaka Kromatografisi ve gıda analizlerindeki uygulamaları,Kolon Kromatografisi ve Elektroforez, HPLC ve Gaz kromatografisi, Jel filtrasyon kromatografisi, Süperkritik akışkan Kromatografisi
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
|
1
|
Bilimsel araştırma yapmak için gerekli olan yayın, kitap ve yöntemleri seçer ve kullanır.
|
3
|
|
2
|
Alanla ilgili uluslararası literatürü izleyecek düzeyde bir yabancı dili etkili kullanır.
|
4
|
|
3
|
Deney tasarlama, deney yapma, deney sonuçlarını analiz etme ve yorumlama becerisine sahip olur.
|
3
|
|
4
|
Mühendislik problemlerini saptama, tanımlama ve çözme becerisine sahip olur
|
-
|
|
5
|
Bağımsız olarak veya bir ekibin üyesi olarak araştırma yapabilir.
|
-
|
|
6
|
Gıda Mühendisliği alanında gerekli teknikleri ve cihazları kullanarak alanındaki bilgileri aktarabilir.
|
-
|
|
7
|
Gıda Mühendisliği alanında bilimsel yöntemleri kullanarak, disiplinler arası bilgileri edinir, bu bilgileri analiz ve sentez ederek, bilimsel, toplumsal ve etik sorumluluk bilinci ile kullanır.
|
-
|
|
8
|
Alanı ile ilgili temel güncel bilgileri öğrenir ve bu alanda gelişim sağlayacak yenilikler hakkında görüş ileri sürer.
|
3
|
|
9
|
Alanı ile ilgili problemleri tanımlar ve formüle eder, çözmek için yöntem geliştirir ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygular.
|
3
|
|
10
|
Mühendislik uygulamalarının sosyal, çevresel, sağlık, güvenlik, hukuk boyutları ile proje yönetimi ve iş hayatı uygulamalarını bilir ve bunların mühendislik uygulamalarına getirdiği kısıtların farkındadır.
|
4
|
|
11
|
Verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir.
|
4
|