ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Kromatografik ve Spektroskopik Analiz Yöntemleri ve Uygulamaları GMÜ505 GÜZ-BAHAR 2+1 S 6
    Öğrenme Çıktıları
    1-Enstrümental gıda analizlerinin amaç ve kapsamını tanımlar
    2-Kromatografik analiz tekniklerini tanımlar ve kullanır
    3-Spektroskopik analiz tekniklerini tanımlar ve kullanır
    4-Termal analiz yöntemlerini tanımlar ve kullanır
    5-Meslek hayatlarında karşılaşacakları cihazlarda uygulama yapar
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14342
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14684
    Ödevler0000
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)3012020
    Proje0000
    Laboratuar 2011414
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 5012020
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   180
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     6 ---- (6)
    Dersin AKTS Kredisi   6
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Spektroskopi: ışığın absorpsiyonu (atomik ve moleküler absorpsiyon) ve emisyonu,
    2 Absorpsiyon ölçümlerinin dayandığı kanunlar, Beer yasası
    3 Floresans spektroskopisi
    4 FTIR
    5 Atomik Absorpsiyon ve Emisyon Spektrofotometresi: Enerji seviye diyagramları, Alevde atomik absorpsiyon, Atomik absorpsiyon cihazının kısımları ve AAS nin gıda analizlerindeki uygulamaları
    6 Kütle spektroskopisi
    7 İnce Tabaka Kromatografisi: Polarlık ve kromatografideki önemi, Adsorbanta ilave edilen maddeler, İTK nin uygulanışı, İTK nin gıda analizlerindeki uygulamaları
    8 Kromatografi ile ilgili terimlerin anlamı (Teorik plaka sayısı, rezolüsyon, v.b.) ve kromatografik yöntemlerin çeşitleri
    9 Kolon Kromatografisi ve Elektroforez
    10 Yüksek Basınç Sıvı Kromatografisinin (HPLC) Kısımları: Hareketli faz rezervuarı, Pompa, Kolon, Dedektörler
    11 Yüksek Basınç Sıvı Kromatografisinin (HPLC) Uygulamaları
    12 Gaz kromatografisinin kısımları: Taşıyıcı gaz, Kolonlar; kolon dolgu maddeleri ve sabit fazlar ve gıda uygulamaları
    13 Termal analiz yöntemleri
    14 Diğer Enstrümantal analiz yöntemleri: Jel filtrasyon kromatografisi, Süperkritik akışkan Kromatografisi
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Doç.Dr.Baran ÖNAL ULUSOY
    Dersi Verenler

    1-)

    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar Skoog, D.A., Holler, F.J., Crouch, S.R.. 2007. Principles of instrumental analysis, Thomson Brooks/Cole, 1039 s USA Cemeroğlu, B.2010. Gıda Analizleri, Nobel Yayınevi, 682 s, 2. Baskı, Ankara.
    Yardımcı Kitap -
    Dersin Amacı Öğrencilere enstrümental analiz yöntemlerinin temel prensiplerin verilmesi ve bunlara ilişkin uygulamaların yaptırılması ve meslek hayatlarında her zaman karşılaşacakları cihazları tanıtmaktır.
    Dersin İçeriği Spektroskopinin temelleri, Absorpsiyon ölçümlerinin dayandığı kanunlar, Beer yasası Floresans spektroskopisi, FTIR, Atomik Absorpsiyon ve Emisyon Spektrofotometresi, AAS nin gıda analizlerindeki uygulamaları, kütle spektroskopisi, İnce Tabaka Kromatografisi ve gıda analizlerindeki uygulamaları,Kolon Kromatografisi ve Elektroforez, HPLC ve Gaz kromatografisi, Jel filtrasyon kromatografisi, Süperkritik akışkan Kromatografisi
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Bilimsel araştırma yapmak için gerekli olan yayın, kitap ve yöntemleri seçer ve kullanır. 3
    2 Alanla ilgili uluslararası literatürü izleyecek düzeyde bir yabancı dili etkili kullanır. 4
    3 Deney tasarlama, deney yapma, deney sonuçlarını analiz etme ve yorumlama becerisine sahip olur. 3
    4 Mühendislik problemlerini saptama, tanımlama ve çözme becerisine sahip olur -
    5 Bağımsız olarak veya bir ekibin üyesi olarak araştırma yapabilir. -
    6 Gıda Mühendisliği alanında gerekli teknikleri ve cihazları kullanarak alanındaki bilgileri aktarabilir. -
    7 Gıda Mühendisliği alanında bilimsel yöntemleri kullanarak, disiplinler arası bilgileri edinir, bu bilgileri analiz ve sentez ederek, bilimsel, toplumsal ve etik sorumluluk bilinci ile kullanır. -
    8 Alanı ile ilgili temel güncel bilgileri öğrenir ve bu alanda gelişim sağlayacak yenilikler hakkında görüş ileri sürer. 3
    9 Alanı ile ilgili problemleri tanımlar ve formüle eder, çözmek için yöntem geliştirir ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygular. 3
    10 Mühendislik uygulamalarının sosyal, çevresel, sağlık, güvenlik, hukuk boyutları ile proje yönetimi ve iş hayatı uygulamalarını bilir ve bunların mühendislik uygulamalarına getirdiği kısıtların farkındadır. 4
    11 Verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir. 4
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster