Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Membran bilim ve ayırma teknolojisine genel bakış-I
|
K1-slayt 1-13
|
2
|
Membran bilim ve teknolojisine genel bakış-II
|
K1-slayt 14-27
|
3
|
Membran bilim ve teknolojisine genel bakış-III
|
K1-slayt 28-40
|
4
|
Membran bilim ve teknolojisine genel bakış-IV
ÖDEV-1
|
K1-slayt 41-53
|
5
|
Membran bazlı ayırma yöntemleri
|
K2-SLAYT 1-13
|
6
|
Membranlar ve modüller-I
|
K2-SLAYT 14-28
|
7
|
Membranlar ve modüller-II
|
K2-SLAYT 29-43
|
8
|
Inorganik membranlar
|
K2-SLAYT 44-58
|
9
|
Polimerik membranlar
|
K2-SLAYT 44-58
|
10
|
Komposit membranlar
|
K2-SLAYT 59-72
|
11
|
Konsantrasyon polimerizasyon ve membran Kirlenmesive Ödev-2
|
K2-SLAYT 73-83
|
12
|
Hücreden Aktif ve Pasif taşınım-I
|
K2-SLAYT 84-103
|
13
|
Hücreden Aktif ve Pasif taşınım-II
|
K2-SLAYT 104-131
|
14
|
Moleküler baskılanmş polimerler
|
K3-SLAYT 132-162
|
Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Prof.Dr.Baran ÖNAL ULUSOY
|
Dersi Verenler
|
1-)Profesör Dr. Baran Önal Ulusoy
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
K1. Ders Notları-I-powerpoint slaytları
K2.Ders Notları-II-powerpoint slaytları
|
Yardımcı Kitap
|
YK1. Ladewig , B. and Al-Shaeli, M.N.Z. 2017. Fundamentals of Membrane Bioreactors Materials, Systems and Membrane Fouling, Springer Nature Singapore Pte Ltd, 150 s, Singapour.
YK2. Pabby, A. K., Rizvi, S. S. H., Sastre, A. M (Editors). 2015. Handbook of Membrane Separations- Chemical, Pharmaceutical, Food, and Biotechnological Application, CRC Press, Boca Raton, FL.
YK3. Baker, R. W. 2004. Membrane technology and applications, Jhon Wiley and Son?s, 538 s, 2nd Edition, California.
|
Dersin Amacı
|
Gıda işlenmesinde, biyoteknoloji ve tibbi uygulamarda kullanılan membran sistemleri ve bu sistemlerde kullanılan membranların hazırlanması, membran ayırma sırasında karşılaşılan problemler ve membran karakterizasyon teknikleri hakkında bilgi verilmesi amaçlanmaktadır.
|
Dersin İçeriği
|
Membran taşınım teorisi, Membranlar ve modüller, Konsantrasyon polarizasyonu ve membran kirlenmesi, membran sistemleri (Reverse Osmosis, mikrofıltrasyon, Ultrafiltrasyon vb.), kolaylaştırılmış taşınım,
Membran karakterizasyon teknikleri, Gıda işleme, biyoteknoloji, tıbbda membran uygulamaları, diğer membran işlemleri
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Bilimsel araştırma yapmak için gerekli olan yayın, kitap ve yöntemleri seçme ve kullanma
|
3
|
2
|
Alanla ilgili uluslararası literatürü izleyecek düzeyde bir yabancı dili etkili kullanma
|
3
|
3
|
Deney tasarlama, deney yapma, deney sonuçlarını analiz etme ve yorumlama becerisine sahip olma
|
-
|
4
|
Mühendislik problemlerini saptama, tanımlama ve çözme becerisine sahip olma
|
-
|
5
|
Bağımsız olarak veya bir ekibin üyesi olarak araştırma yapabilme
|
2
|
6
|
Gıda Mühendisliği alanında gerekli teknikleri ve cihazları kullanarak alanındaki bilgileri aktarabilme
|
-
|
7
|
Gıda Mühendisliği alanında bilimsel yöntemleri kullanma, disiplinler arası bilgileri edinme ve bu bilgileri analiz ve sentez ederek, bilimsel, toplumsal ve etik sorumluluk bilinci ile kullanma
|
-
|
8
|
Alanı ile ilgili temel güncel bilgileri öğrenir ve bu alanda gelişim sağlayacak yenilikler hakkında görüş ileri sürme
|
3
|
9
|
Alanı ile ilgili problemleri tanımlar ve formüle eder, çözmek için yöntem geliştirir ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygulama
|
1
|
10
|
Mühendislik uygulamalarının sosyal, çevresel, sağlık, güvenlik, hukuk boyutları ile proje yönetimi ve iş hayatı uygulamalarını bilme ve bunların mühendislik uygulamalarına getirdiği kısıtların farkında olma
|
-
|
11
|
Verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme
|
-
|